Minister Jeanine Hennis verdedigt uniformverbod militairen

Geen categorieokt 04 2014, 11:00
Het kabinet kleedt onze militairen letterlijk en figuurlijk uit.
Het ministerie van Defensie adviseerde vorige week alle militairen om niet meer in uniform naar het werk te reizen. De reden: een Nederlandse ISIS-fan in Syrië uitte zulke ernstige bedreigingen aan het adres van de Nederlandse overheid dat Defensie besloot dat het beter was voor onze militairen om niet meer zichtbaar te zijn in de Nederlandse samenleving.
In de media werd gesproken over een advies van Defensie. Dat is ook waar vicepremier Lodewijk Asscher het over had. Een advies. Nu blijkt dat het helemaal geen advies was, maar een verbod. In een antwoord op de Kamervragen van CDA-Kamerlid Raymond Knops verdedigt minister van Defensie Jeanine Hennis het uniformverbod:

Op grond van een advies van de beveiligingsautoriteit en vervolgens een nadere uitwerking daarvan, heeft de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie op 29 september jl. de defensieonderdelen definitief opdracht gegeven aanvullende beveiligingsmaatregelen te treffen. De CDS is verzocht deze maatregelen aan de operationele commandanten bekend te maken. Dat is inmiddels gebeurd. Eén van de voorzorgsmaatregelen is dat militairen tot nader order geen militair uniform dienen te dragen tijdens woon/werkverkeer of in de publieke ruimte als daar om dienstredenen geen noodzaak toe bestaat. NB: dit is al eerder voorgekomen, bijvoorbeeld tijdens de inzet van Nederlandse F-16’s boven Kosovo. Voor alle voorzorgsmaatregelen geldt dat medewerkers op de naleving hiervan kunnen worden aangesproken.

Ook schrijft Hennis dat niet duidelijk is hoelang het uniformverbod van kracht blijft:

De maatregelen zijn tot nader order genomen. Hoe lang de voorzorgsmaatregelen van kracht blijven, is afhankelijk van de risicobeoordeling van de bevoegde instanties.

Kortom, als Nederlandse militairen zich niet houden aan de nieuwe regel dat zij niet in uniform over straat gaan, dan worden ze daarop 'aangesproken'. Oftewel, dan kunnen ze serieus in de problemen komen bij hun werkgever, terwijl zij in feite gewoon willen laten zien dat zij niet bang zijn. Dat is ook het beste signaal naar de islamitische terroristen toe: wij laten ons niet bang maken. Onze militairen zouden juist in vol ornaat over straat moeten lopen. En we moeten ISIS vernietigen, maar dat lijkt me nogal wiedes.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten