ISIS-fan werkte in kerncentrale vlakbij Nederlandse grens

Geen categorieokt 04 2014, 13:00
Levensgevaarlijk.
De dreiging van ISIS wordt met de dag groter. Nu blijkt dat een 26-jarige Belg jarenlang in de kerncentrale in Doel, net over de grens in België, heeft gewerkt voordat hij eind 2012 naar Syrië trok om zich aan te sluiten bij de islamitische genocideplegende barbaren van ISIS. De ISIS-fan was geen schoonmaker of medewerker in de kantine, nee, hij was een technicus die toegang had tot de meest beveiligde zone van de kerncentrale.

Volgens de Belgische omroep VTM werkte de terreurverdachte voor een bedrijf dat veiligheidscertificaten verstrekte en inspecties uitvoerde in de kerncentrale. Zijn taak was het om lasnaden te controleren, waardoor hij toegang had tot de meest beveiligde zone van de kerncentrale, waar de kernreactor staat.

De man is een van de 46 verdachten die terechtstaan in het terrorismeproces. Zij waren lid van de inmiddels opgedoekte radicaal islamitische organisatie Sharia4Belgium en zouden jongeren hebben geronseld om te strijden in Syrië of er zelf hebben gevochten.

De kerncentrale staat hierboven op de kaart aangegeven bij de letter A. Moet je je voorstellen wat er zou zijn gebeurd als deze jihadist niet had besloten om naar Syrië te vertrekken maar 'gewoon' undercover in België zijn ding zou blijven doen. Ik wil niemand bang maken - we moeten zeker niet bang zijn voor ISIS - maar we moeten wel op onze hoede blijven en ons bewust zijn van de veiligheidsrisico's.
Ik snap niet waarom deze man tot vlak voor zijn vertrek naar Syrië zo'n belangrijke functie had bij de kerncentrale in Doel. Hadden de geheime diensten dan niet door dat hij aan het radicaliseren was? Hadden ze echt niet door dat hij zo'n grote hekel aan het vrije Westen begon te krijgen dat hij op een gegeven moment besloot dat hij niets anders kon doen dan zich aansluiten bij ISIS? Dit lijkt sterk op een major fuck-up van de geheime diensten.
En, een heel belangrijke vraag: kunnen de medewerkers van nucleaire centrales niet wat beter en vaker gescreend worden? Ik heb namelijk, anders dan al die ISIS-fans, niet zo'n trek in een islamitische terreuraanslag op een kerncentrale met duizenden doden tot gevolg.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten