Haagse VVD bedrijft woestijnpolitiek

Geen categoriejul 30 2013, 17:45
Kent u ze nog? De stoere 'VVD, Zeker Nu' verkiezingsleuzen?
Om uw geheugen even op te frissen:

'Werkend Nederland verdient belastingverlaging' 

'De auto is geen melkkoe' 

'Handen uit de mouwen. i.p.v handen ophouden' 

'Niet doorschuiven, maar aanpakken'

Welnu, de VVD heeft in Den Haag heel wat jaren de kans gehad om deze woorden om te zetten in daden, maar de Haagse liberalen komen niet verder dan het bedrijven van woestijnpolitiek, net als de bedoeïen in de woestijn ligt de Haagse VVD-fractie stil op buik, verroert zich niet en wacht tot de zandstorm over is.
Met deze vorm van politiek denken de liberalen in Den Haag hun gebrek aan daadkracht en hun onnavolgbare beslissingen te kunnen verdonkeremanen voor hun snel slinkende achterban.
Uiteraard staaf ik bovenstaande aan wat voorbeelden.
Afscheid van de kleine ondernemer
De laatste jaren heeft de Haagse VVD afscheid genomen van de kleine ondernemer. Dankzij beleid, waar de VVD verantwoordelijk voor is,is het ondernemen in de Hofstad allang geen feestje meer.
Dat afscheid nemen begon al in 2010, toen het Verkeerscirculatieplan (VCP) werd ingevoerd. Als fel tegenstander van het VCP geef ik toe dat er voordelen zijn, maar de VVD is haar achterban hierbij totaal vergeten. Het zijn de kleine ondernemers in de aanloopstraten van het centrum die zwaar moeten bloeden. Voor hen is het VCP dodelijk. Keer op keer heb ik bij VVD-wethouder Smit aan de bel getrokken, evenzoveel keer was het antwoord van Smit hetzelfde 'U kunt de pot op'! 
Niet alleen ondernemers in het centrum van de stad zijn de klos. Ook strandhouders zijn niet blij met de liberalen. Terwijl de boulevard op Scheveningen jarenlang open heeft gelegen en heeft geleid tot enorme omzetverliezen, heeft oud VVD-wethouder Dekker, nu staatssecretaris, de huren voor de strandtenten verdubbeld. Ondanks jaren 'VVD, Zeker Nu' betalen Haagse ondernemers zich nog steeds helemaal suf aan precario en verplichte promotiebijdragen. Ondanks jaren 'VVD, Zeker Nu' gaan ondernemers in onze stad gebukt onder handhaaf- en regelfetisjisme en is het nog steeds wachten op een ruimhartiger vergunningenbeleid. Groep de Mos organiseerde onlangs een ludieke Stille Tocht om het heengaan van de lokale ondernemer te herdenken. We hopen daarmee de VVD wakker te hebben geschud.
Uw auto is geen melkkoe
Uw auto is geen melkkoe is nog zo'n stoere VVD-verkiezingsleus. Ook op dit dossier heeft de VVD op alle vlakken gefaald. Het is VVD-wethouder Smit die het als levenstaak ziet om het betaald parkeren naar hartelust over de stad uit te breiden. En ook hier vergeet de VVD de kleine ondernemer. Bij sommige winkelstraten mag maar voor maximaal een uur worden geparkeerd, hetgeen slecht is voor de omzet van de ondernemers aldaar. Gelukkig is er een lokale partij die wel in de bres springt voor de kleine ondernemer.
Werkend Nederland verdient belastingverlaging
Laten we nog zo'n stoere VVD-term bij de horens vatten; 'Werkend Nederland verdient belastingverlaging'. Gaat u de inwoners van het Haagse stadsdeel Loosduinen eens vragen hoe de VVD deze oneliner voor hen bedoeld heeft. 1650 huiseigenaren daar hebben, onder het credo 'VVD, Zeker Nu', een gigantische verhoging van de erfpacht voor de kiezen gekregen. Terwijl de huizenmarkt op slot zit, heeft een extreme verhoging van de erfpacht tot gevolg dat potentiële kopers nu zeker op de rem trappen.
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik krijg zo langzaamaan huilbuien van 'VVD, Zeker Nu'.
'Handen uit de mouwen, i.p.v. hand ophouden' zegt de VVD. Groep de Mos dient een motie in welke bijstandscliënten verplicht eerder tot participatie te dwingen; VVD stemt tegen.
Financiële degelijkheid, daar stond de VVD ooit om bekend. Helaas, ook hier is de VVD van afgestapt. De partij gaat zonder blikken of blozen akkoord met de komst van een peperduur cultuurpaleis, waar voor de komende tien jaar een exploitatietekort van negen ton per jaar voor is gereserveerd. In VVD-termen noemen we dat 'Niet doorschuiven, maar aanpakken'.
Ooit wilde de VVD de leefbaarheid in probleemwijken verbeteren, dit door middel van de Rotterdamwet. Mijn liberale collega Arjen Lakerveld liet in Maasstad Pers optekenen dat hij een warm pleitbezorger is van de Rotterdamwet, maar toen ik in het debat naar aanleiding van de problemen in de Schilderswijk een motie indiende die hiertoe opriep, keken de liberalen schaapachtig naar het plafond.
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben de in het zand liggende liberalen wel behoorlijk beu. De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zullen uitwijzen of de woestijnpolitiek van de VVD heeft gewerkt, of dat de kiezer de liberalen keihard zal afstraffen.
Richard de Mos is Haags gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Groep de Mos
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten