Betaal specialisten meer, presentatoren minder

ICT-experts zeggen dat de overheid talent en kennis beter moet belonen.

De afgelopen jaren hebben we het erg vaak gehad over de lonen in de publieke sector. Daarbij hebben we het dan vooral over de inkomens van presentatoren van de Publieke Omroep(en) en over bestuurders van banken die half (of zelfs helemaal) zijn overgenomen door de staat omdat ze anders bankroet gingen. Die types krijgen veel te veel betaald; daar moet het liefst vandaag nog iets aan worden gedaan. 

Toch zijn er ook mensen – vakmensen – die best een hoger loon kunnen gebruiken. Zoals het FD vandaag bericht:

Overheid en semipublieke instellingen moeten hogere salarissen kunnen betalen om kennis en kwaliteit binnen de organisatie te vergroten. Zo niet, dan dreigen op steeds meer beleidsterreinen ongelukken te gebeuren, zoals bij opeenvolgende ICT-projecten nu al het geval is. Dat zegt een aantal hoofdrolspelers uit de zorg, advieswereld en wetenschap tegen het FD.

De kennis op de departementen op het gebied van ICT ligt “bij lange na niet op het niveau van de leverancier,” aldus Roel Bekker, die tot 2010 als topambtenaar verantwoordelijk was voor het project vernieuwing van de Rijksdienst. Hij legt ook uit waarom dat zo is: “Kwaliteit van de overheid is volledig van de politieke agenda verdwenen. Alle aandacht gaat uit naar een goedkopere overheid, niet een betere.” 

Theo Camps, bestuursvoorzitter van organisatieadviesbureau Berenshot, voegt daar aan toe: “Kennis veroudert steeds sneller en moet worden bijgehouden. Bij de overheid ligt een geweldige focus op kosten. Dat leidt misschien tot minder inhuur van derden, maar dat zijn schijnvoordelen en gaat ten koste van de kwaliteit. In plaats van een kleinere overheid zou ik streven naar een weerbare en slimme overheid.”

Op dit moment denken zowel de overheid zelf als de kiezer daar anders over. Het gevolg van die houding is dat ICT-experts (en andere kenners) hun heil zoeken in de private sector, waardoor de (semi-) publieke sector genoegen moet nemen met hansworsten die ergens anders niet aan de bak komen.

Handig is anders. We hebben in Nederland een complex systeem gecreëerd waarin de overheid van alles en nog wat moet doen. Het is daarbij noodzakelijk om topkwaliteit te kunnen leveren. Daar komt bij dat goedkoop op termijn altijd duurkoop blijkt te zijn. De Nederlandse staat moet daar slimmer mee omgaan: échte overheidstaken moeten gewoon goed gedaan worden.

Gelukkig betekent dit niet dat de uitgaven van de staat omhoog moeten. Er valt namelijk nogal wat te halen op andere gebieden. Presentatoren van de publieke omroep krijgen bijvoorbeeld veel te veel betaald. 502.968 euro voor een man die heel druk een uur lang op een tafel stuitert en net doet alsof hij alles maar wat interessant vindt? Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Geef die man maximaal het loon van een minister en voila: je kunt opeens één of twee experts betalen die daadwerkelijk nuttig overheidswerk verrichten.

Nu we het toch over de NPO hebben: die hele handel kan sowieso worden afgeschaft. Wat zal dat een hoop schelen in de kosten van de overheid, en wat zou de staat ineens veel overhouden om mensen die belangrijk werk doen te belonen. Man, man, man, dat niemand daar aan heeft gedacht!

Anders dan de hierboven genoemde meneer Camps denkt kunnen we dus een effectieve, slimme overheid creëren, die ook nog eens kleiner is dan nu. Het één sluit het andere absoluut niet uit.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. mart

  Henry Joseph…..die socialisten hebben het juist uitgevonden

 2. Louis in de Pels

  Pay peanuts, get monkeys, maar omgekeerd is het niet zo dat als je veel betaalt dat je dan kwaliteit krijgt.

  Mag ik nog even het artikel over de PvdA baantjes carrousel in herinnering roepen? Het is veeleer een probleem van personeels selectie en prestatie management waaraan het schort bij de overheid. Simpelweg meer betalen betekent alleen dat dezelfde prutsers meer betaald krijgen.

 3. Matthijs

  Betaal ze allemaal niks vanuit de overheid.
  Laat de markt maar bepalen wat er nodig is en wat mensen er voor over hebben.
  Dan zie je dat de kwaliteit van laag tot hoog aanwezig is en dat de lonen van laag tot hoog aanwezig zijn. Aan eenieder de keus welk kwaliteitsnivo hij wil hebben. Kies je een Ferrari of een Renault.
  1 ding is dan zeker, Trabant gaat failliet. En voor de Trabant betaal je nu de prijs voor een Ferrari bij de overheid.
  Denk daar maar eens over na.

 4. dickrotterdam

  Michael je hebt natuurlijk gelijk maar in het geval van onze vriend van de WERELD DRAAIT DOOR krijgt hij aan belastinggeld gewoon de BALKENENDE norm maar de VARA maakt er uit eigen middelen 5 ton van ,hetzelfde gebeurt bij de onvolprezen? ANNET HERTZENBERGER waar de NCRV haar salaris heeft opgeschroefd tot 385000 euro! Dat zijn dus de echte schuldigen!

 5. Liefhebber

  Er zijn nog veel meer redenen dan salaris dat de overheid nooit de beste mensen zal krijgen. De werksfeer is hopeloos, met voornamelijk luie, ongemotiveerde nietsnutten die het vermijden van verantwoordelijkheid tot levenswerk hebben gemaakt.

   

  De organisatiestructuur is een ramp. Juist omdat niemand verantwoordelijkheid wil dragen, bemoeit iedere organisatielaag zich met alles, bij voorkeur met voor hun begrijpelijke details. En aan het eind van de rit zit de politiek verantwoordelijke, de minister of de wethouder, degene met het meest volkomen gebrek aan kennis die uiteindelijk beslissingen neemt. Over details.

   

  Los daarvan moet je aan allerlei, bijkans onmogelijke eisen voldoen om er te mogen werken. Je krijgt dan afgestudeerden met hoge cijfers, zonder praktische kennis, maar die heel goed boeken in hun hoofd kunnen stampen. En die geen enkel inzicht in de materie hebben of het geleerde toe kunnen passen.

 6. drnomad

  Volgens commissie Elias gaat ICT fout bij de overheid wegens uiteenlopende redenen. Eentje viel mij op: als er al expertise aanwezig is, dan luisteren leidinggevenden niet naar de adviezen… Dat gebeurt binnen de overheid, maar ook in de volksvertegenwoordiging.

  Ik weet niet wat hogere salarissen hieraan moeten veranderen..

 7. Egor

  De Overheid moet eigenlijk helemaal niemand betalen! Daar gaat het al fout. De Overheid zit overal vuistdiep in, en wil er om begrijpelijke redenen niet meer uit. Stel je eens voor dat ze hun macht opgeven ten bate van de rest van dit land.

 8. Henry Joseph

  Je zou er bijna socialist van worden!

 9. Brave Hendrik

  Er zijn genoeg onafhankelijke en briljante ICT-ers. Maar die komen bij de overheid niet aan de bak: niet als ambtenaar (gelukkig maar, want dan zijn ze na eenjaar afgebrand en geconditioneerd tot minimaal presteren) maar ook niet als externe. Dat laatste komt door die fijne “aanbestedingsregels” die zogenaamd de concurrentie moeten bevorderen. 

   

  Deze onafhankelijke externen zouden prima de domme inkopers van deoverheid kunnen ondersteunen.

 10. witwas

  De overheid wil nou eenmaal veel te veel doen en het zo ingewikkeld mogelijk maken. Dat zijn haar kritische succesfactoren die groei van de overheid mogelijk maken. Dit gaat niet goedschiks veranderen.

 11. jantje

  “De kennis op de departementen op het gebied van ICT ligt “bij lange na niet op het niveau van de leverancier,”

  Lachwekkend dit. De grote ICT projecten bij de overheid zijn allemaal uitbesteed aan die zelfde leveranciers.

 12. jantjebeton

  Er zijn bij de overheid meerdere problemen m.b.t. ICT:

  – externe inhuur voert alle complexe ICT programma´s uit. Intern vind je de projectleiders, beheerders en product owners;

  – de politiek voert voordurend wijzigingen door in beleid, ongeacht de gekozen architecturele iCT oplossingen. Gevolg is kostbaar rework en/of overbodige software;

  – de organisatie wil alles vangen in uitzonderingen, hoe marginaal de situatie is, automatiseren is de norm;

  – overlegstructuur die zijn weerga niet kent. Elke afdeling wil overal bij betrokken zijn, inspraak in hebben maar geen enkele verantwoordelijkheid dragen.

   

  Conclusie, (grote) ICT projecten binnen de overheid zijn op dit moment bij voorbaat een kansloze missie

 13. P.S.

  Ik denk dat het probleem is dat ambtenaren rijkelijk beloond worden voor zaken waar ze geen verstand van hebben.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.