Politie: “gelukkig mogen wij in een rechtstaat wonen waar de rechten van haar bewoners gewaarborgd zijn”

Via het online meldformulier van de politie zond ik afgelopen zaterdag de volgende vraag in:

Zie: “Politie 020 weigert gestolen Mac terug te halen”, zojuist geplaatst op GeenStijl.nl. Klopt dit bericht? Zo ja, waarom verzaakt de politie haar taak?

De volgende dag kreeg ik antwoord:

Geachte heer.

Ik ken uw betrokkenheid met deze zaak niet en weet dan ook niet of u juist bent geinformeerd.
Helaas is de berichtgeving in publieke media niet altijd helemaal juist.
Gelukkig mogen wij in een rechtstaat wonen waar de rechten van haar bewoners gewaarborgd zijn.

 

Met vriendelijke groet,

YYY
Leidinggevende Beheerstaken B

 

Vandaag zond ik het volgende terug:

 

Geachte heer YYY,

Dank u voor uw reactie op de vraag die ik afgelopen zaterdag aan politie.nl stelde. Ik ga in op elk van de 3 zinnen die u mij schreef. 

1. “Ik ken uw betrokkenheid met deze zaak niet en weet dan ook niet of u juist bent geinformeerd.”

Mijn betrokkenheid:

Ik betaal belasting, met veel anderen. In ruil daarvoor zou de overheid veiligheid van lijf en goed moeten garanderen. In mijn directe omgeving merk ik dat dat niet gebeurt. Bij mijn buren is vorig jaar ingebroken; de politie heeft voor de opsporing nagelaten telefoontjes na te trekken die vóór die inbraak naar de woning zijn gedaan. De dieven kunnen hun gang blijven gaan. Zelf loop ik daarom ook risico.

Ik ben bovendien sterk maatschappelijk betrokken; ik schrijf op diverse websites over allerlei onderwerpen. Het jongste nummer van Tijdschrift voor Criminologie bevat een discussiestuk dat medeblogger Frans Groenendijk en ik hebben geschreven.

2. “Helaas is de berichtgeving in publieke media niet altijd helemaal juist.”

GeenStijlAD en de Telegraaf wijden deze morgen weer aandacht aan deze zaak. Het is godgeklaagd wat ik daar lees, ook bij de reacties. Als er ook maar één woord niet klopt aan de teksten van GeenStijl of Rob Hoogland hierover verneem ik dat graag van u. Het slachtoffer kon niet direct aangifte doen, terwijl dat de opsporing snel moet kunnen starten. Bovendien is het relatief eenvoudig om het gestolen apparaat te lokaliseren. Een reactie op AD.nl vandaag:

Als track & trace aanstaat, staat dus ook het WIFI signaal aan, en deze kan je onopvallend met een simpele smart Phone via (inssider) ontvangen. Je loopt dus ff met je Phone door het flat, en waar het WIFI signaal het sterkst is, is je laptop. zo simpel, dit doen dus ook dieven met laptops (slaapstand) die verstopt zitten in de kofferbak van een auto. . maar,ja, je moet de politie natuurlijk niet wijzer maken dan ze zijn. waar een wil is is een weg.

Wanneer het toch moeilijk zou zijn om het apparaat op te sporen verneem ik dat graag van u. Tot dan neem ik aan dat er geen wil is.

3. “Gelukkig mogen wij in een rechtstaat wonen waar de rechten van haar bewoners gewaarborgd zijn.”

Dat is uw stelling. Veel burgers, waaronder ik, merken dat wij allerlei plichten hebben, maar nauwelijks nog rechten; ons lijf en goed is niet veilig. De misdaad loont, groeit en bloeit. Dat ligt niet alleen aan de politie. Het Openbaar Ministerie en de rechters zijn veel te mild voor geweldplegers en dieven. De politiek laat zich graag voorliegen door wetenschappers (zie ons discussiestuk op TvC, hier); goedkoop want het bespaart gevangenissen. 

Slechts 1 à 2% van de jegens burgers gepleegde misdrijven wordt bestraft. De statistieken laten flink minder geweld zien, maar dat blijkt helaas misleiding te zijn. Uit bijlage B van het rapport “Criminaliteit en rechtshandhaving 2010” door het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie:

In vergelijking met de oude indeling zijn diefstal met geweld en afpersing in de nieuwe indeling niet meer bij de ‘geweldsmisdrijven’ maar bij de ‘vermogensmisdrijven’ ingedeeld. (…) Dit heeft te maken met de nieuwe wijze van aanleveren van gegevens, uit de registraties van de politie, die het eerstgenoemde onderscheid niet meer mogelijk maakt.

Zie ook dit artikel.

Conclusie

Veel burgers zijn terecht ontevreden over de criminaliteit. Politie, justitie, politiek en wetenschap moeten weer veiligheid van lijf en goed gaan waarborgen.

Ik verzoek de politie om haar taak beter te gaan uitvoeren.

Vriendelijke groeten,

André van Delft
Rijswijk

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.