Moslimbroederschap roert zich in Egypte

Geen categoriejul 05 2013, 15:00
Onrust.
Staan de komende dagen en weken in het teken van demonstraties van de Moslimbroederschap? Het zou zomaar kunnen:

Mass protests are expected in the Egyptian capital Cairo after a coalition of Islamist groups led by the Muslim Brotherhood called for demonstrations in response to the military coup that led to theouster of Mohamed Morsi as the country's president.

The coalition on Thursday urged people to take part in a "Friday of Rejection" protest following weekly prayers. The call is being seen as a test of whether Morsi still has a support base in the country, and how the army will deal with it.

De oppositie én het leger willen de Moslimbroeders bij de politiek betrekken. Zij horen, aldus generaal al-Sisi, namelijk "bij het Egyptische volk".
Maar dat betekent niet dat de fundamentalisten het land kunnen islamiseren en de rechsstaat ongedaan kunnen maken. Ze horen er dus bij, maar er kan en mag geen sprake zijn van een religieuze dictatuur, ook niet als theocraten de verkiezingen winnen.
Daarin hebben ze natuurlijk gelijk. Zoals een reaguurder gisteren al duidelijk maakte verwarren veel Arabieren - maar ook Europeanen! - democratie in de zin van 'wil van de meerderheid' met de rechtsstaat. Je kunt alleen een gezonde democratie opzetten in een land als je eerst een rechtsstaat creëert. Dat moet namelijk als fundament dienen.
Hoe reageert het leger op de komende demonstraties van de Moslimbroeders? Willen ze echt serieus onderhandelen met de aanhangers van Morsi of waren de verzoenende woorden een toneelspel voor de bühne?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten