Asscher: heus, de PvdA is nog te vertrouwen

De kerstcrisis heeft de partij totaal geen schade toegebracht, denkt de kroonprins van de PvdA. 

Het vertrouwen in de coalitiepartner is in rap tempo afgenomen bij de VVD nadat de PvdA de coalitieafspraken niet nakwam door drie rebellerende PvdA-senatoren, maar vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt nog altijd dat zijn partij helemaal te vertrouwen is. Zou ‘ie het echt geloven?

Volgens Asscher hebben VVD en PvdA elkaar alleen het ja-woord gegeven in de Tweede Kamer. “In de Eerste Kamer is dat anders, die is onafhankelijk. Daar moet je iedere keer weer werken voor een meerderheid. Deze keer hebben we dat niet goed gedaan.”

De vicepremier keek terug op de hectische laatste dagen voor de kerstvakantie, toen het lot van het kabinet aan een zijden draadje leek te hangen. “Dat is niet prettig, dat wil je niet elke week. Het was een soort stresstest en daar zijn we gelukkig voor geslaagd.”

Asscher weet dondersgoed dat ze bij de VVD zijn geschrokken van de onverwachte actie van de PvdA. Het kabinet scheerde langs de afgrond dankzij het feit dat partijleider Diederik Samsom totaal de regie kwijt was binnen zijn partij. Als dit nog één keer gebeurt, kan het bijna niet anders dan dat VVD het vertrouwen opzegt in de PvdA.

De kroonprins van de PvdA, waarvan ik overigens denk dat hij echt niet automatisch de volgende PvdA-leider wordt, kletst maar wat over het vertrouwen in zijn partij. Overigens is het vertrouwen niet alleen weg binnen de coalitie, maar ook ver daarbuiten. Nederland wil het liefst de PvdA bijna helemaal weggevaagd zien bij de volgende landelijke verkiezingen. Vertrouwen in de PvdA? Echt niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. Jacobus

  Als de PvdA zo slim is Asscher aan te wijzen als lijsttrekker zouden de verkiezingen voor de PvdA nog wel eens veel beter kunnen uitvallen dan velen hier kennelijk hopen. De Nederlander heeft de prettige neiging solide bestuurders in verkiezingen te belonen. Op dat punt hebben Rutte, Dijsselbloem en Asscher goede papieren, zeker als ze in 2017 een herstelde en hervormde economie kunnen presenteren. Ik zie niet goed dat figuren als Roemer, Wilders, Buma en Pechtold dat electorale bastion overtuigend kunnen slechten.
  Ik voorspel dus Rutte III en het hangt van de campagne al of die doorgaat met PvdA of CDA/D66.

 2. joga

  Het is niks, het wordt niks en het zal nooit wat worden met deze leugenachtige pluche- en graaipartijen, ondanks alles wat deze aartsleugenaars ons proberen wijs te maken. En één ding is duidelijk: Verstandig en zelfstandig nadenkend Nederland wil van de Euro en de immigratie af en daarvoor hebben we de PVV als breekijzer hoognodig en niet onze NSB’er Pechtold c.s.

 3. joga

  Correctie: Het was niks, het is niks en…..enz.

 4. arie_jansz

  De waarheidsbevinding van joga is al net zo rekkelijk als zijn bijnaam….

  Pechtold een NSB’er noemen lijkt me wel wat lastig voor een partij die niet meer bestond na 1945… Dat gerucht, waar het ook vandaan komt lijkt me daarmee wel ontkracht beste Joga.

  Verse lijkt het jij onmogelijk om nu al in te schatten dat de partijen, doe u van graaien beticht in de toekomst niks zullen zijn, dat weten we nog niet en ook over het verleden van deze partijen is het nodige te zeggen.
  Ten eerste natuurlijk passend in de prachtige jood/christelijk en seculiere traditie van onze democratie en toch in het bezit van een indrukwekkend CV sinds 1945. Van leeggeplunderd land helemaal opwerken tot een van de rijkste landen in de wereld.

  Mij dunkt een prestatie van formaat.

  Vraag ik me toch wel af wat uw probleem exact is…heeft Samsom of Pechtold u op school gepest of bent u een reservebelg die knetterjaloers is op de Nederlandse welvaart?

  Ik ben benieuwd jogamans, of vrouw..

 5. NemTudom

  Een jojo die zijn land verraad. Laat weten dat zijn club nog te vertrouwen is.

 6. W.H.J. Reiss

  @Jacobus en Arie Bombarie.
  Jullie zijn echt het ‘begin van de domheid’ !
  Aantoonbare huichelaars achterna lopen. Mensen die hun land opzichtig verraden en dan net doen of je neus bloed. Jullie moeten toch betaald krijgen voor die onzin op te schrijven ! En dan Dijsselbloem een topper noemen. Ik schat hem nog lager in als Samsom. Op Financieel gebied is deze persoon ‘achterlijk’ ! Het beste voorbeeld ‘accijns op benzine’. Iedere liter die ik tank in Belgie kost de staat Euro 1,– aan accijns en BTW (deze laatste wordt vaak vergeten). Daarnaast optellen het inkomensverlies van pomphouders (dus ook baanverlies) enz. enz. Vrachtwagens met opleggers moeten VERPLICHT tanken van hun baas in Belgie/BRD !!! Telkens Euro 2.000 !

 7. joga

  @Arie
  Heer geef wijsheid, want het is zo nodig. Gelukkig tonen heel wat mensen op dit blog aan hierover nog te beschikken en lopen niet als lemmingen achter de ons verradende “elite” aan. Maar ja, ondanks, dat we allemaal over hersenen beschikken zijn er toch nog een aantal die deze niet of maar in een zeer geringe mate weten te gebruiken. Ja en dan lopen ze al gauw achter de eerste de beste leugenaars en oplichters aan,die voor hen denken en die alleen het beste met zichzelf voor hebben. Voor de rest verwijs ik graag naar het commentaar van W.H.J.Reiss.

 8. econoom

  In tegenstelling tot wat velen hier hopen, zou een PvdA me Asscher als lijsttrekker wel eens goed kunnen gaan scoren bij de volgende verkiezingen

 9. V.K.

  -Als het puntje bij paaltje komt, wordt er weer trouw PvdA gestemd, denk met al die trouwe media de tijd hebben om, nu zij de Pvv links laten liggen, D66 gaan slopen.

 10. L. Michielsen

  Vertrouwen moet je verdienen. De PvdA heeft hierin nooit iets verdiend, dus de loze praatjes van Asscher zijn alleen bedoeld voor dom volk.
  Er is maar 1 partij die door haar eerlijke standvastigheid te vertrouwen is. We weten welke.

  1. Sjonny

   Bedoelt je met standvastigheid dat weglopen toen het moeilijk werd in het regeren. De laffe hond vluchte weg toen het spannend werd. Dat noem jij standvastig ik noem het laf.

 11. jofele jood

  Heeft de PVV nu ook al geregeerd, wanneer was dat dan?

 12. Beukman

  Michielsen schreef:
  “Er is maar 1 partij die door haar eerlijke standvastigheid te vertrouwen is. We weten welke.”

  Laat me raden welke je bedoelt. De PVV? De partij die in 2010 al 5 minuten na de verkiezingen een “breekpunt” inruilde voor een plekkie op het pluche? Het is bepaald niet de enige belofte die ze hebben gebroken.
  Maar dat geeft niet. Persoonlijk denk ik dat je politici nooit helemaal kan vertrouwen. Dat is inherent aan het vak. Een politicus die stijf aan al zijn principes vasthoudt, is eerder een actievoerder dan een politicus. Zo’n man of vrouw is niet geschikt om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

 13. Ruud562

  Ach Asscher, hoognmoed komt voor de val!
  We zien het na 18 maart!

 14. Anna

  Als je als partij (PvdA) degradeert van 56 naar 11 zetels is er toch echt wel heel veel mis in de partij van Lodewijk Asscher.

 15. arie_jansz

  “Zeg nooit nooit” zei mijn grootvader altijd… En dat geldt natuurlijk helemaal voor de PvdA.

  Het rechtse deel hier schijt 10 kleuren stront bij de gedachte aan Asscher.

  3 jaar lang losgaan op Mickey mouse peilingen en dan toch weer met de staart tussen de benen als het zoveelste politieke talent (meestal altijd bij de PvdA te vinden) zich aandient.

  Ik heb wel vertrouwen in Asscher en overweeg zelfs een stem op de PvdA als hij de volgende politiek leider van de PvdA zal worden.

  Dit land heeft geen schreeuwlelijkerds nodig, geen vertegenwoordigers van zielige mensen die zg. In de verdrukking komen , grootkapitaal en al helemaal geen christenmensen met de bijbel in de hand.

  Wat dit land wel nodig heeft is stabiliteit, stabiliteit in Europa en stabiliteit in Nederland en al helemaal geen partij waar de meesten denken in complot-theorieën en vijanden die er niet zijn.

  Wat zou het heerlijk zijn als D66 en PvdA met Asscher en Dijsselbloem het vertrouwen kunnen terugverdienen.

  1. W.H.J. Reiss

   Arie, je hebt ‘de kolder’ in de kop ! Hoe vaak moet ik je nog uitleggen met mijn accijnsverhaal, dat die Dijsselbloem financieel een grote niksnut is. Is het zo beroerd met je dat je totaal niks kunt onthouden ! Je moet wel op de PvdA stemmen. Dat is goed, want alle ‘Sjonny’s’ stemmen PvdA !

  2. Beukman

   Amen. Ik vertrouw Asscher voor geen cent, het is per slot een politicus, maar de man heeft iets wat ik bij Rutte nog wel eens mis: principes, en op z’n minst de schijn van rechtschapenheid.

 16. jofele jood

  Dream on…..

 17. arie_jansz

  Accijnzen in de grensstreek…..het belangrijkste dossier dat Nederland in haar greep houdt….

  ik ben om hoor…..

  1. Sjonny

   Ja lol. Omdat de boeren die vlak bij de grens wonen in Duitsland en Belgie gaan tenken is Dijselbloem een slechte minister. Hoe dom kun je zwetsen?

 18. Ruud562

  Arie, wordt je nog wel op tijd wakker? De klok heeft namelijk al over twaalven geslagen!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.