Hillen: Verhagen moet leider CDA worden

Geen categoriemrt 05 2011, 15:15
Defensieminister en CDA-prominent Hans Hillen wil dat Maxime Verhagen de leider van zijn partij wordt. En daarmee heeft hij best een punt.
Over zes weken kiezen leden een nieuwe partijvoorzitter. Op dit moment heeft het er alle schijn van dat die functie bekleedt gaat worden door een lid van de linkervleugel. En dat kan natuurlijk niet.
Partijprominent Sjaak van der Tak is het eens met Hillen. Verhagen moet dé leider van de partij worden. Alleen dan kan de eenheid van de partij in stand worden gehouden.
Hillen en Van der Tak maken zich duidelijk zorgen over de staat van hun partij. Als de favoriet voor het voorzitterschap, Ruth Peetoom, inderdaad voorzitter wordt konden de problemen binnen het CDA weleens fors toenemen. Zij stemde namelijk tegen samenwerking met de PVV en staat bekend als een linkse christendemocraat. Niemand die eraan twijfelt dat zij de boel op stelten zet als ze een bijzonder machtige positie bekleedt.
Er zijn andere kandidaten - in totaal doen er zes mee - die meer op de lijn Verhagen-zitten, maar ja, zij zijn geen favoriet. Bljikbaar heeft Peetoom dus nogal wat invloed binnen de partij. Als zij dan de winnaar wordt moet je ervoor zorgen dat haar macht beperkt blijft. En dat kan door Verhagen partijleider te maken.
Hoewel bovenstaande vrij logisch klinkt zijn er twee problemen.
Ten eerste zou het best zo kunnen zijn dat de dissidenten dit niet gaan accepteren. Verhagen is zo ongeveer hun persoonlijke satan. Als ze het gevoel hebben dat ze werkelijk niets meer hebben in te brengen konden ze weleens nóg meer problemen veroorzaken.
Ten tweede kent het CDA normaal gesproken drie leiders: de leider van de bewindsvoerders, de fractieleider en, ten slotte, de voorzitter. Als Verhagen de partijleider wordt houdt dit in dat er eigenlijk maar één échte leider is.
Deze problemen niet tegenstaande is er bij het CDA natuurlijk grote behoefte aan één grote leider die de partij richting geeft. Wat dat betreft kon het CDA dus weleens bijzonder verstandig zijn om Verhagen tot partijleider te benoemen, zéker als Peetoom voorzitter wordt; de eenheid moet bewaard, of zelfs afgedwongen worden. Zogenaamde 'dissidenten' moeten vooral géén podium krijgen. Of in ieder geval niet een al te hoog podium.
Update: Deze post is geupdate om de situatie zo accuraat mogelijk weer te geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten