VVD neemt afstand van kunduzakkoord

Geen categoriemei 26 2012, 15:14
Het heeft even geduurd, maar VVD'ers hebben dan eindelijk door dat het kunduzakkoord niet goed is gevallen bij de achterban. De leider van de VVD in de Tweede Kamer, Stef Blok, zegt dat het kunduzakkoord een vrij korte houdbaarheidsdatum heeft: na de volgende verkiezingen kan men ineens voor een heel ander beleid kiezen.
De bezuinigingen en lastenverzwaringen liggen vast tot er een nieuw kabinet aantreedt. Dat zei fractieleider Stef Blok gisteren bij de presentatie van het akkoord.
"Dit akkoord geldt tot er een nieuw kabinet zit", aldus Blok. Als er snel een nieuw kabinet aantreedt kan er nog worden 'geschaafd' aan de afspraken voor 2013.
Hierbij moet men dan vooral denken aan het plan om de reiskostenvergoeding te belasten. Forenzen zijn daar allerminst blij mee. En terecht, natuurlijk: voor de zoveelste keer worden werkenden gestraft. Uitkeringstrekkers en andere parasiterende groepen hoeven zich nergens zorgen over te maken. De hardwerkende Nederlander betaalt de rekening wel weer. 
Arie Slob, van de ChristenUnie, vindt het alles behalve prettig dat de VVD zich nu distantiëert van het akkoord:

„De VVD mag heel blij zijn dat we niet met de armen over elkaar naar de puinhoop hebben gekeken die ze zelf hebben aangericht”, zegt CU-leider Slob. „Als de VVD heel actief campagne gaat voeren op onderdelen van het akkoord zou ik dat niet erg fair vinden”, aldus Slob die erop wijst dat ook zijn partij dingen heeft moeten slikken die hij liever anders had gezien.

Waarom zou de VVD daar in vredesnaam blij mee moeten zijn, meneer Slob? De liberale achterban vindt het akkoord drie keer niks. Er is dus geen enkele reden voor Blok en Rutte om nu net te doen alsof het een geweldige deal is en om Pechtold, Sap en jou te danken voor jullie medewerking.
Hoe dan ook, de VVD doet er natuurlijk buitengewoon verstandig aan om zichzelf zo snel mogelijk te distantiëren van dit flutakkoord. Blok begrijpt blijkbaar dat liberale kiezers thuis zullen blijven - of op andere partijen zullen stemmen - als men nu niet heel snel duidelijk maakt dat het akkoord na de komende verkiezingen zo snel mogelijk in de prullenbak wordt gesmeten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten