Gedoogpartijen woedend op kabinet om gewiekste truc

Geen categoriedec 19 2014, 10:00
Volkomen begrijpelijk.
De VVD en PvdA zijn er dan wel samen uitgekomen, de drie gedoogpartijen van de coalitie, D66, ChristenUnie en SGP, zijn allerminst blij met de aangedragen oplossing. Die oplossing gaat als volgt:

Het kabinet gaat het controversiële wetsvoorstel, in iets aangepaste vorm, opnieuw indienen. Als het wetsvoorstel dan weer sneuvelt in de senaat, omdat de PvdA-senatoren vantevoren geen toezegging willen geven dat zij ermee instemmen (immers, zij zijn in principe niet gebonden aan afspraken uit het regeerakkoord), dan gaat het kabinet het op een andere manier aanpakken. Dan passeert het kabinet gewoon het parlement met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Alexander Pechtold van D66 zegt dat de coalitie een akkoord heeft met elkaar, maar niet met D66. Dat zegt hij niet voor niets. De gedoogpartijen zijn furieus dat het kabinet een AMvB overweegt om de zorgwet en een iets andere versie van de vrije artsenkeuze erdoorheen te drukken:

Voor Pechtold is deze 'truc' van het kabinet om alsnog zijn zin te krijgen zijn belangrijkste bezwaar. Hij ziet de methode als staatsrechtelijk dubieus. ChristenUnie-leider Arie Slob zei in in het Kamerdebat dat volgde op de deal tussen VVD en PvdA dat zijn partij de nieuwe zorgwet niet zal steunen als het kabinet die blijft koppelen aan een Algemene Maatregel van Bestuur.

Slob zegt over het wegstemmen van de zorgwet: "Als dat twee keer gebeurt, is dat een politieke werkelijkheid die je uiterst serieus moet nemen." Géén AMvB dus, want dat is staatsrechtelijk niet correct en het is gewoon een truc van het kabinet om gelijk te krijgen.
Kortom, het vertrouwen is een beetje weg na de rebellie van de drie PvdA-senatoren. Niet alleen binnen de coalitie, maar ook tussen VVD en PvdA enerzijds en de drie gedoogpartijen anderszijds. Dat kan maar één ding betekenen: deze coalitie gaat het niet lang volhouden.
De drie gedoogpartijen ruiken bloed en gaan na de Provinciale Statenverkiezingen, als het kabinet veel zetels verliest in de senaat, volop in de aanval. Sterker nog, de aanval is al begonnen. Dat staat inmiddels wel vast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten