Nederland wordt steeds hoogopgeleider

Geen categoriemei 07 2014, 9:00
En niemand die dat vreemd vindt.

Bijna 66.000 aankomend studenten hebben zich aangemeld voor een universitaire studie vanaf september. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de VSNU, de vereniging van universiteiten. Dit jaar moesten studenten zich voor het eerst al voor 1 mei aanmelden bij universiteiten of hogescholen, vorig jaar was dat nog voor 1 oktober.

De populatie studenten op Nederlandse universiteiten neemt sterker toe dan we op basis van bevolkingsgroei mogen verwachten. Dat is eigenlijk al jaren zo. En geen haan die er naar kraait, want als ze aan het eind hun papiertje krijgen, heeft het Nederlandse onderwijssysteem weer duizenden extra hoogopgeleiden geproduceerd. Nederland wordt zo een echte kenniseconomie. Zo stomen we voort in de vaart der volkeren. Allemaal door meer meer meer studenten.
Maar voor zover ik kan overzien, zijn er ten minste twee mogelijkheden waarom de aantallen studenten zo onevenredig doorgroeien. In de eerste plaats de these die het populairst lijkt: steeds meer jongeren hebben het in hun mars op naar de universiteit te gaan omdat ze beter onderwijs in het voortraject krijgen of omdat ze over een steeds grotere aangeboren intelligentie beschikken (of allebei).
In de tweede plaats zouden we kunnen zeggen dat het aangeboren intelligentieniveau van de bevolking wellicht stijgt, maar niet zo snel als de aanwas van studenten suggereert. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de pre-academische opleidingen; daar horen we niet alleen maar succesverhalen.
Noem me cynisch, maar ik kan dan ook niet anders concluderen dat het ergens along the way te gemakkelijk is geworden om de universiteit binnen te stormen. Ik wil het niet zeggen, maar ik doe het toch: diploma-inflatie, iemand? Of zijn er mensen met een geloofwaardiger verklaring voor de hordes studenten op de universiteiten van nu?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten