PvdA en VVD winnen zetels na kerstcrisis?!

Nou breekt m’n klomp.

De kerstcrisis heeft de ruziënde coalitie geen windeieren gelegd. Nou ja, volgens De Stemming van EenVandaag dan. In die peiling winnen zowel VVD als PvdA zetels. De VVD één en de PvdA twee. Dat is vreemd, want uit de peiling van De Hond van afgelopen zondag blijkt juist dat de kerstcrisis het begin van het einde betekent voor de coalitie. Die peiling zag er zo uit:

peiling21-12

Kortom, de geur van ontbinding hangt rond het kabinet, maar niet volgens EenVandaag:

Vorige week was er de kerstcrisis rondom de nieuwe zorgwet van minister Schippers. Uit een nieuwe zetelpeiling van EenVandaag en GfK Intomart blijkt dat de regeringspartijen hier voorlopig geen virtuele zetels mee verloren hebben.

De cijfers van De Stemming zijn als volgt, inclusief het verschil met een maand geleden: VVD 24 (+1), PvdA 13 (+2), PVV 28 (+2), CDA 17 (-3), 
SP 19 (-2), 
GL 5 (-), D66 25 (+1), CU 7 (-1), 
SGP 3 (-), PvdD 4 (-), 50Plus 5 (-). Dat is nogal een verschil met de peiling van De Hond. Volgens EenVandaag verliest het CDA zelfs drie zetels vergeleken met een maand geleden, terwijl De Hond het CDA de op één na grootste partij van het land maakt (samen met D66).

Hier klopt iets niet. Peilingen zijn maar peilingen en het echte resultaat zien we pas op verkiezingsdag, maar hier zit wel erg veel licht tussen de twee peilingen. Het is niet verklaarbaar waarom VVD en PvdA ineens zouden gaan groeien, uitgerekend na de week waarin ze langs de rand van de afgrond zijn gescheerd.

Ik ben geen wetenschapper, maar ik denk dat de peiling van EenVandaag er het meest naast zit. Waarom? Simpel. Het CDA doet het de laatste tijd namelijk steeds beter en niet slechter, terwijl VVD en PvdA er een enorme puinhoop van maken. De kiezer wil niets liever dan dat het kabinet valt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Kortom, het klopt van geen kant dat het kabinet nu meer zetels zou halen dan een maand geleden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Witwas

  “Het CDA oet het de laatste tijd steeds beter” Noem eens wat voorbeelden van heldhaftige daden van CDA,want ik kan ze z gauw niet bedenken. Ja Omtzigt stelt kamervragen,maar dat doet hij aan de lopende band.

 2. Avander

  Wat een drukte om niets.
  Elke peiling wordt ultiem beïnvloed door de vraagstelling, het geselecteerde type bronnen en de voorkeur van de opdrachtgever.

 3. eenkaa

  zat ook in dat panel, maar om lid te blijven moest je heel veel moeilijke vragen invullen… misschien dat VVDers en PvdAers dat wat sneller doen dan de gemiddelde Nederlander? ik had er in ieder geval geen zin meer in.

 4. econoom

  Het gaat hier om twee verschillende onvergelijkbare steekproeven. Dus een stijging van + 2 of een daling van -2 ligt binnen de dezelfde onzekerheidsmarge.

 5. rinus

  Ook vreemd dat maar rond 2800 van de bijna 4500 uitgenodigden hebben meegedaan met het onderzoek. Eenvandaag zegt ook altijd dat ze vooral aandacht hebben voor de ”zwevende kiezer”. Waarschijnlijk zijn dat bij Een-vandaag kiezers die knetterstoned of bezopen zijn.

  @Witwas. Groot gelijk. Omtzigt is een fantastisch kamerlid, maar maakt deel uit van het CDA. Veel bombarie met zijn Kamervragen, en overal op reagerens. Maar doodstil toen het CDA zondag meldde dat ze eventueel dit zieltogende, maar wél Nederlanders sarrende kabinet wilde helpen. En wat te denken van dit:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/12/vvd_d66_en_cda_blijven_publiek.html

  Dan mailt en belt Omtzigt wat minder naar zijn mediavrienden. Het CDA is als een vos. Die verliest wel zijn haren, niet zijn streken.

 6. tonzwart

  Omzigt is een geboren timmerman. Hij timmert er lekker op los (aan de weg) ter voorbreiding van een verdere carrière. Eigenlijk zou hij in het wit gekleed moeten zijn, zoals lang geleden de Romeinen. Zij die naar een hoger ambt streefden, droegen een wit kleed.

 7. rinus

  @eenka 16.43u. Dat zou wel eens goed kunnen kloppen. En waarschijnlijk denken meer mensen zo, getuige de kleine groep die overbleef uit die bijna 4500.

 8. Daniel

  Geachte Frank Verhoef,

  a De kiezer laat zich meer leiden door sentimenten dan door de resultaten van het kabinetsbeleid.
  b Bij diegenen die reageren is het vaak een stortvloed aan verontwaardiging, aangewakkerd door het scherpe inzicht dat we achteraf altijd hebben.

  Frank schrijft: ‘De kiezer wil niets liever dan dat het kabinet valt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven’.
  Dat is geen 100% van de ‘kiezer’ die wil dat het kabinet valt, de schommelingen in de wekelijkse peilingen komt omdat een groep zwevende kiezers regelmatig wijzigt van stemgedrag. Dat is altijd zo geweest. De PvdA kan best stemmen winnen door het gedrag van de drie eerste kamerleden in de senaat.

  Beste Frank, DDS lees ik met plezier iedere dag en ik vind het de moeite waard om te mogen reageren, maar proberen jullie te voorkomen dat het i.p.v. journalistieke site een fanclubsite wordt.
  Vorige week liep iedereen hier te juichen dat het einde van de regering aanstaande was, ik heb toen gereageerd dat ik daar niet in geloofde, de PvdA en de VVD op historisch lage peilingen en een oprukkend D66 en een stabiel hoogstaande PPV, dan hebben de regeringspartijen beide toch geen belang op een einde van Rutte 2.
  Dat vind ik echt jammer, dat is geen gedegen journalistiek maar fanclubblaadjes geschrijf.
  Een journalistieke leek als ik ben, ik kan geen (politiek)ei leggen, maar ik kan wel beoordelen of een (politiek)ei smaakt.
  Mijn voorkeur voor een nieuwe regering zorgt er niet voor dat ik aan wishful thinking ga doen.

 9. Kuifje

  De enige echte “peiling” is op verkiezingsdag.

 10. Joseph L

  Het CDA doet het de laatste tijd steeds beter? Omtzigt misschien maar ze hebben ook veel hypocrieten zoals Knops, eerst een miljard bezuinigen op defensie (broedermoord) en dan schreeuwen dat dit kabinet meer voor defensie moet doen. Oppositie geneuzel.
  Over het dekken van Demmink door Donner en Hirsch Ballin zullen we het maar even niet hebben
  aangezien die niet meer in de kamer of kabinet zitten

 11. HenryJoseph

  Een kat in het nauw vraagt de linkse media om de stemming bij het volk om te buigen.

 12. Jacobus

  Peilingen peilen in het beste geval het chagrijn van de dag van mensen die in het stemhokje kennelijk de gewoonte hebben op andere partijen te stemmen. Tussentijdse peilingen zeggen niets, en de kans is groot dat de VVD straks opnieuw de grootste partij wordt waarna Rutte verder kan met PvdA of, als dat mogelijk is, CDA en D66. De PVV zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw verliezen. Mensen zullen voor het uiten van hun chagrijn in peilingen soms wel aangeven op de PVV te gaan stemmen maar snappen ook dat je in het stemhokje geacht wordt je gezonde verstand te gebruiken.

 13. H.Vaes

  Juist ja het gezonde verstand gebruiken. Dat betekent dus … ook in het stemhokje op de PVV stemmen.

  Dan pas kan er echt wat in positieve zin veranderen in en voor Nederland .

  1. Jacobus

   De door u bepleite aanwending van gezond verstand blijkt niet in de praktijk van de afgelopen jaren: de PVV scoorde meestal hoog in de peilingen en verloor de afgelopen verkiezingen. De verdere radicalisering van deze partij en hun weglopen voor regeringsverantwoordelijkheid veroorzaakt dat ze als politieke partij steeds minder serieus kunnen worden genomen. Het zou me verbazen als dit hen bij de volgende verkiezingen niet opnieuw gaat opbreken.

 14. H.Vaes

  Aan het weglopen voor regegeringsverantwoordelijkheid ….als dat al zo is….is het cda schuldig omdat die de belofte aan de pvv inzake ontwikkelingshulp introk.Daardoor verviel de basis voor de gedoogsteun van de pvv aan het kabinet destijds.
  Hier valt de pvv niets te verwijten. En als het cordons… blijft bestaan dan heeft de pvv inderdaad weinig kans op regeringsdeelname.
  Maar dat gaat zeer snel veranderen.

 15. huuskesjong

  Geachte Frank Verhoef, dacht U soms dat de Hilvogluipers eerlijke en objectieve informatie gaven? Kom nou! U zou beter moeten weten.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.