Israëli’s, Palestijnen geloven steeds minder in tweestatenoplossing

Vrede lijkt verder weg dan ooit.

Het is tamelijk teleurstellend om te lezen, maar het is niet geheel onverwacht, na de Gaza-oorlog en de aanhoudende terreuraanvallen op Joden in Jeruzalem en de aanhoudende Hamas-propaganda: het pessimisme over mogelijke vrede tussen Israël en de Palestijnen is weer eens toegenomen.

Op het moment steunt nog slechts precies de helft van de Israëli’s een vredesoplossing (meer specifiek: de oplossing waarbij Jeruzalem wordt opgedeeld en er aan land swaps wordt gedaan om beide kanten tevreden te stellen), en 38 procent van de Palestijnen.

Dat was precies een jaar geleden nog respectievelijk 54 procent en 46 procent. Het is geen enorme daling, maar het is wel snel gegaan. Ook zijn Israëli’s en Palestijnen allemaal nogal pessimistisch over onderhandelingen. De meesten denken dat die nog wel even op zich laten wachten.

Citaat via The Jerusalem Post:

Given the Gaza war and the recent tensions in Jerusalem and the West Bank, just 7% percent of Israelis and 24% of Palestinians think the two sides will soon return to negotiations.

Ik snap het pessimisme heel goed. Het zal maanden, zo niet jaren kunnen duren voordat er weer genoeg wederzijds vertrouwen is om opnieuw te onderhandelen over vrede. Die vrede komt er overigens niet als westerse landen ‘Palestina’ maar erkennen, die vrede komt er pas na uitgebreide onderhandelingen waarbij beide partijen (min of meer) krijgen wat ze willen door compromissen.

Ik heb de hoop dat ik ooit nog mee mag maken dat er vrede komt tussen Israël en de Palestijnen. Dat zou bijzonder goed zijn voor beide volkeren, het land Israël en de regio. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit conflict hét conflict is dat de regio teistert. Nee, er is veel meer aan de hand in het Midden-Oosten, maar een oplossing moet er toch een keer komen. Ik ben in ieder geval jong genoeg (26) om het mee te kunnen maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. JanvanEechoud

  Is dat gek dan?
  De andere partij wil je uitmoorden.
  En daar moet je mee onderhandelen?
  Zal toch niet!

 2. V.K.

  -Wanneer er 38% van de palestijnen geloven in een 2 statenoplossing, dan vraag ik me af waar de andere 62% wel in geloofd en wie er volgens hun verantwoordelijk voor is.

  -graag ook zo’n onderzoek in NL/EUssr zodat men op Jalta met harde cijfers kan komen ipv dat weke onderbuik gewauwel van Bart Schut.

 3. Anne de Vries

  Europa dwingt Israël steeds meer in de hoek met het “erkennen” van een virtuele staat en het verwijderen van een terroristische groepering van de lijst. Uiteindelijk blijft er voor Israël niets anders over dan zich te gedragen zoals het wordt afgeschilderd. Het wordt tijd dat de EU op de lijst van terroristische groeperingen wordt geplaatst.

 4. Wilhelmson

  Had mijn tante 4 wielen , dan was ze een autobus.

 5. Zander

  Die twee staten oplossing zal er nooit komen want er komt geen oplossing. De haat zit zo diep dat er nooit vrede zal komen in het Midden-Oosten.

 6. Harrybr

  Hoe kan je ooit tot een aanvaardbare verstandhouding met je buren komen, als die enkel jou van je terrein willen jagen en continue lopen te brallen, dat je allemaal dood moet ?
  Half NL staat al op de achterste benen als Junckers alleen maar met een vinger naar NL WIJST. De Palestijnen wijzen niet alleen met geweer- en raketlopen naar Israël, maar schieten daar ook om de klipklap mee.

  Why Israel is the world’s best nation ?
  The writer, an Italian journalist with Il Foglio, writes a twice-weekly.
  With all the accusations hurled at us, it is good to see a “righteous Gentile” who appreciates the uniqueness of Israel in the family of nations.
  Published: Saturday, August 16, 2014.

  I don’t know another nation on earth which since its founding, than less seventy years ago, had to sacrifice 23,000 soldiers.
  I don’t know another nation on earth without recognized borders.
  I don’t know another nation on earth whose population lives under a perpetual emotional strain.
  I don’t know another nation on earth threatened to be wiped off the map.
  I don’t know another nation on earth so threatened by boycotts all over the world.
  I don’t know another nation on earth where winners tend to lose wars.
  I don’t know another nation on earth which provides its own enemy with water, electricity, food, weapons, and medical treatment.
  I don’t know another nation on earth where guests on official visits utter disrespectful and offensive words.
  But I also don’t know another nation on earth which has recorded so many miracles.

  Imagine a helpless, naked Jew at the gas ovens facing a Nazi official, who thinks he will get rid of the “Jewish cancer”, get rid of this unique phenomenon of 2,000 years.
  Could that helpless, naked Jew imagine that in 50 years other Jews will be flying F-16’s in the skies over Israel?
  Could that helpless Jew imagine that Israel’s population today would be nine times that of 1948, the year of the state’s creation?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is much happier than all the European countries?
  Could that helpless Jew imagine that Israel has the highest production of scientific publications per capita in the world?
  Could that helpless Jew imagine that Israel has the highest worldwide publication of new books?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the only nation which began the XXI century with a net gain in the number of trees?
  Could that helpless Jew imagine that Israel has with largest number of chess grandmasters per capita of any city in the world?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the nation whose academics produce more scientific papers per capita than anywhere else in the world?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the nation with the highest ratio of university degrees to the population in the world?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the country which, in proportion to its population, with the largest number of startup companies in the world?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the country with the highest percentage in the world of home computers per capita?
  Could that helpless Jew imagine that Israel is the nation with the largest immigrant-absorbing model on earth?

  Unfortunately, you will not find Israel’s goodness and superiority in the media (also Israeli), because it doesn’t fit in with the stereotype of the colonialist Zionist occupier.
  In the world’s consciousness, the word “Israel” must be equated with fear.
  Israel just came out of another war against terrorists whose value is less than that of animals. Do you know of any animal species sheltering behind its own children?
  But the Jewish State, despite its media, its cynical politicians, establishment, once again showed the world it is the best humanity has to offer.
  This hope is impressed in the faces of Israel’s fallen soldiers, its wounded and injured soldiers. In those faces there is joy de vivre, not sadness or hatred.
  Terrorists and their Western appeasers want to destroy Israel because it is a light unto the nations. The only one in the world in which we live.

 7. Pjotter

  Al zat het Nederlandse volk zo nog maar voor 50% in elkaar dan zag Den Haag er anders uit.

 8. Sjonny

  Israël wil geen tweestatenoplossing maar wenst de huidige politiek van bezetting en inlijving van Palestijns gebied voort te zetten tot het moment dat Groot Israël is gerealiseerd en de Palestijnen slechts tweederangs burgers zijn in een apartheidsstaat.

 9. Sjonny

  Deze tekst las ik op het internet en ik ben het er mee eens. Israel wil geen oplossing maar wil heel Palestina bezetten.

 10. Gielah

  Je kunt Palestina niet bezetten, Simpelmans, want Palestina bestáát niet…. evenmin als Palestijnen trouwens, als het daarom gaat.
  Arabieren met een Israëlisch paspoort heb je wél…. die mensen hebben dezelfde rechten en plichten als de Israeli´s.
  Die moeten er niet aan dénken door de P.A. geregeerd te worden… en zij danken God (of allah) dat ze onder Israëlisch beheer mogen leven…. want in de Palestijnse gebieden zijn ze hun leven nooit zeker en wordt er naar hartenlust gemarteld en gemoord…. want dat is nu eenmaal de enige hobby daar.

