“50Plus haalt kiezers van rechts maar stemt in TK links”

Foto:

Toegegeven, overtuigend onderbouwen doet Simon Otjes de stelling niet. Toch is het wel een interessante hypothese: 50Plus moet uit alle macht door linkse partijen overeind worden gehouden omdat die club er als enige in slaagt rechtse kiezers te winnen voor links beleid.

Dat 50Plus in de Haagse praktijk een linkse partij is, behoeft geen twijfel. Deze analyse, ook door Otjes aangehaald, laat duidelijk zien dat de partij qua stemgedrag het meest op ChristenUnie en Groenlinks lijkt. Mag geen verbazing wekken want de top van die partij is uit links beton opgetrokken (zie: Nagel, Jan). Maar hoe zit het dan met die rechtse kiezers? Het enige concrete bewijsstuk dat Otjes aanlevert, is dat de partij het goed doet in gemeenten waar rechtse partijen het doorgaans ook goed doen. Verder rekent hij voor dat het langzame verval van 50Plus samenvalt met het wegsmelten van de linkse meerderheid in de peilingen. Dat kan kloppen, maar een coincidentie is niet hetzelfde als een correlatie. Hij ziet 50Plus als concurrent van PVV. Beide partijen zijn inderdaad populistisch. Maar er is geen enkele aanwijzing dat de opkomst van 50Plus de PVV virtuele zetels heeft gekost. Sterker nog: terwijl 50Plus solide boven de 10 zetels scoorde, evenaarde de PVV in de peilingen de eigen hoogste score ooit. 

Waarschijnlijker lijkt het me dat 50Plus een eigen potentieel electoraat heeft van oudere, verongelijkte kiezers die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de bestaande partijen - ook niet door PVV en SP. Kiezers die door 50Plus dus weer het bestel werden ingelokt en die nu door het schandaal rond Henk Krol alsnog afhaken. Ze hoeven dat niet eens in groten getale te doen om het soortelijk gewicht van het rechtse stemmenblok toch behoorlijk te doen stijgen. Overigens blijft daarmee de kernhypothese van Otjes wel overeind: als links ooit op basis van een parlementaire meerderheid een eigen coalitie wil smeden, dan zullen ze partijen als 50Plus, die in staat zijn afgehaakte linkse stemmers weer het bestel in te krijgen, nog hard nodig hebben.

Toegegeven, overtuigend onderbouwen doet Simon Otjes de stelling niet. Toch is het wel een interessante hypothese: 50Plus moet uit alle macht door linkse partijen overeind worden gehouden omdat die club er als enige in slaagt rechtse kiezers te winnen voor links beleid.

Dat 50Plus in de Haagse praktijk een linkse partij is, behoeft geen twijfel. Deze analyse, ook door Otjes aangehaald, laat duidelijk zien dat de partij qua stemgedrag het meest op ChristenUnie en Groenlinks lijkt. Mag geen verbazing wekken want de top van die partij is uit links beton opgetrokken (zie: Nagel, Jan). Maar hoe zit het dan met die rechtse kiezers? Het enige concrete bewijsstuk dat Otjes aanlevert, is dat de partij het goed doet in gemeenten waar rechtse partijen het doorgaans ook goed doen. Verder rekent hij voor dat het langzame verval van 50Plus samenvalt met het wegsmelten van de linkse meerderheid in de peilingen. Dat kan kloppen, maar een coincidentie is niet hetzelfde als een correlatie. Hij ziet 50Plus als concurrent van PVV. Beide partijen zijn inderdaad populistisch. Maar er is geen enkele aanwijzing dat de opkomst van 50Plus de PVV virtuele zetels heeft gekost. Sterker nog: terwijl 50Plus solide boven de 10 zetels scoorde, evenaarde de PVV in de peilingen de eigen hoogste score ooit. 

Waarschijnlijker lijkt het me dat 50Plus een eigen potentieel electoraat heeft van oudere, verongelijkte kiezers die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de bestaande partijen – ook niet door PVV en SP. Kiezers die door 50Plus dus weer het bestel werden ingelokt en die nu door het schandaal rond Henk Krol alsnog afhaken. Ze hoeven dat niet eens in groten getale te doen om het soortelijk gewicht van het rechtse stemmenblok toch behoorlijk te doen stijgen. Overigens blijft daarmee de kernhypothese van Otjes wel overeind: als links ooit op basis van een parlementaire meerderheid een eigen coalitie wil smeden, dan zullen ze partijen als 50Plus, die in staat zijn afgehaakte linkse stemmers weer het bestel in te krijgen, nog hard nodig hebben.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!