Troonrede Willem-Alexander: veel maatregelen, geen grote visie

Geen categoriesep 16 2014, 13:45
De tweede troonrede van Koning Willem-Alexander is een feit.
Iets na 13:15 uur sprak Koning Willem-Alexander vandaag zijn tweede troonrede uit als staatshoofd van Nederland. Het ritje met de gouden koets vanaf paleis Noordeinde verliep vlekkeloos; dit keer geen waxinelichthoudergooiende anti-monarchisten of andere demonstranten die de boel verstoorden. Niet zo gek, want de beveiliging is opgeschroefd sinds de aanslag in Apeldoorn.
In de troonrede sprak de Koning over de internationale ontwikkelingen van de afgelopen zomer. "In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn, ook in Nederland." Citaat uit de troonrede die online is na te lezen:

In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn - ook in ons deel van de wereld, ook in Nederland. Op 17 juli trof een verschrikkelijk lot de 298 inzittenden van vlucht MH17, onder wie 196 landgenoten. Daardoor wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. De vliegramp boven Oekraïens grondgebied heeft velen direct geraakt, ook in uw verenigde vergadering, en ons allen diep geschokt. In heel het land waren mensen zichtbaar één, in stilte en rouw. Die betrokkenheid en saamhorigheid bieden troost aan iedereen die een groot persoonlijk verlies moet verwerken.

Ook sprak de Koning over het Midden-Oosten, Syrië, Noord-Irak en Gaza en dat de haat niet mag overslaan naar Nederland: "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten." Over radicalisering in Nederland (zonder de islam, het jihadisme of ISIS te noemen) zei hij: "Het tegengaan van extremisme en intolerantie is een kerntaak van de overheid."
Ook sprak de Koning van een "trendbreuk met het verleden" als het gaat om investeringen in Defensie (100 miljoen euro per jaar extra). Het is een formulering die premier Mark Rutte gebruikt om te doen alsof er netto niet wordt bezuinigd op Defensie. Helaas is het grote onzin.
Over de economie zei de Koning dat die langzaam weer opkrabbelt. Citaat: "Het overheidstekort daalt in 2015 naar verwachting tot 2,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarom zijn geen nieuwe bezuinigingen nodig en hoeft voor ongeveer een miljard euro aan eerder voorgenomen lastenverzwaringen voor burgers niet te worden doorgevoerd."
Verder was de troonrede vooral een lijstje maatregelen, zoals eigenlijk wel gebruikelijk is. Er was geen sprake van een groot samenhangend en inspirerend verhaal, helaas. Zo was er een zinnetje over de ov-chipkaart voor studenten en mbo'ers, een stukje over het vereenvoudigen van regels voor ondernemers en particulieren, en een opmerking over de opvoering van de strijd tegen schijnconstructies.
Het meest interessante was misschien wel dat de Koning iets zei over "een forse herziening" van het belastingstelsel die de regering zou willen uitvoeren in de komende jaren. Citaat:

Voor de langere termijn werkt de regering aan een herziening van het belastingstelsel. De doelstelling is tweeledig: een forse vereenvoudiging en het stimuleren van werkgelegenheid. Dat laatste kan door de lasten op arbeid te verlagen. De inzet van de regering is dat hierdoor de baankans van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt groeit en dat iedereen die werk vindt er ook echt op vooruit gaat.

Maar wat daarvan terecht komt met dit kabinet? Dat is nog maar zeer de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten