Chinese groeisprookje is over

Geen categoriemei 30 2013, 15:00
Geen tienprocentsgroei meer.

De boodschap uit Peking is keihard maar duidelijk: China's economische wonderjaren zijn nu echt voorbij. Op de economische reuzensprongen van 10 procent of zelfs meer per jaar hoeft niemand nog te rekenen.

In het komende decennium wordt 7 procent al een hele klus volgens premier Li Keqiang. Weliswaar ronduit jaloersmakend voor de meeste landen, voor krachtpatser China bitter teleurstellend. In het afgelopen kwartaal kreeg de wereld al een voorproefje: China's economie groeide in de eerste drie maanden van dit jaar met 7,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012.

Dat die daling maar tijdelijk zal zijn, willen de meeste waarnemers niet geloven. De Chinese economie bevindt zich op een absoluut keerpunt en dat kan ook Peking niet meer ontkennen. De grenzen van China's 'staatsgeleid kapitalisme' zijn eindelijk bereikt.

In Europa waren we lage tijd erg gelukkig met de Chinese groei. Niet omdat we denken dat we er zelf ook beter van worden - wat wel zo is - maar omdat we onszelf op het Oude Continent graag ten grave dragen als wereldspeler. Jammer voor deze mensen is de explosieve groei die China het afgelopen decennium heeft gekend, waarschijnlijk definitief ten einde. Kunnen we ons eindelijk weer op onszelf richten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten