'Regime Noord-Korea stort binnen 5-7 jaar in'

Geen categoriesep 23 2014, 17:00
Aldus de Noord-Koreaanse dissident Jang Jin-sung
Tijdens zijn lezing voor de Universiteit van Leiden, vorige week donderdag 18 september, zei Jang te verwachten dat het regime in zijn land tussen vijf en zeven jaar zou instorten. Als belangrijkste redenen noemde hij de opkomst van de vrije markt en de fricties aan de politieke top.
Er woedt volgens Jang een vorm van burgeroorlog in het land: tussen de oude partijelite en een opkomende elite die profiteert van de nieuwe private markt. Het falende overheidsbeleid leidde al tot hongersnoden. Hierdoor zijn burgers en bedrijven zelf gaan handelen waardoor er een grote ondergrondse markt is ontstaan. Hierdoor staat de positie van de grote leider Kim Jong-un onder druk.
Jang (niet zijn echte naam) vluchtte in 2004 naar Zuid-Korea. Door kunst, cultuur en media geheel te controleren en door permanente dreiging met straf en terreur pogen de huidige machthebbers het volk in bedwang te houden. Het lijkt me werkelijk vreselijk om daar te leven. Eenmaal de geest uit de fles is er in mijn ogen inderdaad geen houden meer aan. Laten we hopen dat het niet nog eens vijf jaar hoeft te duren voordat het Noord-Koreaanse volk zichzelf bevrijdt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten