Valentijnsdag in Westeros

Geen categoriemei 07 2012, 15:42
In de nieuwste Game of Thrones-aflevering wordt iedereen verliefd.
"Winter is coming," zeggen de Starks altijd, maar in aflevering zes van Game of Thrones lijkt het wel lente. Dat terwijl de scenes grimmiger worden, de doden blijven vallen en het onrecht hand over hand toeneemt.
Vonken
De zestiende aflevering van de serie (en de zesde van het tweede seizoen) 'The Old Gods and the New' heeft voor ieder wat wils. Behalve dan voor fans van Melisandre (Carice van Houten), want zij komt helaas niet in deze aflevering voor. Helaas! Geen moordlustige schaduwen dus, maar wel een hoop ander goeds. Allereerst natuurlijk de fans van bloot: Osha is klaar om zich aan iemand te geven. Ze vertelt een aanstaande gelukkige man dat de wildlings dingen weten - woeste dingen. Of we kunnen spreken van een liefdesvonk die overspringt, dat betwijfel ik. Maar de vonken beloven er van af te springen.
Ook in het kamp van Robb Stark lijken de nodige mensen geraakt te zijn door de pijl van Cupido (of hoe de Westerose variant ook mag heten). Daar hadden we al wat schijnbewegingen van gezien in eerdere afleveringen, maar die concretiseren zich nu ook enigszins.
En zelfs in het hoge noorden, daar waar het zo koud is dat je scheel ziet, lijken de goden geliefden bij elkaar te brengen. Hoe en wat, dat moet je zelf maar even kijken. Maar het blijkt dat zelfs op de kilste plek op aarde vertedering en liefde hun weg weten te vinden.
Verraderlijke complotten
Maar helaas is niet alles goud wat blinkt. Er blijken een aantal lelijke verraders rond te lopen in de Middeleeuwse wereld van draken en kastelen. Dat er iets om Daenerys heen ging gebeuren, dat was duidelijk. Al die zoetgevooisde mooipraters uit Qarth zijn natuurlijk up to no good. Maar welke van de rijke handelaren is nu precies de Judas?
Verder heeft Arya Stark als knechtje van Lord Tywin natuurlijk haar handen vol aan het bedienen van alle gasten. Het wordt moeilijk om 'Arry the orphan' te blijven spelen als er oude bekenden uit haar tijd in King's Landing op bezoek komen. Spanning en sensatie, zeker als er tegelijkertijd verraderlijke complotten worden gesmeden.
En natuurlijk heb je nog de Ironborn die onder leiding van Theon op het punt staan het Noorden binnen te vallen. Ser Rodrik, de militaire leider van de Starks, beloofde ze vorige aflevering te stoppen. Nu krijgen we te zien hoe ver hij het geschopt heeft.
Puntje van je stoel
Al met al merk je dat de spanning behoorlijk wordt opgevoerd. Je zult bij 'The Old Gods and the New' dikwijls op het puntje van je stoel zitten. Mijn advies: probeer er niet vanaf te vallen. Want dan mis je delen van de spannendste serie op de buis sinds Terminator: The Sarah Connor Chronicles. De serie is over de helft heen, en dat merk je dan ook in de bloederigheid, grimmigheid en compromisloosheid. Is jouw held deze keer wel veilig? Snel kijken!
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hier een samenvatting van 'The Old Gods and the New' door de makers, en hier een preview van aflevering zeven. Tot volgende week!
'The Old Gods and the New' is te bekijken bij HBO Nederland vanavond om 20:30, of daarna bij HBO GO en HBO on Demand. In het najaar zal 'Game of Thrones' ook te zien zijn bij RTL. Zie hier de beschrijving van afleveringen 3, 4 en 5 op DDS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten