De vergeten doden van andere energievormen dan kernenergie

Foto:

Rozendaal maakt op Elsevier.nl weer een goed punt.

Simon Rozendaal betoogt op Elsevier.nl dat kernergie de veiligste energievorm van allemaal is. Dat strookt waarschijnlijk niet met het wereldbeeld van velen, omdat veel ongelukken bij andere energievormen dan kernergie een stuk minder aandacht in de media krijgen. Rozendaal schrijft:

In de top-10 van ongevallen in de energiesector staat geen enkel nucleair incident. Vijf hebben te maken met aardolie, drie met waterkracht (groene stroom), twee met LPG. Opvallend is eveneens dat u geen van de tien ongelukken kent, terwijl u Tsjernobyl 1986 en Fukushima 2011 nooit meer zult vergeten. In Tsjernobyl zijn 59 aanwijsbare doden gevallen en wellicht een paar honderd tot duizend kankerdoden. Door Fukushima 2011 vallen wellicht enkele kankerdoden.

Volgens de studie waar ik het over heb, vielen er op 20 december 1987 drieduizend doden bij een transport naar een olieraffinaderij in de Filippijnen. Geef toe, u wist hier helemaal niks meer van. Is dat niet een beetje raar? Dit is veel en veel meer dan Tsjernobyl.

En hij sluit af met een lijst met het aantal doden (per Terawatt-elektriciteit per jaar) voor vijf energievormen:

Nummer 1: Groene stroom uit waterkracht: 880 doden

2: Aardolie: 420 doden

3: Steenkool: 340 doden

4. Aardgas: 85 doden

5. Kernenergie: 8 doden

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!