D66 Europa eist spierballentaal tegen Rusland

De wereld op zijn kop: D66 staat spierballenpolitiek voor.

Het gaat niet helemaal je van het bij D66. Of eigenlijk wél. Kandidaat-lijsttrekker voor de Europese fractie, Sophie in t Veld, heeft namelijk genoeg van Vladimir Poetin, de Russische president die zich steeds meer als een tsaar gedraagt. 

“We behandelen Rusland alsof het een normale democratie is, maar dat is het niet meer. Laten we niet net doen alsof daar alle normale mechanismen nog functioneren.” 

Volgens In ’t Veld moeten we ons niet blindstaren op de losse kwesties die de afgelopen tijd tussen Nederland en Rusland speelden, maar streven naar een sterker optreden als Europese Unie.

En het anti-Russische offensief (ongetwijfeld deels veroorzaakt door de vernederende, pestkopachtige wijze waarop Poetin reageerde op de arrestatie van Dmitri Borodin) blijft wat haar betreft niet alleen bij woorden:

“We moeten in gesprek blijven om te zorgen dat Rusland terugkomt op de weg naar democratie, maar het is onaanvaardbaar dat één van de leden van de Raad van Europa de regels aan zijn laars lapt als het gaat om mensenrechten. Het wordt daarom tijd dat Rusland wordt geschorst als lid van de Raad van Europa.”

Dit is werkelijk ongelooflijk. D66 dat een ander land aan wil pakken in plaats van doodknuffelen? Yep:

“Kijk naar Poetin. Die man spreekt niet de taal van de dialoog, hij spreekt de taal van de macht.”

Ik heb in jaren niet meegemaakt dat een Nederlandse politicus/politica voor een realistisch, pragmatisch buitenlands beleid pleit. Wordt dit nou werkelijk veroorzaakt door de strijd om het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen? Zo ja, dan stel ik voor dat we ieder jaar een dergelijke verkiezing houden, en niet alleen bij D66, maar bij elke partij.

Puur en alleen omdat ik er geen genoeg van kan krijgen (dit is echt een genot), hier nog maar een citaat:

“Poetin krijgt van iedereen al jaren de ruimte om dit soort dingen (het schenden van mensenrechten, red.) te doen. Wil je hem echt laten luisteren, dan zouden we echt wat harder moeten zijn.”

Oké, voor de liefhebbers nog één, nu over de zaak-Borodin:

“Het is absurd dat het zo ver moet komen dat Rusland excuses eist voor absoluut wangedrag van één van z’n diplomaten.”

Je zou er bijna door overwegen om op D66 te stemmen bij de Europese verkiezingen. Let wel, bijna he. Het is immers nog altijd de meest eurofiele partij van Nederland – en dat wil wat zeggen. 

Hoe dan ook, laten we hopen dat Pechtold en de zijnen in Den Haag eenzelfde geluid zullen laten horen en dat ze het kabinet door hun gedoogsteun enigszins kunnen beïnvloeden. Timmermans moet niet op de thee gaan bij de Russen, maar ze vertellen dat ze zich normaal dienen te gedragen… of anders. En ja, Nederland kan Rusland wel degelijk pijn doen door ervoor te pleiten dat het land geschorst wordt als lid van de Raad van Europa. 

Het is een groot wonder dat ik het opschrijf maar: Sophie in ’t Veld van D66 is zowaar goed bezig. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. MaartenBergen

  Je heb inderdaad gelijk Johanna ze draaien niet zo maar de kraan de dicht.

 2. redactie TrefPuntEU

  “We behandelen Rusland alsof het een normale democratie is, maar dat is
  het niet meer. Laten we niet net doen alsof daar alle normale
  mechanismen nog functioneren.”

   

  Geef dan nog effe 9 MILJARD aan Mursi dan ben je in één klap geloofwaardig, want in dat Islamland heeft democratie mensenrechten en homo weet ik veel allemaal wel kansen.

   

  Ik zeg DOEN.

   

  prrroestt !!.

 3. Knarsman

  Volkomen nutteloos geblaat van Sophietje ‘spring’ in ’t Veld. Aan die taal heeft internationaal gezien helemaal niemand iets. Zelfs Timmerfrans brengt het er beter vanaf en dat zegt genoeg.

 4. pierreofzo

   

  Onze Pim zou nog netjes zijn en roepen: “Mens ga koken.”

   

  Ik kan het niet meer opbrengen om netjes te blijven. Ze heeft wat mij betreft recht op het aanrecht, maar uitsluitend om de vette pannen voor te spoelen.

  Mocht ze echt een passie hebben, dan mag ze wat mij betreft de homorechten in Tsjetsjenie of Syrie hoogst persoonlijk gaan verdedigen. Mocht haar schoeisel niet berekend zijn op die kinderkruistocht, dan sponsor ik graag.

 5. Richard de II2

  Dit is zelfs gevaarlijk. Na alle inspanningen van Gorbatsjov en Reagan om de koude oorlog bij 0-0 te beëindigen wil D66 weer dat de boel bevriest omwille van een paar lange homotenen.

 6. peterdeRuyter

  Verwend meisje uit een verwend politieke,linkse familie.Papper de pappie heeft iets met de PvdA.Tja het komt ze aangewaaid.Het kind ken ik alleen maar als eurofiel politiek correct policolor kwekgraag zakkenvulstertje in het Europees Parlement,waar meestal anti-Nederlanse aciviteiten worden ontplooid door dit meisje.Ik hoop,dat de kiezer deze D’66 luchtfietsers een keer doorziet.

 7. JC

  D66 zat in het kabinet toen de bij referendum geuite wens van ruim 62% van het Nederlandse volk als niet terzake doende opzij werd geschoven! Hoezo denkt  In ’t Veld dat d66 democratisch is?

 8. Theo Prinse

  Het is zeker waar dat de vraag of de Europese Unie nog wel zal bestaan over niet al te lange tijd deze Europees D66 houding tegen een groeiende wereldmacht nil en void zal maken.

  In Belgie heeft de OpenVLD (VVD) zojuist uitgesproken voor volgend jaar af te zien van verder gaande staatshervorming (republiek Vlaanderen)

  Dat is koren op de molen voor de N-VA van Bart de Wever. 

  Weliswaar concipieerd de N-VA zich binnen de Europese Unie .. maar het zijn allemaal politieke aanwijzingen dat de Europese Unie op het punt staat uiteen te vallen. 

  Ondertussen moet Timmermans aftreden over het door zijn sociaal democratie beledigen van Rusland. 

 9. knipperlicht

  Sorry, laatste zin moet zijn: 

  Kijk maar uit Sophietje, steek je vingertje niet te ver naar Poetin toe want voor je het weet zegt hij háp en weg is het vingertje.

 10. knipperlicht

  Ja hoor, daar is het vingertje weer. Een Nederlandse liefhebberij in hart en nieren. Anderen de les lezen vanuit de naïve gedachte dat de eigen opvatting de maat der dingen is. Natuurlijk niet over álle dingen maar alleen over die dingen waarvan we hebben vastgesteld dat wij ze belangrijk vinden. Over die andere dingen hebben we het natuurlijk niet. Daarvan doen we alsof ze er niet zijn. 

  Kijk maar uit Sophietje, steek je vingertje niet te ver naar Poetin toe van voor je weet zegt hij háp en weg is het vingertje.

 11. Rufol

  Wilde even reageren maar las toen dat de_mol zo ongeveer al alles had gezegd wat er over deze dame te zeggen valt.

   

  Overigens, kijkt u eens goed naar dat gezicht. Dat spreekt boekdelen, van een heel groot boek!

 12. gvi1966

  Aan de andere kant is het een geruststellende gedachte dat die hele D66 kliek wel op een aantal lijstjes van de opvolger van de KGB staan als uitermate Rusland vijandig. Met andere woorden: ook voor dit huppelkutje is er geen weg meer terug.

 13. Obomov

  Ik denk niet dat Vlad het gejammer van D66 een artikel in de Volkskrant waard vind.

 14. R. Hartman

  “Puur en alleen omdat ik er geen genoeg van kan krijgen (dit is echt een genot), hier nog maar een citaat:”

  Drie minuten karakteronzerzoek naar In ’t Veld toont aan dat ze keen karakter heeft, of het moest haar puur kwaadaardige inborst zijn. Dus waarom hier zulke lovende taal gebezigd wordt ontgaat me.

  Overigens zou het niet gek zijn als men zich eens op eiegn land richtte, als men een lans wil breken voor mensenrechten. Want in NL is het daar zo mogelijk nog slechter mee gesteld dan in Rusland.

  Pot en ketel, anyone?

 15. Johanna

  Köhler  12.00 

  Sophie in  t Veld  (D66)   had   haar studie  Middeleeuwse Geschiedenis super snel afgerond  van 1982 tot 1991.

 16. Altea-Hills

  @ Hypocriet II, Geef dat kind een loly.

 17. Skeptic

  D66 onmaskert zichzelf wederom als een stelletje opportunisten en hypocrieten. 

   

  -Jarenlang roepen om referenda om nu dit minder goed uitkomt daar niks meer over te zeggen.

  -De gekozen burgemeester horen we ook niets meer van.

  -Standpunt Armeense genocide om de turkse kiezertjes te pleasen.

  -Wel Rusland veroordelen maar met geen woord spreken over de door hen zo geliefde landen waar men homo’s het liefste met het hoofd naar beneden van een flat afgooit. 

   

  Tot zover de kroonjuwelen van D66. Om te kotsen deze partij. 

   

  Het bovenstaande in acht nemend hoeven we ons ook niet te verbazen over de bizarre uitspraken van de D66 rechters die ons land rijk is.

   

   

 18. J. C. Th. Köhler

  Johanna:

   

  “Middeleeuwse Geschiedenis”  van 1982 tot 1991. “

   

  Kun je iets duidelijker zijn, Johanna? Ik begrijp je reactie niet.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 19. Johanna

  J.Köhler 01.52

  “Middeleeuwse Geschiedenis”  van 1982 tot 1991. 

 20. Johanna

  Maarten Bergen 08.44

  “De kraan dicht”?  Alleen als  je als staat  maanden of jarenlang je financiële verplichtingen niet na komt.

  Of  als je  Rusland  ziet als weldoener en je van mening bent dat Russisch gas voor jouw land gratis moet zijn.

  Of als de Russen  de prijs markconform willen aanpassen omdat je hun gas praktisch gratis hebt ontvangen.

  De staten om Rusland dachten   blijvend  te kunnen profiteren van de Russen. De Russen zijn niet gek.

 21. Michael van der Galien

  Louis: dat is nou een typische reactie waar je niets mee kunt. Er is in ieder geval iemand die zich wat harder opstelt. Dat kan Nederland wel gebruiken met al die halfzachtige watjes die vooral niemand voor het hoofd willen stoten.

   

 22. louis-portugal

  Putin zal zich rotschrikken van zo´n “geëmancipeerde” vrouw waar menig man voorzichtig mee zou zijn.

  Ze wil misschien wel even indruk maken op haar koffiekransje.

   

   

 23. MaartenBergen

  Kinderachtig gedrag van Rusland en Nederland. Als je sophie zo hoort zul je haast zeggen dat handel embargo’s wil opwerpen omdat 1 rus zich hier misdraagd of omdat ze onze homo’s kwetsen.

  Pas maar op de winter staat voor de deur poetin draaid zo de kraan dicht.

   

  Maar ja sophie verdient ja toch genoeg centjes die heeft er geen last van.

 24. J. C. Th. Köhler

  Sophie in ’t Veld:

   

  “We behandelen Rusland alsof het een normale democratie is, maar dat is het niet meer.”

   

  Het interessante van deze opmerking zit in het woordje “meer”. Dat woordje werpt namelijk onmiddellijk de vraag op wanneer Rusland dan wèl een “normale democratie” was.

   

  Vanf de oktober-revolutie in 1917 in elk geval niet, want toen was het communistisch. Nú is het dat niet méér, dus moet het vóór 1917 geweest zijn. Onder de Tsaren dus. Zou ze het zelf geloven? Ik niet, in elk geval. Met andere woorden: Rusland is, zolang mensen zich kunnen herinneren, nooit een “normale democratie” geweest.

