Joop.nl brengt censuur nu ook buitenshuis

Geen categoriejul 09 2014, 11:30
Dat Joop.nl niet even fris is onder de oksels, dat is geen nieuws. Maar dat ze hun weinig tolerante wereldbeeld nu ook buiten de website om gaan lopen propageren - zoals op Facebook - is dat wel.
Om het even oneerbiedig te zeggen: het is geen nieuws dat de redactie van het linkse en gesubsidieerde blog Joop.nl weinig opheeft met een vrij en open debat, of met paradigma's als agree to disagree. Dat bleek van de week wel weer, toen iemand die het waagde een flauw grapje te maken over Zwarte Piet meteen werd aanbevolen te worden ontslagen en aangemeld bij een TBS-kliniek. Zit je niet op de Joop.nl-lijn? Dan ben je gewoon geestesziek en moet je behandeld worden tegen die vreselijke ziekte die 'rechtsheid' schijnt te heten.
Maar het kan nog treuriger. Op de website van 's lands grootste censuurboer verscheen ook nog dit jubelbericht:

Diverse Nederlanders kregen maandagavond plotseling bericht van Facebook, waarin stond dat de fanpage van Geert Wilders verwijderd is 'vanwege haatdragende taal of symbolen'. Velen van hen hadden de fanpage, met zo'n 80.000 likes, gerapporteerd in de periode na het roepen om 'minder minder minder Marokkanen' op het verkiezingsfeestje van de PVV in maart.

Ook mensen die de fanpage van Geert Wilders hadden gerapporteerd vanwege 'pesten' kregen een berichtje van Facebook dat hun verzoek was ingewilligd.

Op zich verdient Joop.nl complimenten voor het feit dat ze iets waar ze zo intens blij om zijn, nog relatief neutraal kunnen opschrijven, maar schijn bedriegt. Die opmerking over 'gerapporteerd vanwege pesten' en de begeleidende screenshot (zie ook de afbeelding bij dit artikel) zijn wel erg specifiek. Het lijkt me duidelijk: achter een groot deel van die reports zit de Joop-redactie gewoon zelf. Lekker mensen met een andere meningen van het internet afkrijgen. Lekker bully- en intimidatietechnieken gebruiken om te zorgen dat alle meningen behalve de door de VARA goedgekeurde PvdA-drek buiten de deur worden gehouden.
Van een erg democratische insteek getuigt het natuurlijk niet. En alhoewel de vrijheid van meningsuiting strikt genomen niet in het geding is (die geldt alleen verticaal, dat wil zeggen tussen de overheid en burgers), kan je uiteraard je vraagtekens zetten bij die merkwaardige opvatting over 'het vrije woord'. Inderdaad: de redactie van Joop.nl zou niet misstaan in de masthead van één of andere communistische publicatie.
Maar is daarnaast Facebook dan niet aan te wijzigen als schuldige? Zij zijn immers meegegaan in deze links-radicale hetze. Welnee, want achteraf blijkt dus dat de pagina weliswaar verwijderd is, en Joop-redacteuren daar inderdaad voor geijverd hebben... maar niemand minder dan Geert Wilders zelf heeft uiteindelijk écht gezorgd dat de pagina op zwart ging. De censuurcampagne van Joop ten spijt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten