Ik ben fan van ontwikkelingssamenwerking, echt…

Foto:

Ik ben helemaal weg van ontwikkelingssamenwerking, echt…

Maar ik houd de touwtjes wel graag zelf in handen. Daarmee onthul ik u meteen mijn grootste probleem met ontwikkelingssamenwerking in de huidige vorm. Ik ben er van overtuigd dat overheden enkel taken op zich moeten nemen die de bevolking of de samenleving zelf niet kunnen uitvoeren. Ontwikkelingssamenwerking hoort daar mijns inziens niet bij. Ik ben prima in staat om zelf organisaties uit te kiezen waarvan ik denk dat die mijn geld goed besteden.

Vaak kies ik voor kleine organisaties. Daarnaast ben ik fan van microkrediet en andere initiatieven die het ondernemerschap stimuleren. Ook ben ik groot voorstander van dappere avonturiers die zelf naar bijvoorbeeld Kenia reizen om daar hun kennis en expertise te delen. Dat noem ik ontwikkelingssamenwerking tot in de haarvaten. Ik ken initiatieven van mensen die fabriekjes bouwen, boerderijen stichtten, mensen werk geven, schooltjes bouwen, kleine ziekenhuisjes enzovoort. Op die manier helpen zij hele dorpen vooruit.

Terugstorten
Als de overheid die miljarden ontwikkelingshulp nu terug stort op onze rekeningen (dus gewoon de belastingen verlaagt), dan hebben wij zelf de vrijheid en de verantwoordelijkheid (!) om met dat geld te doen wat ons goeddunkt. Nu gaat mijn geld kanten op die ik helemaal niet prettig vind. Zo gaat er Europees ontwikkelingssamenwerkingsgeld naar de financiering van abortussen.

Naast dit argument, dat natuurlijk enorm samenhangt met mijn visie op de overheid, is er natuurlijk veel meer af te dingen op ontwikkelingssamenwerking. Wie het boek van Boekestijn (De prijs van een slecht geweten) heeft gelezen, weet daar al het één en ander van. Er is onlangs een nieuw boek verschenen over dit thema; The Great Escape van Agnus Deaton. In een vraaggesprek met Vice Versa legt Deaton uit wat er mis is met ontwikkelingssamenwerking.

‘Mijn kritiek is gericht op hulp die de landen daadwerkelijk in gaat: financiële steun en materiële hulp voor gezondheidszorg, de bouw van wegen of scholen. Dat ondermijnt lokale overheden en de aandacht verschuift van het eigen volk naar geld van hulpinstanties. Dit is vooral aan de orde in Afrika, waar overheden van veel landen al jaren het leeuwendeel van de overheidsinkomsten uit het buitenland ontvangen. Het is veel minder aan de orde in bijvoorbeeld India of China, waar hulp beperkt is.’

Kerntaak
Kijk! Niet dat dit een nieuw geluid is. Ik kan me nog herinneren dat ene Janssen ooit onderbouwde dat ongeveer 30 procent van ons geld verkeerd terecht komt. Onder andere door corruptie en verkeerd beleid. ‘t Is tijd om het hele systeem op de schop te gooien. Niet om even snel te bezuinigen. Dat vind ik te makkelijk. Wel omdat ontwikkelingssamenwerking in de huidige vorm faalt.

Kort samengevat: De verantwoordelijkheid voor ontwikkelingssamenwerking bij de burger leggen. ‘t Is immers geen kerntaak van de overheid. Ten tweede moeten we stoppen met het pompen van geld naar allerlei (betrouwbare of minder betrouwbare) overheden. We moeten gaan investeren in kennis. Om een voorbeeld van Deaton te gebruiken: Laten we hier in het Westen onderzoek doen naar ziektes die inwoners van arme landen treffen. Dergelijke kennis is goud waard en kan vele levens redden.

Verantwoordelijkheid
Tot slot hebben wij als rijk Westen verantwoordelijkheden voor onze arme medemens. Dat is een hele belangrijke (christelijke) notie. Tegelijkertijd kan dat weleens een heel ander, veel ingrijpender offer van ons vragen dan simpel wat geld storten op een rekening. Dan heeft het wel heel veel weg van het afkopen van een schuldgevoel.

Handen uit de mouwen!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!