Hippies in koor: stop criminelen niet in de cel!

cel
Foto: Andrew Bardwell / Wikimedia Commons

Criminelen moet je niet afstraffen, maar lief aankijken en hopen dat ze het nooit meer doen.

Dagblad Trouw zakt steeds dieper weg in het moeras van de politieke correctheid. Vandaag schrijft de krant dat celstraffen “echt achterhaald” zijn volgens critici. Er moet daarom een “zinvol alternatief” komen voor celstraffen.

De krant haalt universitair docent strafrecht Wiene van Hattum (Rijksuniversiteit Groningen) aan, die gelooft dat het einde van de celstraf nabij is. Ja, dat gelooft ze echt. Ik citeer Trouw:

Dat de straffen de komende decennia gaan veranderen, staat voor Van Hattum wel vast. “Het gaat om de vraag ‘hoelang nog gevangenisstraf?’ Waarbij je niet uitsluit dat je mensen soms moet opsluiten omdat ze gevaarlijk zijn. Zodat je eigenlijk alleen een soort tbs overhoudt.”

Er zijn voor de krant en voor Van Hattum twee argumenten tegen celstraffen. Het eerste argument: criminelen leren in gevangenissen meer misdaad te plegen, omdat criminelen kennis met elkaar uitwisselen en contacten in het criminele wereldje opdoen.

Het tweede argument, dat vooral hippies zal aanspreken, is dat straf geen wraak mag zijn en dat we niet meer in een “wraakmaatschappij” leven. Ik citeer nogmaals:

Van Hattum: “Straf mag wel vergelding maar geen wraak zijn. Vergelding is gekanaliseerde wraak. De tijd dat we in een wraakmaatschappij leven, hebben we achter ons gelaten. Of levenslang echt een keer wordt afgeschaft? Ik denk eerder dat de gevangenisstraf ooit wordt afgeschaft.”

Wat Van Hattum en Trouw vergeten, is dat celstraf wel degelijk werkt. Ik leg met alle plezier uit waarom, omdat ik, net als verreweg de meeste verstandige Nederlanders, een groot voorstander ben van celstraffen en criminelen liever niet vrij op straat zie lopen.

Hier komt het op neer. Criminelen die in de cel zitten kunnen op dat moment geen crimineel gedrag vertonen, in ieder geval niet in de samenleving. Dat is toch wat we met z’n allen willen? Daar is toch niets, maar dan ook helemaal niets op tegen? Sterker nog, dat is onwijs verstandig. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!