ISIS-fan werkte in kerncentrale vlakbij Nederlandse grens

Levensgevaarlijk.

De dreiging van ISIS wordt met de dag groter. Nu blijkt dat een 26-jarige Belg jarenlang in de kerncentrale in Doel, net over de grens in België, heeft gewerkt voordat hij eind 2012 naar Syrië trok om zich aan te sluiten bij de islamitische genocideplegende barbaren van ISIS. De ISIS-fan was geen schoonmaker of medewerker in de kantine, nee, hij was een technicus die toegang had tot de meest beveiligde zone van de kerncentrale.

Volgens de Belgische omroep VTM werkte de terreurverdachte voor een bedrijf dat veiligheidscertificaten verstrekte en inspecties uitvoerde in de kerncentrale. Zijn taak was het om lasnaden te controleren, waardoor hij toegang had tot de meest beveiligde zone van de kerncentrale, waar de kernreactor staat.

De man is een van de 46 verdachten die terechtstaan in het terrorismeproces. Zij waren lid van de inmiddels opgedoekte radicaal islamitische organisatie Sharia4Belgium en zouden jongeren hebben geronseld om te strijden in Syrië of er zelf hebben gevochten.

De kerncentrale staat hierboven op de kaart aangegeven bij de letter A. Moet je je voorstellen wat er zou zijn gebeurd als deze jihadist niet had besloten om naar Syrië te vertrekken maar ‘gewoon’ undercover in België zijn ding zou blijven doen. Ik wil niemand bang maken – we moeten zeker niet bang zijn voor ISIS – maar we moeten wel op onze hoede blijven en ons bewust zijn van de veiligheidsrisico’s.

Ik snap niet waarom deze man tot vlak voor zijn vertrek naar Syrië zo’n belangrijke functie had bij de kerncentrale in Doel. Hadden de geheime diensten dan niet door dat hij aan het radicaliseren was? Hadden ze echt niet door dat hij zo’n grote hekel aan het vrije Westen begon te krijgen dat hij op een gegeven moment besloot dat hij niets anders kon doen dan zich aansluiten bij ISIS? Dit lijkt sterk op een major fuck-up van de geheime diensten.

En, een heel belangrijke vraag: kunnen de medewerkers van nucleaire centrales niet wat beter en vaker gescreend worden? Ik heb namelijk, anders dan al die ISIS-fans, niet zo’n trek in een islamitische terreuraanslag op een kerncentrale met duizenden doden tot gevolg.

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. joga

  Ach laat ook maar, ik wilde net beginnen over ons nationale top-veiligheidsteam Plassterk c.s maar die kunnen de veiligheid in een paar caribische eilanden nog niet garanderen. Zolang VVD en pvda aan de macht blijven blijft het bij ons één grote rotzooi.

 2. Charles mackay

  Nu is deze vijfde colonner al in 2012 naar Syrië vertrokken, maar wie -o-wie was nu verantwoordelijk voor de moedwillige vernieling in de kerncentrale jongstleden deze zomer? Het Belgische openbaar ministerie zou onderzoek doen naar deze zaak, die er trouwens voor zorgt dat de Belgische energievoorziening deze winter op zijn minst onzeker is – de andere Belgische kerncentrale Tihange is ook al buiten bedrijf.
  In goede traditie van onze politiek correcte overheid is er helemaal niets gecommuniceerd na de eerste constatering van sabotage. En moesten medewerkers van de centrale in koppels werken, niet meer alleen. En dat alleen maar omdat het uitspreken van de verdenking racisme is….

 3. Wilhelmson

  het idiote is dat die man behoorde tot het kleinste deeltje van allochtonen die men beschouwt als volledig geintegreerd. een goede allochtoon dus ,met een sleutelpositie in onze energie voorziening en hoogste toegang tot een locatie die voor elke burger als  de moeilijkst toegankelijk plek in het land belgie dient te behoren.

  dat doet ons eventjes denken. denk je ? een vijfde kolonne onder ons ? 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.