Cameron bereid EU te verlaten om immigratie

800px-ministru_prezidenta_valda_dombrovska_tiksanas_ar_apvienotas_karalistes_ministru_prezidentu_deividu_kameronu_8515580414
Foto: Valsts Kanceleja/ State Chancellery / Wikimedia Commons

David Cameron voelt de hete adem in de nek van Nigel Farage.

Eindelijk zien we een daadkrachtige David Cameron. De Britse premier heeft in een vrij belangrijke speech (in ieder geval voor zijn eigen politieke toekomst) gezegd dat het Verenigd Koninkrijk zélf moet kunnen bepalen hoe het omgaat met immigranten, en dat Brussel daar dus helemaal niets mee te maken heeft. Er zijn een paar dingen die Cameron wil veranderen.

Cameron wil dat immigranten vier jaar moeten wachten voordat ze bijstand kunnen krijgen. Kinderbijslag en andere belastingvoordelen mogen niet worden geëxporteerd naar andere landen als immigranten daar hun gezinnen hebben zitten. Ook moeten immigranten die binnen zes maanden geen werk kunnen vinden, worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Het zijn stuk voor stuk prima plannen om de immigratie te beperken en tegelijk hogere eisen te stellen aan de immigranten die komen werken in het land. Het enige probleem: Brussel zou het feestje van Cameron zomaar eens kunnen verpesten. Via The Telegraph:

The Prime Minister will set out a number of “red lines” for his forthcoming renegotiation with Brussels, which he says will require EU treaties to be changed.

Mr Cameron, who has pledged to hold an in-out referendum in 2017, will demand that the concerns of British people “must be heard”.

En:

They would “deliver the toughest system on welfare for EU migrants anywhere in Europe”, he will add.

The proposals are an “absolute requirement in the renegotiation” with Brussels, Mr Cameron will say, warning that if they are not accepted, Britain could leave the EU.

Cameron dreigt niet voor niets met het verlaten van de EU. Hij heeft daar twee redenen voor. Allereerst, Brussel is doof voor de wensen van Cameron en het Britse volk, dus hij kan niet anders dan ze wakker schudden. De tweede reden is dat Cameron de hete adem in de nek voelt van Nigel Farage en zijn eurosceptische UKIP. De landelijke verkiezingen zijn al over een half jaar.

Er is wel één probleem wat betreft Camerons geloofwaardigheid: ondanks de oorspronkelijke belofte om het aantal immigranten terug te brengen tot enkele tienduizenden, kwamen er vorig jaar maar liefst 260.000 immigranten naar het VK. Dat is 75 procent meer dan toen Cameron aantrad in 2010. Oeps. Put your money where your mouth is, Cameron.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!