Kent u de mop van de politicus die z’n eigen macht inperkte?

Ik niet. En de Italianen ook niet. Een poging om de Senaat te hervormen lijkt te stranden door allerlei obstructiemaatregelen die de Senatoren zelf doelbewust opwerpen. Zoals meer dan 7000 amendementen indienen.

Als er één land is waar de politieke klasse volledig uit de klauwen gegroeid is, dan is het Italië wel. Het land heeft een parlement dat uit twee verschillende kamers bestaat. Nu is dat niet ongewoon in de moderne Westerse democratie, maar wél wanneer je kijkt naar het kostenplaatje (€1,8 miljard) en naar de bevoegdheden van de Italiaanse senatoren: ze kunnen en mogen exact hetzelfde als hun collega’s in de Italiaanse ‘Tweede Kamer’ en gebruiken die macht ook veelvuldig om de boel vooral heerlijk op slot te zetten. Reden voor premier Renzi om paal en perk te stellen aan deze praktijken en probeert daarom de onhandelbare en peperdure senaat terug te brengen tot normale proporties:

Nog voordat de Italiaanse senatoren op het strand liggen, wil de Italiaanse premier Matteo Renzi de huidige Senaat afschaffen. Hij heeft alleen een probleem: de senatoren stemmen zelf over de afschaffing.

Als uitstel afstel betekent, hebben de senatoren een machtig wapen in handen: het amendement. De Senaat heeft maar liefst 7.850 amendementen ingediend bij Renzi’s plan om de Senaat af te schaffen en in te ruilen voor een kleinere Eerste Kamer, die niet rechtstreeks wordt gekozen en minder macht heeft.

Een ambitieus vergaderschema en minder dan één minuut behandeltijd per amendement moeten ervoor zorgen dat nog vóór het ingaan van het Italiaanse parlementaire zomerroces alles behandeld is en de hervorming van de Senaat een feit is. Of dat allemaal gaat lukken is, zoals altijd in de Italiaanse politiek, maar zéér de vraag.

Tja. Nu zitten de Italianen met de gebakken peren en moeten ze de hoofdprijs betalen voor een Senaat die eerder vertraagt en verdaagt dan daadwerkelijk de belangen van de burgers behartigt.

Anderszijds is het natuurlijk lastig om iemand te overtuigen zichzelf in de portemonnee te raken. Want eerlijk is eerlijk: als je eenmaal parlementslid bent, zit je gebakken. Dat is een positie die je niet zomaar opgeeft of vrijwillig afstaat. Maar ja, er zal toch iets moeten gebeuren als Renzi de slagkracht terugwil in de Italiaanse democratie. Vandaar dat ik hem vanaf deze plek toch veel succes wil wensen met deze lastige onderneming, ondanks dat het er niet naar uitziet dat hij de Senatoren kan overtuigen hun eigen macht, geld en functies bij het grofvuil te zetten. Het is het proberen waard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Wilhelmson

  De politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen door hen te doen geloven dat men hen dient. (Louis Dumur)

 2. Wilhelmson

  • Er zijn veel mensen aan de politiek gestorven, doch slechts weinig politici.
  • (Cees Buddingh  )

   

 3. Jan Gajentaan

  Het is verschrikkelijk daar, bij de konijnen af.
  Al die parlementariers krijgen iets van 140.000 euro aan vergoeding per jaar + gratis reizen.
  Het zijn er bijna 1000!  630 Tweede Kamer leden en driehonderzoveel senatoren.
  En wij maar borg staan via EMS e.d. 

 4. Bismarck

  Gewoon de senatoren verplicht laten vergaderen, onafgebroken totdat alle amendementen zijn behandeld. Met het tempo van 1 amendement per minuut moeten ze in 5,5 dagen klaar kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.