'EHEC-epidemie op weg terug.' Eindelijk, een eind aan de onzin

Geen categoriejul 18 2011, 12:54
Volwassen mannen en vrouwen gedroegen zich totaal hysterisch. Er was weer een 'killerbacterie' en mensen laafden zich aan de bron van angst alsof er geen morgen was. Wat ze overigens ook werkelijk dachten.
Er zijn tot op heden 41 EHEC-doden. Voor de goede orde: de ziekte teisterde Europa, de VS en Canada. Wat gruwelijk: 41 doden op een bevolking van honderden miljoenen! Er was eigenlijk niets aan de hand, maar kennelijk moet de gemiddelde mens een flinke scheut angst tot zich nemen om niet in een volledig comateuze toestand weg te zakken. Dat verklaart misschien ook de ranzige gretigheid naar nieuws rondom de bacterie. Op een bepaald moment zouden zelfs snode moslims over groenten heen gescheten hebben om ons ziek te maken. Onder de noemer van voorzorgsmaatregelen en andere rationeel klinkende kreten, werd de angst gerechtvaardigd.
Wij kunnen onze samenleving en ons leven tot op grote hoogte controleren, voorspellen en manipuleren. Controle is de bezweringsformule voor de angst. En omdat we in wezen geen flauw idee hebben wat er precies van die EHEC-bacterie aan is en de informatie diffuus en veranderlijk is, schieten we in een kramp. Dan maar alle groente laten liggen, dat minimaliseert het risico en beteugelt de angst.
Helaas is dit niet de eerste keer dat wij ons de stuipen op het lijf laten jagen door de profeten van dood en verderf. Waar in vroeger tijden een priester metafysische grootheden gebruikte om zijn apocalyptische verhaal te schragen, worden we nu geterroriseerd door de even onzichtbare levensvormen van Ab Osterhaus en kornuiten. Topwetenschappers zijn dikwijls de nieuwe hogepriesters van het onheil. Er is niet veel veranderd.
Op naar de volgende killerbacterie. Echt waar: tien procent van de wereldbevolking zal dan het loodje leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten