ChristenUnie stookt vuurtje in kabinet op

De gedoogpartij wil volgende week nog een spoeddebat over topinkomens.

Terwijl het kabinet en de Tweede Kamer met vakantie zijn, grijpt de ChristenUnie het kerstreces aan om het vuurtje in het kabinet flink op te stoken. En met reden. De kerstcrisis was nog maar net voorbij, of er was opnieuw gedonder in het kabinet om de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden legt.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zorgde ervoor dat de wet op de topinkomens afgelopen maandag werd aangenomen in de Eerste Kamer, overigens zonder dat de VVD ervoor stemde. Een dag later beweerden zowel Edith Schippers (VWS) als Stef Blok (Wonen) dat het te kort dag is (ja, ja) om de wet in te voeren per 1 januari aanstaande.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers wil er het fijne van weten. Hij wil uiterlijk aanstaande maandag een brief van Plasterk zien. Mogelijk komt er dan een dag later een spoeddebat in de Kamer:

Segers noemt de kwestie ”onverkwikkelijk” en vraagt zich af of het kabinet wel ”met één mond heeft gesproken: aan de ene kant PvdA-minister Plasterk die aanstuurt op voortvarendheid, aan de andere kant twee VVD-ministers die de zaak vertragen”. Hij hoopt nog zaterdag van de andere Kamerfracties te horen of ook zij voelen voor een spoeddebat

Het idee van de wet van Plasterk is dat de salarissen van iedereen die in de (semi)publieke sector werkt, oftewel, van iedereen die op de een of andere manier werkt met belastinggeld, niet hoger zijn dan een ministerssalaris. Het is onverklaarbaar waarom de VVD de boel saboteert, behalve om de PvdA een hak te zetten nadat de PvdA Schippers bijna liet struikelen tijdens de kerstcrisis.

Als de ChristenUnie slim is, speelt de partij de twee coalitiepartijen he-le-maal tegen elkaar uit volgende week. Dat wordt smullen. Kom maar door met die verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. lic

  Leuk!

  Laat de VVD nog maar eens uitleggen waarom er absoluut niet bezuinigd kan worden op de topinkomens.

 2. tonzwart

  Het is te kort dag…. Laat me niet lachen.

  Het kabinet heeft nog maar kort geleden een terugwerkende kracht van toepassing verklaard, dus een naheffing voor zo’n beetje alle belasingplichtigen. En gewoon betalen anders komt de deurwaarder en een boete. Dat kon wel, omdat het ‘ t gemene volk betrof….

 3. Cresto

  Qua hypocrisie begint de ChristenUnie de groene rakkers van GL naar de kroon te steken. Arie Slob en zijn trawanten in Tweede en Eerste Kamer zijn er wel verantwoordélijk voor dat dit horrorkabinet nog steeds in het zadel zit.
  Trouwens, je verwacht dat deze vrome CUer de kerstdagen in pais en vree met zijn gezin doorbrengt. Blijkt hij tijdens de kerkdienst te zitten broeden op een interpellatie. Zo hebben je ouders je toch niet opgevoed, Gert-Jan ?

 4. a_n_a_t

  Wat een poppenkast om het stemvee op te porren, met als enige doel ze over een paar maanden naar de stembus te lokken om daarmee een, nu nog wettelijke, legitimering van hun eigen bestaan te verkrijgen. Zonder dat deze opborrelingen ook maar enige invloed hebben op het voortbestaan van de coalitie. Dat is dan ook geenszins de bedoeling. De democratie wordt al jaren, door de oligarchie van politici en de zich met hen verbonden voelende mediamedewerkers, verkracht en is op sterven na dood.

 5. omgekvanteworden

  Zo’n kleine verandering binnen een week mag toch geen probleem zijn mevrouw Schippers?
  Zeker niet als U dit in verhouding ziet tot wat U in januari in de verzorging sector door wilt voeren en…. dat dan zelfs met een nog grotere korting!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.