Schippers dreigt met opstappen

Geen categoriedec 17 2014, 15:02
De PvdA moet leveren, anders is het exit Schippers - MET UPDATES.
De kabinetscrisis naar aanleiding van de rebellie van drie PvdA-senatoren tegen het zorgplan en de vrije artsenkeuze is nog niet voorbij. Sterker nog, de crisis wordt steeds ernstiger, zo ernstig zelfs dat RTL Nieuws er inmiddels van overtuigd is dat het bijna niet anders kan dan dat het kabinet valt.
Volgens de Volkskrant zou minister Edith Schippers (VWS) inmiddels hebben gedreigd met opstappen als de PvdA, een zwaar onbetrouwbare coalitiegenoot waar de VVD niks meer mee te maken zou moeten willen hebben, niet snel met een oplossing komt voor de crisis.
De krant schrijft het volgende:

Dat ultimatum heeft de VVD, bij monde van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, vandaag gesteld bij een overleg met de PvdA-top op het ministerie van Sociale Zaken. Komt de PvdA er vandaag niet uit, dan zou Schippers haar ministerspost inleveren, zo zeggen ingewijden.

De vraag is of de PvdA met die oplossing komt, want de drie PvdA'ers lijken niet mee te willen buigen. Als zij inderdaad de boel blijven blokkeren, zit er in feite niets anders op voor Schippers dan dat ze de boel de boel laat en opstapt. In dat geval is de crisis compleet en is het nog maar de vraag of het kabinet ook nog maar één seconde langer kan aanblijven.
Het is mogelijk dat het kabinet dan nog kijkt of het voor de twee coalitiepartijen interessant is om het kabinet overeind te houden. Waarschijnlijker is het scenario van nieuwe verkiezingen. Voor de VVD is het uitschrijven van landelijke verkiezingen een behoorlijk interessante optie. In dat geval kunnen de liberalen zeggen dat ze hun poot stijf hebben gehouden en dat er niet valt samen te werken met de PvdA.
Voor de PvdA is er geen enkel positief scenario. Als zij het kabinet bijeen houden, zakken ze nog verder in de peilingen, en als zij ook nieuwe verkiezingen willen, wordt de PvdA compleet afgeslacht met 11 zetels in de peilingen. Het zijn spannende tijden, dat staat vast.
Belangrijke updates rond de kabinetscrisis hieronder.
Update:
Schippers zegt goede hoop te hebben dat er een oplossing komt voor de crisis: "We werken met vertrouwen aan een oplossing." De sleutel ervan ligt wel bij de PvdA. Maar er is geen ultimatum, aldus Schippers. Is het heel gek als ik daar helemaal niks van geloof?
Update II:
Schippers wil niet te veel kwijt over het crisisberaad (rond het Binnenhof wordt rekening gehouden met een breuk vanwege de spanningen in de coalitie), maar de minister zegt nog steeds dat ze hoop houdt:
https://twitter.com/MartijnvdKooij/status/545258050815533056
Update III
De premier heeft weer een nieuwe - ontzettend lege - brief gestuurd over de nieuwste ontwikkelingen rond het crisisberaad van de coalitie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt twitterde 'm vlak na 18:00 uur vanavond:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/545264289725300737
Update IV:
Intussen wil PvdA-senator Guusje ter Horst, een van de drie rebellen binnen de PvdA, dat minister Schippers óók 'water bij de wijn' moet doen. VVD en PvdA zijn er nog lang niet uit, dat blijkt wel weer.
https://twitter.com/XandervdWulp/status/545265906583359488
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten