Nederland heeft het gehad met Van Persie

Geen categorieokt 12 2014, 20:00
Nederlandse voetbalfans willen dat Klaas Jan Huntelaar in de spits speelt, en dat Robin van Persie plaats neemt op de bank.
Robin van Persie is één van de beste Nederlandse spitsen van de afgelopen tien jaar. Niemand kan dat ontkennen. De man heeft een werkelijk schitterende carriere gehad (en nog steeds) in Engeland, waar hij een absolute held werd bij Arsenal en later in zijn eentje zijn nieuwe club Manchester United kampioen maakte. Zoiets kan je alleen presteren als je een grootheid bent. En ja, dat is Van Persie.
Toch zijn er enkele problemen met de voetballer én de man Van Persie.
Van Persie is een fantastische clubvoetballer, maar hij heeft werkelijk nog nooit iets gepresteerd bij het nationale elftal. Keer op keer krijgt hij de voorkeur boven andere goede spitsen, die vreemd genoeg wél fantastische prestaties leveren bij Oranje. Bondscoaches kijken blijkbaar niet naar het resultaat, maar naar het potentieel. Daarom stellen ze Van Persie steeds weer op, terwijl hij ze absoluut niet beloont voor die steun. Andere spitsen zoals Klaas Jan Huntelaar worden daar volkomen terecht een beetje moedeloos van.
Daar komt bij dat Van Persie waarschijnlijk de meest arrogante Nederlandse speler ooit is. Als iemand hem ook maar een beetje bekritiseert weigert hij om interviews te geven of zelfs maar om op een normale manier om te gaan met zijn medespelers. Case in point, het akkevietje tussen Van Persie en Huntelaar tijdens de wedstrijd tegen Kazachstan.
Het gebeurde in een seconde of drie, maar het zei bijzonder veel over de houding van Van Persie. Hij kreeg namelijk een kans, maar wel in een vrij lastige positie. Tegelijkertijd stond Huntelaar helemaal vrij voor de goal: geef de bal voor en hij hoeft 'm alleen maar aan te raken om te scoren. Blijkbaar gunde Van Persie Huntelaar dat succes niet. Hij schoot zelf. Naast, kans voorbij.
Huntelaar was daar niet blij mee en schreeuwde Van Persie toe dat hij beter om zich heen had moeten kijken. Hij stond immers vrij. Dit is volkomen normaal, zo gaat dat in het voetbal. De reactie van Van Persie was echter alles behalve normaal: hij gaf aan dat Huntelaar niet zo moest praten. Toen zijn medespits vervolgens scoorde was Van Persie niet in de buurt om hem te feliciteren, en toen Van Persie uiteindelijk zelf een penalty benutte (alleen op die manier scoort hij nog bij Oranje) negeerde hij Huntelaar pontificaal.
Belachelijk wangedrag natuurlijk, zeker van een aanvoerder.
De overgrote meerderheid van de voetbalfans in ons land is het met mij eens. Zie deze peiling van het AD:

Als het aan de bezoekers van AD.nl ligt, is Klaas-Jan Huntelaar maandag de eerste spits van Oranje tegen IJsland. Dat gaat ten koste van Robin van Persie, die zijn krediet lijkt te hebben verspeeld. Maar liefst 85 procent van de ruim 10.000 stemmers vindt dat de aanvoerder moet wijken voor supersub Huntelaar.

Van Persie is echt een buitengewoon eng mannetje geworden. In sommige culturen wordt dat geaccepteerd, maar niet in Nederland. Mijn oproep aan Guus Hiddink is dan ook: laat Van Persie voortaan maar lekker plaatsnemen op de bank. Zet Huntelaar in de spits, et voila, misschien dat we nog wat doelpunten scoren ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten