Illegale wietteelt Nederland vooral bedoeld voor buitenland

Geen categoriedec 17 2014, 16:00
De legalisering van wietteelt los geen enkel probleem op.
Voorstanders van de legalisering van wiet zeggen altijd dat we daarmee de wietteelt uit de criminaliteit halen. Als de overheid maar zorgt voor gereguleerde drugsteelt in grote wietkassen - zoals we ook kassen hebben voor rozen en andere planten - dan verdwijnt de illegale wietteelt als vanzelf.
Helaas is dat de grootste onzin die er bestaat. Uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid & Justitie blijkt dat meer dan driekwart van alle in Nederland geteelde wiet in woningen, bedrijfspanden en op alle andere denkbare plekken bedoeld is voor... het buitenland. Yup. Als de wietteelt wordt gelegaliseerd voor de Nederlandse markt, blijft de illegale markt voor het buitenland bestaan.

Volgens de minister heeft het dus geen zin om de cannabisteelt voor de Nederlandse coffeeshops te reguleren, want de illegale teelt blijft dan toch nog bestaan voor de export. Het kabinet houdt daarom vast aan de huidige strenge aanpak van wietteelt en de georganiseerde criminaliteit erachter. Volgens Opstelten is regulering bovendien in strijd met internationale verdragen.

De cijfers over de export van de Nederlandse wietteelt zijn keihard. Niemand kan ze ontkennen:

Volgens het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) wordt naar schatting 78 tot 91 procent van de wiet de grens over gesmokkeld. Als ook de consumptie van wiet door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld in de schatting, dan bedraagt de export 86 tot 95 procent.

De legalisering van wietteelt is dus geen oplossing, want daarmee blijft de zwarte markt voor wietexport bestaan. Criminelen zullen immers wiet blijven kweken voor het buitenland, dus voor landen als België, Duitsland en andere Europese landen, en ze zullen ook proberen de belastingen te ontduiken en het maximale thc-gehalte te omzeilen.
Het is een typische links-liberale schijnoplossing. Lees verder op pagina twee.
Nederland staat internationaal te boek als een narcostaat. Van dat imago komen we echt niet af als we de wietteelt legaliseren. We kunnen beter de Belgen achterna, die hebben besloten dat ze de handel van drugs niet langer gedogen.
Natuurlijk lost de handhaving de drugsproblematiek niet automatisch op, want criminelen zullen crimineel gedrag blijven vertonen (daar verdienen ze namelijk bakken met zwart geld mee), maar we moeten in ieder geval een poging wagen om de drugsverhandelende onderwereld aan te pakken.
Het gedoogbeleid is zo goed als failliet en het legaliseren van de wietteelt lost geen enkel probleem op. Laten we dat nou eens erkennen. Dan kunnen we de criminelen keihard aanpakken, want zij zijn het die enorm profiteren van het slappe gedoogbeleid dat wij nu hebben. Zij verdienen op illegale wijze bakken met geld en er is niemand die er echt serieus wat aan doet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten