Mars tegen klimaatverandering

Hoe moeten we die nu duiden?

In New York City gingen honderdduizenden mensen de straat op om onze planeet te redden van klimaatverandering. Volgens de organisatie van de mars waren het er zo’n 300.000. Kortom, een doorslaand succes, dat de effectiviteit van decennialange klimaatpropaganda en –indoctrinatie bewijst. Tegelijkertijd is dit resultaat ook beangstigend, omdat het het gebrek aan kritisch beoordelingsvermogen bij grote groepen mensen aantoont. Want de aarde warmt al zo’n 18 jaar niet meer op en de propaganda heeft zich inmiddels wel héél erg ver van de realiteit èn de wetenschap verwijderd.

Onder de demonstranten bevonden zich de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, voormalig vice-president van de VS, Al Gore, secretaris-generaal van de VN Ban Ki–moon, de Franse minister van ecologie etc., Segolene Royal, en vele andere politici. De ‘People’s Climate March’, was georganiseerd naar aanleiding van een VN–top aanstaande donderdag. Daar zal worden gesproken over het terugdringen van de CO2–uitstoot. Maar, zoals ik al vaak eerder heb geschreven, zal die op een fiasco uitdraaien.

Leonardo DiCaprio deed ook mee aan de mars. Deze filmacteur en –producent is onlangs benoemd tot VN-ambassadeur voor de Vrede, vanwege zijn inzet voor milieukwesties. Vragen van journalisten over de persoonlijke carbon footprint van DiCaprio (de acteur bezit verschillende luxe villa’s en houdt van dure jachten), alsmede die van Al Gore (die evenmin om woonruimte verlegen zit), werden afgewimpeld. Immers: [‘They] defy the spirit of the climate march’.

In Amsterdam, waar verschillende Nederlandse groene kopstukken (zonder luxe villa’s, voor zover bekend) demonstranten toespraken, was er beduidend minder opkomst. Maar misschien dat de locatie (de noordoever van het IJ, tegenover het Centraal Station) minder uitnodigend was. En ook het feit dat de pont over het IJ nog steeds op stookolie vaart en niet op windenergie, zal waarschijnlijk voor vele groenbevlogenen een onoverkomelijke hindernis zijn geweest.

Onder de titel , ‘The Most Futile March Ever’, schreef  Walter Russel Mead voor ‘The American Interest’:

In anticipation of the UN climate summit taking place in Manhattan this week, New York’s streets filled with what pro-movement sources claimed to be 300,000 ‘activists’ from all across the country. A coordinated thunderous din went up at 1PM sharp and lasted for over a minute, as protesters shouted, banged drums and blew horns in an attempt to communicate their displeasure at the lack of progress towards a comprehensive global climate treaty. …

It was the usual post-communist leftie march. That is, it was a petit-bourgeois re-enactment of meaningless ritual that passes for serious politics among those too inexperienced, too emotionally excited or too poorly read and too unpracticed at self–reflection or political analysis to know or perhaps care how futile and tired the conventional march has become. Crazed grouplets of anti-capitalist movements trying to fan the embers of Marxism back to life, gender and transgender groups with their own spin on climate, earnest eco–warriors, publicity–seeking hucksters, adrenalin junkies, college kids wanting a taste of the venerable tradition of public protest, and, as always, a great many people who don’t think that burning marijuana adds to the world’s CO2 load, marched down Manhattan’s streets. The chants echoed through the skyscraper canyons, the drums rolled, participants were caught up in a sense of unity and togetherness that some of them had never known. It was almost like politics, almost like the epochal marches that have toppled governments and changed history ever since the Paris mob stormed the Bastille.

Almost. Except street marches today are to real politics what street mime is to Shakespeare. This was an ersatz event: no laws will change, no political balance will tip, no UN delegate will have a change of heart. The world will roll on as if this march had never happened. And the marchers would have emitted less carbon and done more good for the world if they had all stayed home and studied books on economics, politics, science, religion and law. Marches like this create an illusion of politics and an illusion of meaningful activity to fill the void of postmodern life; the tribal ritual matters more than the political result.

Even the New York Times ruefully concedes that this week’s climate summit is unlikely to create the kind of breakthrough climate framework agreement that the protesters in Manhattan were agitating for today. After all, Germany’s Angela Merkel has taken a pass on attending the meeting, as have China’s Xi Jinping and India’s Narendra Modi. …

Walter Russel Mead citeert voorts uitvoerig uit het recente kritische artikel van Steven Koonin in de ‘Wall Street Journal’, die staatssecretaris voor wetenschap was in het ministerie van energie, gedurende de eerste termijn van de Obama–administratie:

All of this is so very spot on – and so refreshing coming from a former Obama Administration official. We can’t encourage you enough to read the whole thing.

Lees verder hier.

En zo is dat! Dat was mij al eerder opgevallen. Zie hier.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Rosasolis@kpnmail.nl

  Onze Aarde is nu overbevolkt met mensen. En de steeds groeiende behoeften van zo veel mensen, op voedsel, energie en onderhoud, zal dit wereld binnen dit eeuw vernietigen, als er wordt niets gedaan tegen de extreme groei van mensen overal ter wereld! Vooral onder ongeschoolde bevolkingsgroepen.

  Hoewel er zijn inderdaad vreselijke milieu problemen, die steeds vakker gebeuren, deze zullen alleen maar groeien samen met een massale ongecontroleerde toename van mensen in de armste delen van de wereld. Canada dat vroeger het “Brood-mandje van de Wereld” genoemd werd, kan nu wegens de droogte gedurende recente jaren, niet meer zoveel graansoorten produceren als vroeger… om te exporteren naar vele landen in Afrika … waar het nu zo droog is dat mensen maken ruzies, en zelfs oorlogen over kleine waterputten!  Steeds meer dieren sterven, en steeds meer groente soorten kunnen de droogte niet verleven.  Hoewel er zijn steeds experimenten met nieuwe soorten groente die ” iets beter”  zouden kunnen doen in deze extreme droge gebieden, zijn deze experimentele tuintjes niet meer dan een zwakke poging om wat hulp te bieden aan grote bevolkingsgroepen.

  De wereld moet nu maatregelen nemen om over-bevolking onder controle te krijgen, voordat de problemen nog veel erger gaan worden!  

  Alleen praten over Climate Change en groene energie, zal ons huidge wereld geen toekomst bieden, als de behoeften van zoveel mensen op ons planeet alleen maar blijven groeien.     

 2. Epimenides

  Ik ben toch zo vreselijk blij dat er nu eindelijk mensen zijn die 4.6 miljard jaar klimaatsverandering een halt gaan toeroepen.

   

 3. dirkse

  De komende klimaattop kan niets opleveren (dan goede bedoelingen) omdat er simpelweg geen alternatieven zijn. Er is geen technologie voorhanden om zonder fossiele brandstoffen de welvaart ook maar enigszins in stand te houden. Wind- en zonne-energie zijn kabouter- en volkstuintjestechnologie. De wereld lijdt massaal aan dyscalculie. 

 4. katja

  Marsen als deze creëren inderdaad een illusie van  politiek engagement en zinvolle activiteit om de leegte van het postmoderne leven te vullen; het tribale ritueel doet er meer toe dan het politieke resultaat. Lekker samen chillen om als in de hippietijd (make love, not war) een gevoel van saamhorigheid te krijgen, onbelangrijk doordrongen te zijn van meer feiten. 

   

  Lastig, als de zgn. progressieven van toen, de conservatieven van nu blijken te zijn. Vice versa?

   

  Een desillusie dat oorlog nu voor de deur staat. Ook voor die van hen. Sterker, er al min of meer is.

   

   

 5. E. Bleeker

  Ijsplaat van Antartica op record niveau: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html

  (zal wel weer door de stijgende CO2 concentratie worden veroorzaakt).

 6. Krolll

  Ondertussen profiteert de hypocriet Obama van de sancties tegen Rusland. De export van met fracking naar boven gebracht schaliegas is booming: http://freebeacon.com/national-security/u-s-natural-gas-exports-deal-blow-to-state-owned-russian-company/

 7. Energya

  De New York marathon trekt ongeveer 50.000 deelnemers en ruim 2 miljoen kijkers, dus die 300.000 deelnemers / kijkers want heel veel mensen die er tussen lopen zijn natuurlijk gewoon nieuwsgierige mensen die een grote massa mensen zien en even gaan kijken. Neem daarbij ook de toeristen mee die toch al in New York zijn die het wel interessant vinden.

  Dus nee niet echt wat je noemt een indrukwekkende mars.

 8. E. Bleeker

  @Louis-Portugal.

  Alle plaatjes mbt. de noord en zuidpool zijn te vinden op Cryosphere: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

 9. dr.Kwast

  Ook dit zijn geloofswaanzinniggen. Onmogelijk om dit te beschrijven.

 10. LantR.fant

  In de redactionele artikelen op deze site gaat de opwarming van de aarde onverdroten verder.

 11. louis-portugal

  E.Bleeker.

  Bedankt voor het hierneerzetten van dat grafiekje.

  Zou je dat ook voor de arctic ijsvlakte want die wil ook maar niet weggaan zoals AL Gore beloofd had.

  Hij is zelfs 60 % groter dan ik meen vorig jaar.

  Ik weet niet hoe ik dat moet doen.

  Alvast bedankt. 

 12. Matthijs

  Usefull idiots die niet zelf na kunnen denken. Heb er geen ander woord voor.

  Zou wel eens in debat willen met DeCaprio, eens kijken of hij echt zo slim is of alleen maar doet alsof.

 13. Moose

  Tis niet zo erg dat die ecoterroristen een demonstatie houden voor iets waar we geen last van hebben maar ze zijn zo begaan met onze leefomgeving dat ze alles dan ook erg netjes hebben achtergelaten.

   

  Zie ook:

   

  http://www.climatechangedispatch.com/mountain-of-trash-left-behind-by-hypocrite-global-warmer-climate-kooks.html

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.