Ophouden over die kredietbeoordelaars

Kredietbeoordelaars zijn ratten, parasieten en gecertificeerde zwendelaars. Dat is de boodschap die de EU en alle functionarissen van betekenis uitdragen. Ze moeten ermee ophouden, ondanks dat ze ten dele gelijk hebben.

Bureaus als Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s zouden de Europese schuldencrisis alleen maar verdiepen en onnodig veel olie op het vuur gooien. Nou ja, we kunnen ze in ieder geval niet kwalijk nemen dat ze inconsequent zijn: ze pakken de VS net zo hard aan. Het is dus niet alleen een kwestie van Europa pesten. Het werkelijke probleem is de geloofwaardigheid van de kredietbeoordelaars. Voor de kredietcrisis deelden deze en vele andere kredietbeoordelaars AAA-ratings uit alsof de bomen tot in de hemel reikten. De meest onmogelijke derivaten en hypotheekconstructies kregen nog een toprating. Daarna klapte de zaak en bleek veel papier totaal waardeloos te zijn. Q.E.D.: Kredietbeoordelaars zijn onbetrouwbaar en hoogmoedig tuig.

Maar ik zou twee dingen willen aantekenen bij deze kritiek. Ten eerste zijn kredietbeoordelaars geen trendsetters. Ze volgen de financiële markten, ze stippelen de route niet uit. Dat wil niet zeggen dat ze enkel volgen en niemand luistert, maar dat ze al bestaande patronen registreren. Als Moody’s zegt dat Portugese staatsmeuk meer opbrengt als brandstof dan als schuldpapier, zegt de beoordelaar in feite wat hij daarvoor op de markt heeft gezien.

Ten tweede geeft de Europese reactie te denken. Nu wil Merkel weer een Europese kredietbeoordelaar, want de anderen (en dat zijn er een stuk meer dan de voornoemde grote drie) zouden niet werken. De EU moet bij zichzelf te rade gaan: waarom geloven beleggers een stel kredietbeoordelaars met een desastreus track record en nemen ze geen woord aan van wat EU-functionarissen zeggen? Dat zijn vragen die de eurozone zichzelf niet stelt.

Kritiek op kredietbeoordelaars is dan ook vooral een schijnbeweging om zelfkritiek uit de weg te kunnen gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Jeff Vink

  Het is altijd de boodschapper van het slechte nieuws die de schuld krijgt. Daarvoor hoef je geen economie te hebben gestudeerd.

 2. Tom Hendrix

  Het gaat toch steeds meer opvallen, dat de paniek bij de “hotemetoten”in Europa heeft toegeslagen.

  Los van het feit, dat ik ook niet zo maar een oplossing zou hebben, komt de EU kongsi iedere dag nu met verschillende berichtgeving.

  Nou, daar zal de markt van onder de indruk zijn!

  De grote fout die gemaakt is, is dat men ondanks het verbod tot onderlinge geldelijke steun, zoals opgenomen in het Verdrag van Maastricht, dit toch is gaan doen.

  Daarbij het feit, dat zowel Duitsland als Frankrijk, enige jaren terug gewoon hun gang gingen, hun begrotingstekort kwam boven de 3% uit, maakt het allemaal niet geloofwaardiger.

  Moeten wij als belastingbetaler in Nederland, de Franse en Duitse banken overeind houden?

  Vragen, vragen, vragen…

 3. Johan T

  Er zijn veel meer bureaus. De EU volgt ook een Canadees bureau, en er is bijvoorbeeld ook een Chinese. Die laatste geeft lagere ratings, grappig genoeg. Ook Nederland heeft dan niet de hoogste rating. Dat lijkt me terecht. We zijn nog 200 miljard van het putje verwijderd, schat ik zo.

   

  Maar de EU wil ook die andere bureaus niet accepteren. Er moet een bureau komen dat uitsluitend hoge beoordelingen voor rotzooi geeft, en uitsluitend op niet gevoelige momenten met een mededeling komt. 

   

  Alsof dat iets oplost in de onderliggende oorzaak: landen geven veel te veel op de pof uit.

 4. sprx

  De arrogante euro-politici denken dat ze de markt kunnen negeren, maar de markt heeft altijd gelijk en wint dus.

 5. tipo

  Het zijn eigenlijk net kinderen, die Eurofielen. Als de ijsjes op zijn, dan geloven ze dat gewoon niet.

  “Ik wil nog een ijsje!”

 6. cmsuijkerbuijk

  Laten we nog één keer ritueel slachten, en wel dit monsterlijk gedrocht dat Europa heet, maar dan wél met een bót mes, zodat het bij de betrokkenen zo’n pijn doet, dat ze het nóóit meer in hun botte hoofd halen, hier nog eens aan te beginnen!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.