Oscar Pistorius veroordeeld tot vijf jaar cel

Voor de dood van Reeva Steenkamp.

Voor veel Zuid-Afrikanen was vandaag de grote dag: Oscar Pistorius zou te horen krijgen hoe lang hij vast zou moeten zitten wegens het doden van zijn vriendin, Reeva Steenkamp. Hele families zaten voor de buis; de straten waren leeg. Misschien wel de bekenste – en nu in ieder geval de beruchtste – atleet van het land zou vrijwel zeker slecht nieuws te verduren krijgen, en Steenkamps nabestaanden juist genoegdoening.

Rechter Thokozile Masipa stond voor een moeilijke taak – in pr-opzicht tenminste. De verdediging beweerde dat het dodelijke schietincident een ongeluk was. Pistorius zou het niet bewust hebben gedaan, hij dacht dat er een inbreker was, etc. enzo. Daarom zeiden zijn advocaten dat een taakstraf en een boete genoeg straf waren. Misschien nog een aai over de bol, en dat had het dan moeten zijn.

De aanklagers dachten daar heel anders over: zij eisten tien jaar cel. Helaas kwam het niet zo ver: Pistorius werd nu dus veroordeeld tot vijf jaar, waarvan hij 10 maanden moet uitzitten volgens zijn advocaten. Dat is natuurlijk niets; hij heeft een jaar de tijd om zijn zonden te overdenken, maar daarna mag hij gewoon weer naar buiten en verder gaan met zijn leven. Iets dat Reeva dankzij hem niet kan doen.

Dit is natuurlijk een aanfluiting eerste klas. Hoewel er geen limiet gesteld wordt aan de straf die iemand kan krijgen voor dood door schuld, zeggen Zuid-Afrikaanse experts dat de strafmaat normaal gesproken beperkt blijft tot 15 jaar. Gezien het brute geweld dat Pistorius gebruikte lijkt zo’n straf me niet meer dan gepast. Het is werkelijk te belachelijk voor woorden dat hij er met vijf jaar – of moet ik zeggen tien maanden? – vanaf komt.

Wat had ik graag willen weten wat er gebeurd zou zijn als Pistorius niet zo bekend was. Had hij dan wel vijftien jaar of op zijn minste 10 jaar gekregen (wat het Openbaar Ministerie eiste)? Heeft zijn reputatie hem beschermd? De opmerkingen van de rechter – over het goede werk dat Pistorius heeft gedaan voor gehandicapten en in zijn gemeenschap – geven me helaas toch dat gevoel. 

Overigens is de zaak nog niet helemaal voorbij. Het zou best kunnen dat de verdediging of de aanklagers in beroep gaan… of dat ze dat allebei doen. Ik hoop het maar; in een nieuwe rechtszaak is een zwaardere straf mogelijk.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Wilhelmson

  De Zuid afrikaanse media heeft op de vooravond van de uitspraak urenlange prime time pro Pistorius door familie leden zus en broer laten uitzenden. Ik heb het alles gezien en ik werd er misselijk van .
  Iedereen weet dat Pistorius een kort lontje heeft en heel vaak bewust of onbewust tot,extreem geweld over gaat. Zo iemand laat men niet los op de maatschappij.
  Boos op vriendin . Pistool in de hand en afknallen. Zo is het gebeurd.
  Het zuid Afrikaanse gerecht bestaat al.lang niet meer. Daar heeft men het ANC voor te danken.

 2. Thor

  @Leo KarelJan:

  Hopelijk wordt u snel tot rechter benoemd!

  Spijker, hamer, kop en dat soort dingen.

 3. Leo KarelJan

  Wat een verrotte rechtspraak. Deze vent heeft een moord gepleegd. Wie schiet er VIER KEER door een gesloten deur zogenaamd op een inbreker? Hij heeft een laffe moord gepleegd en verdient levenslang.

 4. dickrotterdam

  Dat Zuid-Afrika in alle opzichten een complete chaos is, was al tientallen jaren bekend maar dat ze het voor elkaar krijgen een moordenaar na 10 maanden thuis verder te laten revalideren? dat krijgen ze zelfs in de post-socialistische heilstaat NEDERLAND met zijn abjecte dader-adoratie niet voor elkaar!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.