   

  Sophie in ’t Veld, is volgens D66 een Drs. in Middeleeuwse Geschiedenis. Aangezien deze “geleerde” volgens mij een kut heeft/is, zullen ze Dra. bedoelen. Waar ze trouwens het idee heeft dat iemand op haar opinie over hedendaagse internationale betrekkingen zit te wachten, ontgaat me ten enenmale.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 25. Adriaan

  @Ian: u haalt de woorden uit mijn mond.

   

  Moet je eens kijken hoe het er in Londen, Parijs en New York aan toegaat. Daar komen diplomaten met familie en vrienden gerust een paar uurtjes proletarisch winkelen en nemen voor enkele miljoenen aan buit mee. Niemand die iets uitrichten kan.

   

  En hier piepen we over een vent die te diep in het glaasje heeft gekeken en zijn strontvervelende kinderen een draai om de oren geeft na de zoveelste waarschuwing? Want zo zal het wel zijn gegaan. Dit is peanuts vergeleken met diplomatengedrag in andere landen.

   

  Dit heeft vast te maken met de houding van Rusland naar homoseksuelen. NL denkt de Russen wel even op hun nummer te zetten. En overspeelt haar hand en blijft dat doen. Vooral doorgaan met morele superioriteit uit te stralen.

   

  Dit is heel prettig voor de Greenpeace-leden, die waarschijnlijk door het gedram van deze dame en door het geblunder van Timmermans, strafverzwaring in het vooruitzicht hebben. En het uitzitten van de straf in een extra-zwaar regime.

 26. J. C. Th. Köhler

  pierreofzo:

   

  “Onze Pim zou nog netjes zijn en roepen: “Mens ga koken.”

   

  Als je denkt dat Professor Pim dát gezegd heeft, maak je twee dingen duidelijk.

   

  Ten eerste dat je maar wat uit je nek lult;

  Ten tweede dat Professor Pim helemaal niet “jouw” Pim was.

   

  Wat Prof. Dr. Pim Fortuyn wèl gezegd (niet geroepen) heeft is: “Ach mevrouw, ga toch naar huis, koken of zo, veel beter.” Het kan zijn dat hij “mevrouwTJE” gezegd heeft, dat is op de opname niet goed te verstaan.

   

  Als Pim Fortuyn “jouw” Pim was geweest, zou je geweten hebben dat hij nooit iemand zo platvloers aangesproken zou hebben. “Ach mens”, hoorde absoluut niet in zijn vocabulair.

   

  Een échte Pim Fortuyn fan.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 27. de_mol

  Die Sophie in t Veld is een beetje van het paadje af. Kritiek leveren over het democratisch tekort in Rusland, maar zelf in volle vaart vooruit stevenen richting een dictatoriaal Brussel.

   

  Dit onderstaande rijtje, die Brussel beschrijft, toont wel aan hoe hypocriet die in t Veld wel niet is:

  Parel van het Zuiden | 13-10-13 | 14:08

   

 28. gvi1966

  Mijn voorstel: Sluit Pechtold in een kleine ruimte samen met Vladimir Putin op en doe na een kwartiertje de deur open. Probleem opgelost. En geen staatsbegrafenis voor Alexanderpansje natuurlijk.

 29. Ian

  Eens kijken als Poetin de gaskraan dichtdraait, of Sophietje dan nog zo’n grote waffel heeft. Diplomaten zijn onschendbaar, Sophietje, en het feit dat het tuig van de richel is doet daar niets aan af, dat zit er ook genoeg bij jullie in Brussel en daar doet ook niemand wat aan. Als europarlementariërs journalisten klappen verkopen (Tom Staal, GS) omdat ze de boel belazeren, dan reageert Gruppenführer Schulz ook met verwijten en brieven met dreigende maatregelen richting GS. Ook de ESM functionarissen zijn onschendbaar, en dat gaat ons nog veel meer ellende bezorgen dan een dronken Russische diplomaat. Leer dus eerst eens bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden, en ga tot die tijd maar in de kantine werken van het europarlement, miezerige Pechtold-burgers bakken of zo, dan doe je tenminste nog iets nuttigs.

 30. CDlogo

  Advies aan D66 luchtfietseres over ruzie zoeken waar je de gevolgen niet van kan overzien.

  Is je tegenstander groot? , zo ja, is hij op enige manier afhankelijk van je ? , zo nee, niet aan beginnen ongeacht je gelijk hebt of niet.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.