Van Rompuy wil een enorme EU

Foto:

En uw mening doet er niet toe.

Dit is buitengewoon zorgwekkend te noemen:

In an interview with De Standaard newspaper, Van Rompuy speaks about his “dreams” that all the Balkan states will join the EU. He calls it an “inspiring thought” that in the long term “the whole of European territory outside Russia” will be tied in some way to the EU. He admits he does not know if there is public support for such a move, “But we do it anyway.”

Met andere woorden, het maakt Van Rompuy – de niet-gekozen ‘president’ van de Europese Unie – niets uit wat de Europese burger ervan denkt. Hij wil dat er “een land genaamd Europa” komt en dat die VSE heel Europa bedekt:

Now in this latest interview, Van Rompuy has said Brussels intends in effect to create an EU national border from the Arctic Circle to the Turkish border with Iraq.

Dit betekent dus dat de EC Turkije koste wat het kost de EU wil binnenslepen. Gezien de politieke ontwikkelingen in dat land lijkt me dat alles behalve wenselijk, maar goed, daar heeft Van Rompuy dus lak aan. Hij heeft immers een grote Europese droom en die gaat boven alles. 

Logischerwijs zal zo’n uitbreidingsstrategie voor flink wat problemen zorgen in de regio. Helaas vindt Van Rompuy dat ook niet bijzonder belangrijk:

This could threaten Russia’s historic, trade and political ties with Eastern Europe, so it is unlikely Russians will believe Van Rompuy when he insists the EU does not intend to create a “geopolitical shift.”

Wat geweldig dat die visionair totaal geen rekening houdt met de geopolitieke werkelijkheid he? Hij voelt zich nergens door gebonden en doet wat hij wil. Fantastisch. Wat een moed.

Ook zegt Van Rompuy in het interview dat de Europese Commissie de crisis heeft gebruikt in 2012 om de eigen macht flink te vergroten. Vervolgens hebben bepaalde premiers tegen hem gezegd dat ze hem die bevoegdheden nooit zouden hebben gegeven als ze wisten wat hij ermee van plan was, maar ach, ook dat interesseert hem geen biet. Sterker nog, hij lijkt het fantastisch van zichzelf te vinden dat hij ze zo voor het lapje heeft weten te houden.

‘De inzichten zijn dan gerijpt, eerst intellectueel, tot het kritieke moment er was. En dat hebben we dan gegrepen. In mei 2012, na de verkiezing van François Hollande tot president van Frankrijk, kreeg ik het mandaat om voorstellen te doen voor de verdieping van de economische en monetaire unie. Achteraf zijn premiers – en niet van de minste – komen zeggen: ‘‘Hadden we geweten wat je daaronder verstond, dan hadden we u dat mandaat nooit gegeven.’’ Ons rapport leidde tot de beslissing over de bankenunie, en dat was de trigger voor alles. Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, is hier in mijn bureau komen zeggen: ‘‘Herman, dit zal het begin zijn van de kentering’’.’

Als dit niet reden voor u is om bij de komende verkiezingen op een eurosceptische partij te stemmen geef ik de moed op.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!