Farage wil Wilders niet

Foto:

Geert Wilders wil graag een internationaal blok vormen om samen te werken in Europa. UKIP-leider Farage ziet echter niet zoveel in samenwerking met de PVV. Een dreun voor Wilders.

Het Franse Front National moet in de opinie van Wilders ook meedoen. Marine le Pen onthoudt zich van antisemitische uitspraken en is tegen de islamisering van Frankrijk. Voor Wilders dus een interessante partner in de strijd ‘tegen’ Europa. Mevrouw Le Pen lijkt enthousiast over een mogelijke samenwerking in Europa. Het blok van Wilders begint vorm te krijgen.

UKIP
Eén partij mag en kan in dat blok natuurlijk niet ontbreken. Wie kent hem niet, Nigel Farage, leider van de UKIP-partij. Farage is in Europa toch wel een beetje het boegbeeld van Europa-kritische politiek. In het Europees Parlement is Farage met zijn UKIP ook de grootste anti-Europa-partij met maar liefst 11 zetels. Niet dat je daar iets mee uit kunt halen in een parlement met meer dan 700 leden, maar dat illustreert misschien wel hoe onmachtig de anti-Europa-beweging op dit moment is.

Dat Wilders Farage er graag bij wil hebben, is logisch. Met de UKIP wordt zijn blok aanzienlijk groter en komt er een man met een grote naam bij. Farage zelf heeft echter niet veel zin.

Bij de Brit Nigel Farage is Wilders minder populair. De leider van de UKIP-partij twijfelt over het standpunt dat Wilders inneemt tegen de islam. De Britse partij wil juist samenwerken met de gematigde moslimgemeenschap.

Koranverbod
In de uitzending van Nieuwsuur van gisteravond zegt Farage dat hij bijvoorbeeld een bedenking heeft bij het koranverbod dat Wilders graag wil in Nederland. Dat is volgens hem in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Deze bedenkingen van Farage zijn een forse dreun voor Wilders. Er zit nu een scheur in zijn anti-Europa-blok. Ik denk dat Wilders als de wiedeweerga een praatje moet gaan maken met Farage.

Misschien is er nog iets te regelen. En anders, laten we eerlijk zijn, is er nog geen man overboord. Elke partij loopt forse deuken op en dit is niet de eerste voor Wilders en zijn PVV. Voor de uitslag van de verkiezingen in mei 2014 zal dit ook niet veel uitmaken. Vooralsnog kunnen euro-sceptische kiezers in Nederland weinig kanten op.

De PVV wordt gewoon de grootste in mei 2014.

U kunt mij volgen op Twitter. Kijkt u ook eens op mijn site. 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!