Wilders maakt onderscheid islam en moslims weer

Geen categoriemei 04 2014, 12:44
Wilders heeft zijn verstand teruggevonden.
Geert Wilders lijkt te hebben geleerd van de felle reacties op zijn minder, minder, minder-opmerking. Zelfs mensen die hem tot dan toe steunden keerden zich toen van hem af omdat hij te persoonlijk werd en het onderscheid niet langer leek te maken tussen moslims aan de ene kant en 'de islam' (als, in zijn woorden, 'ideologie') aan de andere.
Het moge duidelijk zijn dat een dergelijke houding bijzonder problematisch is, zeker in een land waar nu eenmaal veel moslims wonen.
Blijkbaar begrijpt Wilders dat nu ook (in ieder geval voor PR-doeleinden) en heeft hij zijn toon weer wat bijgesteld. Dit is wat de PVV-leider te zeggen had over de islam én moslims in een interview met De Zondag:

Waarom strijdt u tegen de islam an sich? De overgrote meerderheid van de moslims is, net als bij de christenen, heel gematigd.

De islam is een totalitaire, intolerante en gewelddadige ideologie. Afvalligen bijvoorbeeld, die krijgen de doodstraf. Dat is gewoon barbarisme. Ik kan zo duizenden voorbeelden geven. Het cultuurrelativisme is de grote ziekte van Europa vandaag. De Europese leiders zeggen wel dat culturen gelijkwaardig zijn, maar dat is niet zo. Mensen zijn gelijkwaardig, culturen niet. De islam is inferieur aan onze cultuur.

Even later voegt hij daar het volgende aan toe:

Leidt uw cultuurrelativisme niet tot racisme?

(fel) Neen. Mij maakt het niet uit of mensen zwart, geel, blauw of wit zijn. Ik ben het met u eens dat de meerderheid van de moslims gematigd is, maar de islam is dat niet. Er is maar één islam, die van die gevaarlijke Mohammed en dat boek vol vergif, de Koran. Dat heeft niets met rassen te maken.

Wilders is groot geworden doordat hij dit onderscheid elke keer weer stelselmatig benadrukte. De laatste tijd was hij daarmee gestopt, wat hem weliswaar geen virtuele zetels kostte, maar hem wel andersoortige problemen heeft opgeleverd. Denk aan het cordon sanitaire waar hij nu feitelijk mee te maken heeft.
Het is daarom bijzonder verstandig van hem dat hij de verschillen tussen 'islam' aan de ene kant en 'moslims' aan de andere benadrukt. Jammer genoeg voor hem kon het alleen weleens te laat zijn. Hoewel niet alle partijen dat publiekelijk willen zeggen is het cordon sanitaire al opgetrokken rond de PVV. Als Wilders daar verandering in wil brengen zal hij veel geduld moeten hebben en zich eerst en vooral weer uitlaten op de manier waarop hij dat de eerste jaren van het bestaan van de PVV deed: niet gericht op moslims, maar op hun religie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten