Vervreemding, verpaupering, ineenstorting

Vervreemding, verpaupering, ineenstorting

Maar de 'gratis' schoolboeken zijn gered. Het begrotingsakkoord in perspectief.

Vervreemding
"De dood van één mens is een tragedie; de dood van miljoenen slechts een statistiek." Aan deze uitspraak, die wordt toegeschreven aan Stalin, moest ik denken toen de heren onderhandelaars vrijdag naar buiten kwamen met hun langverwachte begrotingsakkoord. De gezichten van de 'judassen' uit de oppositie glunderden, want de 'gratis' schoolboeken (€247 miljoen in 2015) waren gered. Fantastisch toch! Nu Nederland nog. Want hoe zat het nou met die €200 miljard aan garanties die ons land inmiddels heeft uitstaan om de euro te 'redden', zoals de Algemene Rekenkamer twee weken geleden bekend maakte? Geen woord hierover. En dat bericht van de Rekenkamer was bepaald niet het enige verontrustende nieuws van de afgelopen dagen. Die persconferentie van de Haagse politici afgelopen vrijdag - toegegeven, wel in een onbedoeld toepasselijk crematorium-decor - wekte bij mij bevreemding. Schoolboeken, kinderbijslag, publieke omroep? Dat waren dus de speerpunten waarmee Rutte en zijn judassen het naderende onheil gaan afwenden. In welk parallel universum leven deze heren? Misschien is vervreemding (Marx: 'Entfremdung') een toepasselijker term.

Verpaupering
Die €200 miljard van de Rekenkamer komen neer op ruim €25.000 per huishouden. Voor dat bedrag staat dat gezinnetje van die schoolboeken nu al garant voor de Franse en Spaanse banken en andere organisaties die niet met geld kunnen omgaan. En dan hebben we het alleen nog maar over de garanties. We lopen nog veel meer risico (leningen Griekenland, kapitaalstortingen reddingsfondsen. TARGET2, en bij de ECB zullen ook nog de nodige lijken in de kast zitten). Zo kom je al gauw uit op het dubbele: €400 miljard. Dit komt per huishouden neer op een risico van ruim €50.000 (het equivalent van een jaarinkomen van anderhalf keer modaal) om de one-size-fits-none euro tegen beter weten in op de been te houden.

Maar er was meer nieuws. Het Rode Kruis (ja, echt!) luidde de noodklok over het verschrompelen van de middenklasse en de verpaupering in Europa ten gevolge van de schuldencrisis: Massale werkloosheid, in het bijzonder onder jongeren, zorgt ervoor dat 120 miljoen Europeanen onder de armoedegrens leven. Maar men waarschuwt - terecht - dat dit onheil aan de nog relatief welvarende landen in Noord-Europa niet zal voorbijgaan. Ook memoreert de hulporganisatie oplopende spanningen door de toenemende illegale immigratie.

Dat brengt ons op het volgende punt. Het wordt steeds duidelijker dat van de strenge bewaking van de buitengrenzen die ons in ruil voor het opengooien van de binnengrenzen - een en ander in het kader van 'Schengen' - is beloofd, helemaal niks terechtkomt. Onder druk van de internationale vreemdelingenlobby wordt de illegale immigratie steeds meer gezien als een humanitair probleem en een human rights issue. Geheel in deze geest kondigde eurocommissaris Malmström vorige week aan de illegale immigratie te willen faciliteren. Van tegenhouden. laat staan terugsturen is allang geen sprake meer. Deze immigratie heeft alles in zich om bij te dragen aan de aftakeling in Noord-Europa: onevenredig beroep op overheidsvoorzieningen, verlies aan sociale cohesie, om over toenemend jihadisme nog maar te zwijgen.

Samenvattend: de verpaupering (Marx: 'Verelendung') zal niet halthouden bij Lobith en Roosendaal.

Ineenstorting
Volgens Marx volgt op de 'Entfremdung' en de 'Verelendung' onvermijdelijk de 'Zusammenbruch', de ineenstorting. Nou zijn de voorspellingen van de grote socialistische denker niet altijd uitgekomen, en daar moeten we ons dan maar aan vastklampen. Mocht het onverhoopt toch zover komen, dan is het een hele troost dat we tot die tijd in ieder geval hebben kunnen genieten van 'gratis' schoolboeken. Met dank aan Rutte en zijn judassen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties