WRR: Overheid moet ingrijpen in uw koelkast

Geen categorieokt 03 2014, 12:00
Welkom in Noord-Korea.
U wil vanavond een vette hap eten of een reep chocolade naar binnen werken? Foei, dat is verboden. Tenminste, als het aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ligt. De WRR heeft een nieuw rapport geschreven en wil dat wij met z'n allen minder zout, suiker en vet consumeren. Hoe? Nou, op een heel socialistische manier: de overheid moet het gaan afdwingen. Lees:

De overheid moet niet huiverig zijn om in te grijpen in het consumptiepatroon, zegt Gerard de Vries van de WRR. Hij wijst erop dat de overheid duidelijke regels stelt als het gaat om voedselzekerheid. "Van elk e-nummer (toevoegingen als kleurstoffen en smaakversterkers, red.) is vastgesteld hoeveel er in het voedsel mag zitten. Maar zodra het gaat om hoeveel zout, suiker of vet er in het voedsel mag zitten, is de overheid plotseling terughoudend."

En dan deze quote:

In eerste instantie is dat een zaak van de bedrijven. De overheid sluit wel convenanten (afspraken met het bedrijfsleven), maar die zetten geen rem op het aanbieden van ongezonde producten, zegt De Vries. "Als die convenanten niet voldoende werken, is wetgeving zinvol."

Er moet een rem komen op het aanbieden van ongezonde producten en als dat niet gebeurt, dan "is wetgeving zinvol". Oftewel, als wij consumenten niet willen luisteren naar het advies van de WRR, dan moet de overheid keihard ingrijpen om ervoor te zorgen dat wij met z'n allen minder zout, suiker en vet naar binnen krijgen.
Krijgen we straks dan ook een dieetboekje thuisgestuurd met de producten die we nog wel mogen eten? Moeten we verplicht naar de sportschool als de politie ontdekt dat we een suikerrijk drankje hebben gedronken? Komt er een boete te staan op het kopen van iets lekkers? De koelkastpolitie is niet ver weg meer.
Dat de WRR niet zomaar een adviesclubje is en zelfs wordt gezien als een serieuze adviespartner van de overheid, vind ik nog het gevaarlijkst. Wat als het kabinet de socialistische voedselplannetjes van de WRR overneemt? Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) zegt bijvoorbeeld dat het rapport "belangrijk" is en dat het "de juiste vragen" stelt. Dan weet je al hoe laat het is.
De linkse milieuclub Natuur & Milieu grijpt het rapport van de WRR meteen aan om op te roepen tot het verhogen van de btw op vlees naar 21 procent. Ha, leuk, nog een manier om het gewone volk uit te knijpen! Ik zeg het niet snel, maar ik krijg zo langzamerhand het gevoel dat we steeds meer beginnen te lijken op het arme communistische land Noord-Korea, waar de overheid precies bepaalt welk voedsel het volk te eten krijgt (als het al iets te eten krijgt). Doodeng.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten