IJsland herstelt razendsnel van crisis

Geen categoriejul 01 2014, 15:00
Monetaire devaluatie
In een column in DFT legt Maarten Slagter uit waardoor IJsland zich razendsnel heeft hersteld van de ergste financiële crisis ooit. Over 2014 verwacht men een economische groei van 3,7%, de werkloosheid staat op 4,6% en de inflatie is stabiel rond 2,5%. Cijfers waarvoor wij zouden tekenen. Hoe kreeg IJsland dit voor elkaar? Slagter legt uit:

"De regering voerde een streng begrotingsbeleid van bezuinigingen en belastingverhogingen. Het IMF-programma (in totaal $ 5,1 miljard) zorgde voor adem. Strenge kapitaalrestricties en een zeer hoge rentestand zorgen ervoor dat binnenlands kapitaal het land niet uitvluchtte. Wel verlieten veel werkzoekenden het land, zo de werkloosheidcijfers oppoetsend. Maar het belangrijkste was waarschijnlijk de mogelijkheid de eigen valuta te laten devalueren, zodat IJslandse producten aantrekkelijker werden en het toerisme steeg."

Voor ingewijden is dit niets nieuws, deze methode is al zo oud als de weg naar Rome en zou eigenlijk ook voor het arme Zuid-Europa de oplossing zijn. Maar de eenheidseuro voorkomt dat. Daarom: lang leve de Schulden Unie! *sarc mode off*
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten