Bouw een muur om Europa!

Geen categoriejun 15 2014, 15:15
“Muren rond Europa bouwen is niet zo’n onzinnig idee“.
Een paar uitspraken op een rijtje: “Controle van migratie is noodzakelijk”, “Muren rond Europa bouwen is niet zo’n onzinnig idee”, “Ik vind open grenzen een redelijk geschift idee”, “Veel progressieve mensen zijn intellectueel lui”, of “een moderne, gezonde vorm van nationalisme of patriottisme kan  het belangrijkste bindmiddel voor sociale cohesie zijn”.
Wie is hier aan het woord? Geert Wilders? Pim Fortuyn? Een leider van Lega Nord? Welnee, het is Paul Collier, een Britse economieprofessor en beroemd pleitbezorger voor massale ontwikkelingshulp aan de allerarmste landen.
In 2007 werd Collier wereldwijd bekend na de publicatie van zijn boek The Bottom Billion (Eén miljard achterblijvers). Hierin schreef schreef de Oxfordprofessor (een collega dus van onze Rick van der Ploeg!) over de ellendige toestand van de armste landen ter wereld. Zijn boodschap is dat we uit welgemeend eigenbelang het miljard armste mensen genereus ter hulp moeten schieten.
In tegenstelling echter tot veel ingeslapen linkse intellectuelen, is Paul Collier een kritische denker die zich niets aantrekt van heilige linkse (of rechtse) huisjes. Zo heeft hij altijd gesteld, dat het westen niet moet schromen om het democratische proces in “failed states” militair en ook bestuurlijk te ondersteunen, omdat de democratie daar anders weinig kans van overleven heeft en snel ten onder gaat door corruptie en elkaar bestrijdende facties (precies wat we nu zien gebeuren in Irak, zie het artikel van DDS-redacteur Jean Wanningen daarover).
In november 2013 nam de Belgische journalist Jan Stevens een interessant interview af met Collier voor het Belgische blad Knack http://janstevens.wordpress.com/tag/paul-collier/   over Collier’s nieuwe boek Exodus – Immigration and multiculturalism in the 21st century , waarin hij ingaat om de noodzaak om stevig bewaakte grenzen op te werpen tegen de toenemende stroom emigranten uit Afrika.
In dit interview gaat Collier ook specifiek in op de dreiging van een massale vluchtelingenstroom uit Eritrea. Het interview was mij eerder niet opgevallen, maar in het kader van de recente lotgevallen van Fred Teeven en zijn duizend Eritrese asielzoekers per week, is dit interview zeker de moeite van het lezen waard.
In het vraaggesprek prikt Collier door heel wat linkse mythes heen. Hij stelt onomwonden dat we helemaal niemand in Afrika helpen door toe te staan dat een groep over het algemeen vrij jonge en welgestelde mensen, door de mazen van het net glippen om zich als “vluchteling” te vestigen in Europa. Op de lange termijn werkt dat destabiliserend voor zowel Europa als voor Afrika.
Collier pleit voor een helder beleid: wie zich meldt aan de poort van Europa moet onmiddellijk teruggestuurd worden en die boodschap moet ook helder gecommuniceerd worden aan de Afrikaanse bevolking. Daar staat dan wel tegenover – in de visie van Collier – dat het westen een grotere inspanningsverplichting moet leveren om democratie en welvaart te bevorderen in de armste landen van deze wereld. “Ik wil die landen helpen, niet de individuen die eruit willen stappen”, aldus Collier.
Dit interview en het boek van Collier zijn in mijn ogen zeker aanraders. Het zou ook prettig zijn als de fracties van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66 er goed nota van nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten