Hamas bereikt geen enkel militair doel met aanvallen

Geen categoriejul 16 2014, 10:14
Het Israëlische veiligheidskabinet besloot disndagmorgen om een Egyptisch voorstel voor een staakt het vuren in de derde Gaza oorlog te accepteren. De Egyptische bemiddeling kwam nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aankondigde naar Cairo te vliegen. Inmiddels heeft Kerry dit bezoek echter geannuleerd.
Aanvankelijk leek president Sisi van Egypte niet bereid om in te grijpen in de oorlog tussen Hamas en Israel. Egypte voert al een jaar een militaire campagne tegen Hamas vanwege de betrokkenheid van de organisatie bij de terreur in de Sinai woestijn. Sisi kwam uiteindelijk toch in actie na druk van de Arabische liga en de Amerikaanse regering.
In de Israëlische steden die de afgelopen week werden beschoten door Hamas en andere terreurgroepen in Gaza is met woede gereageerd op het besluit om het staakt het vuren te accepteren. De meerderheid van de bevolking gelooft niet meer in akkoorden over een staakt het vuren. De bevolking wil een definitief einde aan de raketbeschietingen en geen tijdelijke periode van rust zoals in 2009 en 2012. Sommigen roepen op tot demilitarisatie van de Gazastrook.
Ook binnen de Israelische regering was er oppositie tegen een staakt het vuren. Minister Lieberman van Buitenlandse Zaken en Minister Naftalie Bennett, de leider van de Bayit HaYehudi partij, stemden tegen het Egyptische voorstel.
Izzidin Al Qassam de militaire tak van Hamas liet al eerder weten dat het niet akoord zou gaan met een staakt het vuren, dat om negen uur lokale tijd zou ingaan. Later verscheen Hamas leider Ismail Haniyeh op Al Quds tv en verwierp ook het Egyptische voorstel.
Hamas stelde eerder voorwaarden aan het staakt het vuren zoals de vrijlating van Palestijnse gevangenen die tijdens de zoekoperatie naar de drie vermoorde Israëlische jongens op de West-Bank werden gearresteerd. Ook eiste Hamas de opening van de grens met Egypte, herbouw van het vliegveld in Gaza en cash voor de betaling van het overheidspersoneel in Gaza.
Een uur nadat het Israëlische kabinet het staakt het vuren had geaccepteerd werd Ashkelon opnieuw beschoten met raketten. Dit werd veertig minuten later gevolgd door een nieuwe aanval op dezelfde stad en korte tijd later werden ook Sederot, Ashdod en Gan Yavne weer aangevallen. Om twaalf uur was duidelijk dat er in feite slechts van Israëlische zijde sprake was geweest van een staakt het vuren. Overal in zuid Israël loeiden de sirenes en vielen opnieuw raketten. Vanaf negen uur ’s morgens tot drie ur ’s middags ontploften 50 raketten in Israël.
Om tien over drie in de middag stegen er opnieuw IAF gevechtsvliegtuigen op van de Tel Nof luchtmachtbasis en hervatte Israël de strijd tegen Hamas
De vraag is wat Hamas denkt te kunnen bereiken met het voortzetten van de raketaanvallen op Israël. Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat het beoogde doel van deze aanvallen compleet werd gemist. Het anti raketsysteem Iron Dome (IJzeren Schild) haalde meer dan 90 % van de raketten die op Israëlische steden werden afgevuurd uit de lucht. Het directe gevolg van dit succes was dat er tot nu toe geen doden vielen aan Israëlische kant en dat het leven in deze steden min of meer gewoon bleef doorgaan.
Ook op psychologisch terrein faalde Hamas in haar opzet. De Islamisten zijn er van overtuigd dat zij via hun rakettenterreur de Israëlische bevolking zodanig kunnen intimideren dat dit tot het instorten van de maatschappij zal leiden.
In feite is er sprake van een tegenovergesteld effect. De gebeurtenissen van de laatste maand hebben voor grotere eenheid en vastberadenheid gezorgd onder de bevolking en de woede over de acceptatie van het staakt het vuren onder de bevolking die te lijden heeft van de rakettenterreur is veelzeggend. Verder werd humor ingezet als wapen tegen de intimidaties van Hamas. Op de radio werd wat afgelachen over de oorlog en Hamas.
Zo was er de grap dat de wereld iedere vier jaar een Olympiade of WK voetbal heeft en Israël ieder twee jaar een oorlog. Ook waren er parodieen te beluisteren op de telefonische waarschuwingen aan Hamasleiders door de IDF, en werden bekende liedjes van een nieuwe satirische tekst over de oorlog voorzien.
Het enige terrein waarop Hamas wel succesvol was, is het mobiliseren van de internationale opinie tegen Israel. Dat wordt gedaan door, onder andere, het verspreiden van incorrecte informatie over het aantal burgerdoden. Hamas en pro-Palestijnse organisaties beweren dat de meerderheid van de 192 doden burgerslachtoffers waren. Al Jazeerah maakte echter de gegevens bekend van de slachtoffers en daaruit blijkt dat veruit het grootste deel van de doden mannen waren. Verder blijkt uit onderzoek dat van de 192 doden 83 mannen tussen de 16 en 39 jaar oud waren. Dat is een indicatie dat het om mannen ging die actief deelnamen aan de strijd.
Verder zijn er duidelijke bewijzen dat Hamas de burgerbevolking opnieuw gebruikte als menselijk schild tegen Israëlische aanvallen. Er zijn video’s gepubliceerd waarin te zien is hoe een Hamas leider het gebruik van menselijke schilden promoot en hoe Palestijnen na een waarschuwing van de IDF in plaats van te vluchten, op het dak van een huis klimmen. De IDF heeft om die reden herhaaldelijk luchtaanvallen geannuleerd.
De internationale opinie begon zich onder invloed van de Hamas propaganda en de mediaberichtgeving opnieuw langzaam tegen Israel te keren. In de Arabische landen is de populariteit van Hamas gestegen sinds het begin van de oorlog.
Gedurende het weekend werden er in sommige Europese landen felle anti Israël demonstraties gehouden en in Frankrijk werd opnieuw geweld gebruikt tegen Joden.
De internationale media begonnen vergelijkingen te maken tussen het aantal Palestijnse doden en het ontbreken van Israëilsche doden. Daarbij werd niet zelden verzuimd te melden wat de oorzaak is van het verschil in het aantal slachtoffers. De Nederlandse premier Rutte wees in een interview met de NOS op de feiten. Rutte zei dat men Hamas niet met Israël kan vergelijken omdat Hamas een terreurorganisatie is die bewust op burgerdoelen schiet en haar eigen burgers gebruikt als wapen in het conflict. Hij wees iedere vergelijking op dit gebied van de hand en zei dat Israel proportioneel heeft gereageerd op de terreur van Hamas.
Inderdaad is al eerder aangetoond dat in de oorlogen die de IDF tegen Hamas in Gaza vocht het aantal burgerdoden ten opzichte van gesneuvelde strijders het laagste is in de geschiedenis van oorlogvoering.
Nu het staakt het vuren aan flarden is geschoten is de kans op een grondoperatie aanzienlijk toegenomen. Dat lijkt de enige manier om een einde te maken aan de raketten terreur van Hamas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten