Vertrouweling Wilders werkt heimelijk aan nieuwe partij

Geen categoriemrt 08 2014, 11:29
Joram van Klaveren was tot en met 2013 bezig met plannen om een nieuwe rechtse partij op te zetten.
Het NRC Handelsblad komt vandaag met brekend nieuws over de PVV (mooi kort voor de gemeenteraads- en Europese verkiezingen. Je zou bijna denken dat de krant een agenda heeft, maar nee, dat zal toch niet?): Kamerlid en Wilders-vertrouweling Joram van Klaveren trof in het diepste geheim voorbereidingen om een nieuwe rechtse partij op te richten.
Ja: een partij die de concurrentiestrijd aan moest gaan met de PVV.

Uit de correspondentie blijkt dat Van Klaveren oktober 2012 al een naam (Rechts Nederland, RNL) had voor een nieuwe partij. Ook wilde hij “websites vast laten leggen”, “een begin maken met op papier zetten van ideologische uitgangspunten” en “verdere uitwerking van ideeën”, zo mailde hij 15 oktober 2012 een partijgenoot. De interne documenten tonen aan dat Van Klaveren nog in 2013 bezig was met een nieuwe partij.

Van Klaveren besloot zijn plan pas af te blazen toen Wilders hem een grotere rol aanbood in de leiding van de partij.. Zo zit hij nu in de commissie (van drie) die de Europese verkiezingslijst samenstelt.*
Aangezien Van Klaveren gezien wordt als één van de grootste politieke talenten van de PVV is het verstandig van Wilders dat hij hem binnenboord heeft gehouden. Zo'n man wil je niet verliezen. Tenminste, niet als je werkelijk van plan bent om groot te worden én te blijven als partij zijnde.
Toch zou het me niet verbazen als Van Klaveren het hele handeltje probeert over te nemen op het moment dat Wilders met pensioen gaat (die kan toch niet eeuwig doorgaan, zou je denken). Naast politiek getalenteerd, is hij namelijk veel rechtser dan de PVV, zeker qua economie, zorg, en uitkeringen. Op een gegeven moment móét je het als rechtsmensch wel gehad hebben met de socialistische inborst van bepaalde andere PVV'ers... en de met de invloed die zij uitoefenen op de officiële plannen van de partij. De enige manier om daar blijven iets aan te doen is door de macht over te nemen en het beleid zélf te bepalen.
* Overigens verwacht ik daar ook flink wat gemekker over. Er zjin namelijk nogal wat PVV'ers die naar Europa willen, ongetwijfeld o.a. omdat ze zich dan niet zo heel veel hoeven aan te trekken van Wilders. Dat betekent dat een heel stel PVV'ers straks wordt teleurgesteld. Het zou mij verbazen als zij allemaal hun lippen stijf op elkaar houden en Wilders trouw blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten