De dwang van de EU-subsidie

Geen categoriejun 13 2011, 11:30
Hongarije mag geen EU-geld gebruiken voor een anti-abortuscampagne. Volgens Eurocommissaris Viviane Reding wordt met de campagne misbruik gemaakt van subsidiegeld. Ze vraagt de Hongaren alle zichtbare posters te verwijderen. Blijkbaar is de boodschap in de campagne niet in overeenstemming met de goddeloze vrijheid-blijheid wereldvisie van Reding, want een beter argument voor de aanval op de campagne moet nog gevonden worden.
De Hongaarse regering is niet onder de indruk van de kritiek en spreekt van "een verschil in interpretatie". In potentie een flauwe argumentatie, maar in dit geval hebben de Hongaren een punt.
De subsidie die gebruikt is voor de campagne, is namelijk afkomstig uit het programma Progress. Progress is bedoeld voor de realisatie van EU-doelstellingen op het gebied van werkgelegenheid en sociale zaken. Een aantal speerpunten uit het programma zijn 'sociale bescherming' en 'bewustwording'.
Volgens de Hongaren is de campagne hiermee in overeenstemming. „Deze campagne is gericht op vrouwen die bereid zijn een baby te krijgen maar hem of haar niet kunnen opvoeden”, zegt politicus Péter Harrach van de Christen Democratische coalitie partner KDNP. Daarbij maakt de regering zich druk over de krimpende bevolking en zou een vermindering van het aantal abortussen hierin gunstig uitpakken.
Zo gek is deze interpretatie van de Hongaren niet. Het is een prima initiatief om tegenwicht te bieden aan de abortuspraktijk die in Hongarije (en de rest van de EU) zo gewoon is. Waarom is dit geen 'bewustwording' en 'sociale bescherming' waar geld aan mag worden besteed? Zowel voor de vrouwen en foetussen in kwestie, als voor het land als geheel is het goed om wanneer er minder vanzelfsprekend tot abortus wordt overgegaan.
Maar nee, het stimuleren van verantwoordelijkheidsgevoel naar toekomstig leven en de eigen samenleving is geen 'vooruitgang' zoals de EU die voor ogen heeft. Volgens Europarlementariërs als Reding zijn we pas vooruit gegaan, wanneer iedereen is meegenomen in kortzichtig solipsisme en lang-leve-de-lol-mentaliteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten