Hippies in koor: stop criminelen niet in de cel!

Criminelen moet je niet afstraffen, maar lief aankijken en hopen dat ze het nooit meer doen.

Dagblad Trouw zakt steeds dieper weg in het moeras van de politieke correctheid. Vandaag schrijft de krant dat celstraffen “echt achterhaald” zijn volgens critici. Er moet daarom een “zinvol alternatief” komen voor celstraffen.

De krant haalt universitair docent strafrecht Wiene van Hattum (Rijksuniversiteit Groningen) aan, die gelooft dat het einde van de celstraf nabij is. Ja, dat gelooft ze echt. Ik citeer Trouw:

Dat de straffen de komende decennia gaan veranderen, staat voor Van Hattum wel vast. “Het gaat om de vraag ‘hoelang nog gevangenisstraf?’ Waarbij je niet uitsluit dat je mensen soms moet opsluiten omdat ze gevaarlijk zijn. Zodat je eigenlijk alleen een soort tbs overhoudt.”

Er zijn voor de krant en voor Van Hattum twee argumenten tegen celstraffen. Het eerste argument: criminelen leren in gevangenissen meer misdaad te plegen, omdat criminelen kennis met elkaar uitwisselen en contacten in het criminele wereldje opdoen.

Het tweede argument, dat vooral hippies zal aanspreken, is dat straf geen wraak mag zijn en dat we niet meer in een “wraakmaatschappij” leven. Ik citeer nogmaals:

Van Hattum: “Straf mag wel vergelding maar geen wraak zijn. Vergelding is gekanaliseerde wraak. De tijd dat we in een wraakmaatschappij leven, hebben we achter ons gelaten. Of levenslang echt een keer wordt afgeschaft? Ik denk eerder dat de gevangenisstraf ooit wordt afgeschaft.”

Wat Van Hattum en Trouw vergeten, is dat celstraf wel degelijk werkt. Ik leg met alle plezier uit waarom, omdat ik, net als verreweg de meeste verstandige Nederlanders, een groot voorstander ben van celstraffen en criminelen liever niet vrij op straat zie lopen.

Hier komt het op neer. Criminelen die in de cel zitten kunnen op dat moment geen crimineel gedrag vertonen, in ieder geval niet in de samenleving. Dat is toch wat we met z’n allen willen? Daar is toch niets, maar dan ook helemaal niets op tegen? Sterker nog, dat is onwijs verstandig. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Ruud562

  Universitair docent strafrecht Wiene van Hattum En die idioot moet dus onze studenten onderwijzen? Kijk, van die krant kan je deze onzin verwachten, maar van een universitair docent? Mag ik gokken: aanhanger D66?

 2. V.K.

  -Ha, dan hou je alleen maar politieke gevangenen over.

 3. halo1

  Zeker in deze tijd van globalisering trek je je daarmee allerlei ongewenste sujetten aan die deze “tolerantie “(=morele slapheid) zullen opvatten als een licence to crime. Kortere straffen met een uiterst onaangenaam verblijf (water-brood,10 graden)lijken me wel efficienter

 4. Pimsch

  Ach ja, hoe kom je als professor tegenwoordig nog in de belangstelling. Met de Tuchtiging van Hattem?
  Natuurlijk kan gevangenschap verkeerd uitpakken. Zet nooit terroristen bij elkaar. Isolement is beter. Opsluiting, ja, maar wel in eenzaamheid.

 5. Phoenix

  Aardig is wel om te zien dat de meeste reacties op dat artikel, op een enkele uitzondering na, niet mals zijn. Daarom lees ik Trouw toch graag: de meeste artikelen zijn bagger, maar de reacties geven in het algemeen aardig tegenwicht. Verder vind ik die site qua layout en leesgemak verreweg de beste van de Nederlandse kranten.

  De Volkskrantsite is recentelijk onnoemelijk veel slechter geworden, onoverzichtelijk, ontzettend traag, geen reacties en opeens heel veel betaalmuren. Dan kun je nog beter Joop lezen…

 6. staleo

  Nee ik vind ook dat criminelen niet in een cel thuishoren.
  We moeten gewoon weer eens goed na denken voor een definitieve oplossing nu de criminaliteit steeds gewelddadiger wordt.
  De doodstraf op welke manier dan ook lijkt een goede vervanging.

 7. Zander

  Het is toch gevangenis STRAF!!! Dus nee, dit is niet leuk voor ze maar…….. eigenschuld dikke…………
  Hoe langer ze achter de dikke deur zitten hoe beter.

 8. L. Michielsen

  Waar geen straf meer wordt uitgedeeld gaat de misdaad met sprongen omhoog. In ons land wordt licht gestraft. Gevangenissen lijken op hotels. Een blaadje als TROUW is totaal geschift, vrijwel op ieder gebied. Als je goed nadenkt zou je kunnen zeggen dat God ze met krankzinnigheidheeft geslagen. Wat een treurigheid. GW is zo gezien meer christelijk dan deze krant.

  Gevangenen worden echt niet beter van lage straffen en ook niet van hoge.
  Misdadigers zijn gelukkig even uit de maatschappij bij celstraffen. Onze D66 rechters frusteren het rechtvaardigheidsgevoel van ons volk regelmatig.
  In tegenstelling tot sommige nieuwlichters, hoogleraar of niet denk ik en hoop ik dat de strafmaat voor criminelen behoorlijk zal toenemen.

  1. Marcel Buurman

   Gelukkig zijn de celstraffen in Nederland in de afgelopen twintig jaar geleidelijk aan zwaarder geworden.
   Zeker als je rekening houdt met het feit dat de automatische vrijlating bij “goed gedrag” hier gebeurt nadat tweederde van de straf is uitgezeten terwijl dat in veel andere landen al bij de helft is, kun je niet meer zeggen dat de straffen in Nederland in zijn algemeenheid licht zijn, vergeleken met andere rechtsstaten.

   1. cmsuijkerbuijk

    De straffen kunnen dan in theorie wel “hoog” zijn, maar als ze niet opgelegd worden, dan schieten we er nóg geen steek mee op. En verder zal het me worst wezen, hoe (zwaar) men in het buitenland straft. We leven hier en niet in het buitenland.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.