De PvdA is niet verantwoordelijk voor falen integratie

Geen categorienov 30 2014, 20:00
De kiezer is weer eens te kortzichtig.
Zoals onze eigen Tim eerder vandaag al berichtte blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de meeste Nederlanders geloven dat ons immigratie- en integratiebeleid gefaald heeft... en houdt men daar de PvdA verantwoordelijk voor.
Het is daarbij opvallend dat zelfs PvdA-kiezers dat vinden. Het is dus een algemeen erkende 'waarheid'.
Maar is het ook De Waarheid?
Nou, helaas ligt dat wat moeilijker. De PvdA heeft in erg veel coalities mee gedaan en is zeer zeker een groot voorstander van de multiculturele samenleving én de politieke correctheid. Hierdoor hebben ze er mede voor gezorgd dat immigranten a) niet integreerden en dat b) autochtonen daar decennialang niets van mochten zeggen. Dat klopt volledig.
Toch is er een 'maar.' Als je naar de samenstellingen van regeringscoalities kijkt is het veel te makkelijk om de schuld alleen maar (of zelfs merendeels) in de schoenen van de sociaaldemocraten te schuiven. Wie hebben er nog meer meegeregeerd?
Ten eerste natuurlijk D66, dat deel uitmaakte van de meest politiekcorrecte kabinetten ooit: Paars. De zogenaamde Democraten zijn bijna net zo schuldig als hun grote vrienden van de PvdA. Zullen we dat maar niet vergeten?
En wat te zeggen van die andere twee grote mainstreampartijen, ten eerste het CDA en de VVD? Ik heb bijzonder veel waardering voor de manier waarop het CDA oppositie voert, maar laten we niet vergeten dat die partij weet-ik-hoelang heeft geregeerd en niets heeft gedaan om het integratiefiasco af te wenden. Voor de VVD kunnen we precies hetzelfde zeggen, hoewel de tekortkomingen van die partij eigenlijk nog erger zijn: het PvdA is uitgesproken politiekcorrect en multicultureel, de VVD is dat rond verkiezingstijd niet. Toch hebben de liberalen (kuch, hoest, ahem) bijna net zo'n grote bijdrage geleverd aan deze misere als de PvdA.
Ja, de PvdA is hier medeverantwoordelijk voor, maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat de andere grote partijen ook een rol van formaat hebben gespeeld in het falen van het integratiebeleid. Geen van allen zijn onschuldig... wat dan ook de reden is dat al die partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen door nu wél met oplossingen te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten