Global warming?

Koudste 19e augustus in 90 jaar

 

 

Vandaag was de koudste 19e augustus in negentig jaar: het werd slechts 15,9 graden in De Bilt. Van een serieuze opwarming van het klimaat lijkt geen sprake te zijn. Nu heb ik ook nooit geloofd in al die klimaatjomanda’s die beweren dat de aarde opwarmt. Simpelweg, omdat we daarvoor eenvoudigweg over onvoldoende statistische data beschikken.

We kunnen wel wat voorspellen over de (korte termijn) weersverwachting, maar zelfs die voorspellingen gaan vaak mank, ondanks de krachtige rekenprogramma’s van de weercomputers. Het blijkt allemaal wat lastiger dan gedacht. Laat staan dat we iets zinvols kunnen roepen over het klimaat.

Hoe dan ook, wat het weer aangaat hoeven we voor de komende dagen ook weinig goeds te verwachten. De voorspellingen zijn dat pas na het weekend het weer wat warmer zal worden. Zomerse temperaturen hoeven we echter ook dan niet te verwachten. Laten we hopen dat de computers het (ook) deze keer mis hebben, want dit lijkt inderdaad nergens op, maar ik vrees dat de voorspellingen -helaas- bewaarheid zullen worden dit keer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Bastiaan

  Een paar koele dagen in augustus en de klimaatsceptici laten weer van zich horen. Dat vanaf december vorig jaar tot en met juli het ene na het andere warmterecord is gesneuveld schijnt men gemakshalve maar even te vergeten.

 2. Dick Ahles

  Net zo goed dat een warmte record niet bewijst dat de aarde opwarmt, is een koude record niet het bewijs van het tegendeel.

 3. rinus

  Wel heel opvallend (toevallig of niet) dat Augustus vrijwel vanaf dag 1 al drie of vier jaar achter elkaar echt ontzettend slecht is in Nederland. Niks anders dan enorme regenbuien en lage temperaturen. Al jaren begint de herfst in Augustus, lijkt het wel. Ik ben nu zo ver dat ik geen vakantie meer neem in die maand.

 4. louis-portugal

  Toch mooi dat de natuur even niet meewerkte met allerlei onheilsvoorspellers(profeten).

  Als ik de raporten zie over de immense ijsmassas op de Zuidpool, waar in het begin van dit jaar al wat AGW-.ers kwamen vast te zitten in het ijs, die notabene door een RUSSISCHE ijsbreker gered werden, vrees ik toch voor meer kou.

   

 5. louis-portugal

  Rinus waarom kom je niet naar Portugal???

  Ook hier was het dit jaar kouwer.

  Meestal hadden we enkele dagen net 40 graden maar ik heb de indruk dat dat gisteren pas de eerste dag zo was dit jaar.

  Misschien was het ook maar 39.

  Met een beetje zeewind nog altijd goed uit te houden die droge warmte.

 6. arno

  en dat geld ook voor de natuur en het klimaat. Klimaat is niets anders dan een lang jaarlijks gemiddelde. En gezien de hoeveelheid meetstation is afgenomen en de plaatsing van de overige weerstations vooral kort bij of in steden staat geeft ook al geen goed beeld van wat de natuur doet.

  Dat er een kleine ijstijd aankomt is zeker, alleen wanneer deze precies zijn intrede doet is niet te voorspellen en de sterkte ervan ook niet.

  Historisch gezien is er zelf geen causaal verband, alleen een correlatie tussen co2 en temperatuur, alleen dan met een naijling van co2 op temperatuur van een 6 a 8 honderd jaar. Ook zijn er perioden geweest van 100x zoveel co2 in de atmosfeer tijdens zware ijstijden en lage co2 waarden bij zeer warme interglacialen.

 7. Gerben

  Die 3% is inderdaad niet veel, maar dat betekent niet dat het geen grote gevolgen heeft. We zien dat het gehalte aan CO2 in de atmosfeer sterk toeneemt door dat kleine beetje extra wat de mens produceert. Het is gewoon net te veel voor de natuur om allemaal te absorberen. Dat betekent ook dat, als we de helft minder CO2 gaan uitstoten, het CO2-gehalte niet langer zou toenemen, of zelfs zou kunnen gaan dalen. Of we minder CO2 willen uitstoten is maar zeer de vraag, want CO2 is belangrijk als meststof voor de landbouw. Er zijn ook negatieve effecten aan het toenemende CO2-gehalte, zoals verzuring en mogelijk klimaatverandering.

 8. Gerben

  Eén koude dag betekent nog niet dat de hele theorie van het broeikaseffect onderuit wordt gehaald. Juni en Juli waren juist wereldwijd gezien zeer warme maanden. Er werd al gevreesd (en gehoopt) dat de pauze in de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde nu voorbij was.

 9. Moose

  Is het bij de alarmisten nog niet duidelijk genoeg dat sinds 1998 de gemiddelde temperatuur gelijk is gebleven en de CO2 steeg en kennelijk nagenoeg geen invloed heeft?


  Het antropogene deel is slechts 3% (EPA: http://wattsupwiththat.com/2014/07/29/epa-document-supports-3-of-atmospheric-carbon-dioxide-is-attributable-to-human-sources/ )

  Dus we kunnen concluderen dat 97% van de CO2 een natuurlijke oorsprong heeft en daarbij een nauwelijks meetbare invloed heeft op de gemiddelde temperatuur.

   

  Sterker nog, dit soort processen kunnen de temperatuur nooit laten stijgen. De aarde heeft namelijk een x hoeveelheid energie van de zon ontvangen (de bron van de warmte) en dat kan nooit meer worden.

  Het kan hooguit vertraagd worden bij het verlies of uitstraling naar het heelal (ong -273C). Maar afkoelen zal het, als de zon minder zou leveren omwat voor reden dan ook.

   

 10. Zeeuw

  Daarom ga ik binnenkort op vakantie naar een warm en zonnig eiland om de shit in Nederland 14 dagen lang even te vergeten.

 11. Lieftinck fan

  De aarde heeft er miljarden jaren over gedaan de CO2 om te zetten in fossiele brandstoffen. Mijn onderbuik zegt me dat als je datgene wat in miljarden jaren is opgebouwd, met name de laatste miljard jaar, in een zeer korte tijd verbrand, dit niet goed kan zijn.

   

  Gelukkig bestaat er een alternatief. De Thorium centrales, en de EU wilde er zelfs geld insteken. Maar helaas, de Fransen lagen dwars.

   

  Laten we dan maar hopen dat China en India hier mee verder gaan, dan volgt de rest vanzelf. En dan zijn we minder afhankelijk van het midden Oosten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.