Belasting van de dag

Geen categoriemei 31 2013, 13:59
Yes! We mogen dokken om een groene revolutie te betalen!
Gisteren werd bekend dat er een 'voorlopige versie van een nieuw nationaal energieakkoord' is. Toen ik die koppen zag op de websites van Elsevier en De Telegraaf sloeg de schrik me onmiddelijk om het hart. Een mogelijk energie-akkoord? Met de PvdA van Didi Samsom en allerlei lobbyisten van het groene zakenleven én milieuradicale organisaties? Daar kan niets goeds van komen.
Nou, dat klopt.
Het doel van dit akkoord, dat vrijwel zeker zo geïmplementeerd zal worden mogelijk op een paar details na, is dat Nederland uiteindelijk overstapt op een 'duurzame energievoorziening'. U weet onderhand wat dat betekent: weinig energie voor heel veel geld, en dat allemaal betaald door u, de consument / belastingbetaler. Een voorbeeld uit het concept:

Zo staat er in de voorlopige versie van het akkoord dat er een extra belasting van 6 cent per kubieke meter gas komt. Die kan alleen door burgers met een energiezuinig huis worden teruggevraagd via de belastingaangifte.

Ook wordt het moeilijker een hypotheek te krijgen voor een minder energiezuinig huis en koppelen gemeenten de onroerendezaakbelasting aan de 'energiezuinigheid' van een huis.

U wordt dus twee keer gepakt: ten eerste bent u bakken met geld kwijt aan groene energie (bijv. via de belastingen, die energievormen worden namelijk zwaar gesubsidieerd), en ten tweede gaat u er als u liever gebruik blijft maken van traditionele vormen van energie(winning) nog eens zwaar op achteruit. Een extra belasting voor gas en het wordt moeilijker voor u om een normaal huis te kopen. Niet omdat de markt dat soort huizen te prijzig maakt, maar omdat de staat u wil dwingen een 'energiezuinig' huis aan te schaffen.
Daarnaast wordt er van uw belastingcenten maar weer eens flink geïnvesteerd in een windmolenpark, terwijl kolencentrales - die veel effectiever en goedkoper zijn - worden gesloten.
Een extra belasting (op gas), meer subsidies voor 'duurzame' projecten, een enorm, duur, maar inefficient windmolenpark... en de VVD laat het allemaal gebeuren. Deze column van René Leegte ten spijt. Hij en zijn fractiegenoeten weten dus dat windmolens niets presteren, maar dwingen u toch om ervoor te betalen. Gewoon, omdat ze het zo prettig vinden om op het pluche te zitten en omdat belastinggeld toch gratis is. Niet?
Trekt u uw portemonnee even? Het VVD-PvdA kabinet is namelijk van plan om u net zolang af te persen tot u werkelijk platzak bent: alles voor de hobbies van Samsom en co. én het pluche.
Overigens staat in De Telegraaf van vandaag dat de versie die op tafel ligt de VVD 'zwaar op de maag' is gevallen en dat het zo maar kan dat het akkoord niet geaccepteerd wordt door het kabinet (in dit geval dus de liberalen). Het zal wel. Eerst zien, dan geloven. De VVD is tot nu toe steeds weer overstag gegaan. Waarom dat nu opeens anders zou zijn is mij een raadsel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten