D66 wil met geld smijten voor ‘duurzame’ scholen

Alexander Pechtold weet het zeker: belastinggeld is gratis.

Dit bedoel ik dus met het de opmerking dat de coalitie (en de gedoogaanhang) zich begint te vervelen en waarom dat altijd slecht uitpakt voor de belastingbetaler. Als ze niks te doen hebben, bedenken politici allerlei plannetjes die stuk voor stuk tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld kosten:

Het kabinet moet 100 miljoen euro steken in het energiezuinig maken van scholen en woningen. Dat wil D66, die dit bedrag afknibbelt van de 600 miljoen euro die minister Lodewijk Asscher voor zijn banenplannen heeft gereserveerd.

Allereerst: de banenplannen zouden zo snel mogelijk moeten worden geannuleerd, omdat de plannen zo’n 200.000 euro per baan kosten, zoals Jalta heeft berekend. Dat is niets minder dan een totale verspilling van belastinggeld. Dat geld moet vervolgens worden teruggegeven aan de belastingbetaler.

Pechtold wil het geld stoppen in het “verduurzamen” van basisscholen die volgens hem zijn verouderd en van woningen die moeten worden gesloopt om ze te vervangen voor “duurzame” huizen.  Waarom kunnen politici nou nooit een keer denken: “Goh, deze plannen van de minister zijn slecht. Laten we het geld maar gewoon níet uitgeven.”

Nee, Pechtold maakt liever goeie sier door iets voor te stellen op onderwijsgebied waardoor iedereen blijft denken dat D66 de onderwijspartij is. Hij weet immers dat dat frame hem ontzettend helpt in de peilingen. Waar blijven de partijen die zeggen: tot hier en niet verder. De belastingen moeten omlaag, dus laten we nou eens stoppen met het uitgeven van belastinggeld als water.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. joga

  Laat daar maar eerst een verdienmodel-onderzoek op los. Kost ook een paar centen(wel aanbesteden zo’n onderzoek om Stapel en Roos buiten de deur te houden), maar bespaart vooral onnodig veel geld over de balk smijten,zoals we van d’66 gewend zijn. Laat Peggy zich maar weer druk maken over een gekozen burgemeester. Zitten verscheidene steden wel met smart op te wachten.

 2. Joop Klepzijkert

  Die banenplannen van de Partij van de allochtonen is allemaal schijnhoop voor de doelgroep van de PVDA.
  Gecreëerde banen zullen vaak voor laaggeschoolde mensen zijn. Deze banen worden vaak overgenomen door Oostblokkers.

 3. Witwas

  Ik heb een enorme afkeer van D’66 maar hierin moet ik Pechtold gelijk geven. Met isolatie van oude gebouwen is een veel grotere energiebesparing te bereiken, voor veel minder geld, dan met bijvoorbeeld windmolens. Die 100 miljoen verdient zichzelf dus terug. Bovendien schept het meer echte banen dan de banenplannen of het bouwen van windmolens. In dit geval zeg ik dus: doen!!

 4. tonzwart

  Nee, juist niet doen. Alleen al omdat het uit de koker van kereltje Pechtholt komt die een merkwaardige onderwijsfobie heeft..

  1. loritta

   Een misselijk makend mannetje (kereltje) is die Pechthold toch !!!

 5. Hollander

  “We” zijn verbaast wanneer (goede) PVV plannen niet gesteund worden omdat ze van de PVV komen, maar steunen (al dan niet goed) geen plannen van D66 omdat ze van D66 zijn. Hypocriet?

  Ten eerste moet al het geld dat gebruikt wordt/gaat worden voor het creeeren van banen omgezet worden in belasting verlaging. Dan houd je de meeste banen aan over.

  Ten tweede lijkt het mij logisch om dergelijke overheidsgebouwen van het onderhoud te voorzien, zoals een ieder bij zijn/haar eigen huis zou uitvoeren. Niet slechts voor comfort redenen, maar ook om de gas/energie rekening te drukken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.