  De z.g. Palestijnen ( een verzonnen volk dus) zijn voor 90% Jordaniërs… en nee… de Jordaanse overheid wil hen definitief NIET terughebben… die weten namelijk ook wel wat voor vlees ze met die lui in de kuip hebben.
  In 1948-’49 hebben de Arabische landen een hoop Jordaniërs én een aantal stateloze zwervers overgehaald om de grens van de jonge staat Israël over te trekken… met als opdracht…. chaos creëren en Joden aanvallen.
  Na dit gedaan te hebben, zouden zij -zogenaamd- mogen terugkeren naar Jordanië of naar andere Arabische landen en daar een nieuwe toekomst mogen opbouwen.
  Nu… men heeft hen nooit terug willen hebben!
  Ook voor Arabieren zijn de z.g. Palestijnen namelijk slecht nieuws!
  Men BLIJFT hen evenwel opstoken om Israëli’s op te blazen en andere narigheid uit te halen, maar op hulp van Arabische zijde hoeft dus geen Palestijn te rekenen.
  Yasser Arafat met zijn medeboeven hebben een tijdlang in Jordanië en Libanon gewoond.
  Dat was een ramp!
  ’s Avonds na het eten martelden en vermoordden ze elkaar… want er was altijd wel iemand die door de ánderen als een spion van Israël werd zwartgemaakt… en zo iemand werd dan bijvoorbeeld met armen en benen aan vier auto’s vastgebonden… en dan gingen die auto’s rijden….!
  Dát was het tijdverdrijf van die Palestijnse top!

  Yasser Arafat zei op een keer tegen een van zijn trouwe medewerkers, dat het hem niet beviel dat diens ouders in Haifa woonden… een Israëlische stad, dus.
  Hij vond dat die man zijn ouders moest dwingen daar weg te gaan.
  De man weigerde.
  Vervolgens heeft Arafat hem hoogstpersoonlijk (..) gecastreerd.
  Fijne jongens!

  Libanon en Jordanië hebben dat tuig er dus uitgezet… want het bloedvergieten dat ze deden was té erg… en geen land wil dat op eigen territorium hebben… ook een Arabisch land niet!
  Palestina bestaat niet… maar als het bestaat, dan alleen maar als uitvalsbasis om Israël en de Joden te vernietigen.
  Palestijnen zijn moordmachines… ander nut hebben ze voor hun mede-Arabieren niet.
  Al wat zij de Joden aandoen, maakt de andere Arabieren blij…. maar zelf raken die mede-Arabieren hen met geen táng aan.

  Daar kun je niet mee onderhandelen.
  Dat doet Israël dan ook niet.
  De grootste fout die Israël ooit gemaakt heeft, is dat ze de Gaza-strook aan die moordenaarsbende hebben afgestaan… dat hadden ze nóóit mogen doen…. en het heeft nog geen millimeter vrede opgeleverd.
  Dat Sharon… die dit rampzalige besluit nam…. indertijd in coma is gekomen, lijkt erg op een straf van de Boven… men mag het land van God, dat eindelijk weer aan de Joden was teruggegeven….als vervulling van de Bijbelse beloften…. namelijk niet aan haar vijanden weggeven… want het land BLIJFT het eigendom van God….. en de Joden bezitten het niet, maar mógen er wonen.

  Israël moet dus ophouden met naar de bemoeizieke Amerikanen en Europeanen te luisteren ( die er geen donder mee te maken hebben en geen vrienden van Israël zijn) en moet geen enkele concessie doen naar hun doodsvijanden toe.
  Palestijnen houdt je in toom …. voor zo goed en zo kwaad als dat gaat…. maar je geeft ze nóóit iets toe… nog geen vinger… want ze nemen dan niet alleen je hele arm, maar alles wat je bent en alles wat je hebt.

  1. Jacobus

   Mensen die de Bijbel beschouwen als een betrouwbaar uitgangspunt voor de toepassing van het internationaal recht zijn over het algemeen ongevoelig voor rationele juridische en volkenrechtelijke argumenten. Mogelijk zijn ze wel bereikbaar met gelijkenissen, zoals Christus het eenvoudige volk probeerde met treffelijke parabels iets aan het verstand te peuteren.

   Mogelijk wekt onderstaande gelijkenis een snaar van gezond verstand bij Gielah. Je kunt niet weten hoe een koe een haas vangt.

   Stel: in de Verenigde Staten wordt een gek de baas die alle mensen met een Friese grootvader laat oppakken en afmaken. Het wordt een moordpartij van ongekende omvang en als het Anti-Friese bewind eindelijk ten val komt, is duidelijk dat de Friese overlevenden niet meer in Amerika willen wonen. Dus komt er een plan: de Friezen krijgen een eigen staat. En wat is een logischer plek dan het land dat volgens de oude teksten Fries is? Ondanks Nederlands verzet stemmen de Verenigde Naties met het plan in en uit de hele wereld trekken mensen met een Friese grootouder richting de nieuwe Friese staat, royaal gesubsidieerd door Amerika. De overige Nederlanders protesteren: ”Wij hadden toch nooit problemen met de Friezen?’ Maar in de internationale opinie overheerst het medelijden met de Friezen. Er komt een voorstel: de helft van Nederland wordt Frisia, en in de andere helft kunnen de Nederlanders blijven wonen.

   De Nederlanders pikken dit niet en er komt een oorlog die de Friezen, met Amerikaanse hulp, winnen en een nog groter deel van Nederland valt in Friese handen. Miljoenen niet-Friese vluchtelingen overstromen de grote Nederlandse steden en de spanningen lopen op, vooral omdat kleine groepjes Nederlanders een guerrilla zijn begonnen tegen de Friezen. ‘Terrorisme!’, roepen Friese voorlichters op CNN: ‘They are killing innocent Frisians!’ Intussen vraagt het Nederlandse volk: ‘Wat hebben wij voor leiders?’

   Er volgt een militaire coup en wanneer Nederland probeert in het buitenland wapens te kopen, verovert de jonge Friese staat met een ‘preventieve aanval’ de rest van Nederland, plus stukken van Duitsland en België. Drommen niet-Friese Nederlanders vluchten de grens over naar Duitsland en België, waar ook coups volgen: we moeten voorkomen dat de Friezen ons pakken! Intussen regeert het Friese leger met harde hand over de bezette Nederlandse provincies, wurgt de economie en confisqueert de mooiste stukjes voor nederzettingen en speciale wegen van die nederzettingen naar Frisia.

   Dan komt er een vredesproces en krijgt Nederland Limburg, een stukje Brabant en een Zeeuws eiland aangeboden. Die brokjes mogen geen Nederland heten, Nederland mag geen leger hebben en alle grenzen worden bewaakt door Friese troepen.

   1. Staphylocoque

    En u gelooft dat dit een juist voorstelling van zaken is?
    Waar zijn de mandaatgebieden in uw verhaal?
    Waar is de 2000 jaar lange geschiedenis van antisemitisme?
    Waar is Jordanië, dat als palestijnse staat 70% van het land kreeg, in uw verhaal?
    etc.

 11. Zander

  Israel is één van de weinig stabiele vrije en humane landen in het M-O. Alle om liggende landen zijn dat niet en zullen dat ook voorlopig niet worden. De reden is vrij simpel:
  Kijk naar Libië, werd bijeen gehouden door een dictator. Deze regeerde met de ijzeren vuist. Dit was ook nodig om de talloze stammen in Libië in het gareel te houden.
  Kijk naar Irak, werd bijeen gehouden door een dictator. Deze regeerde met de ijzeren vuist. Dit was ook nodig om de talloze stammen in Irak in het gareel te houden.
  Kijk naar alle overige landen in het M-O. Hier word met harde hand geregeerd en alle stammen doen wat de dictator zegt. Zo leeft men in relative vrede en vrijheid.

  De Palestijnen zijn een bijeengeraapt zootje. Zij hebben geen duidelijke stammen structuur en geloven in alles wat ze word verteld. Ze zijn veelal ongeschoold en analfabeet. Ze zijn geweldadig, dit is namelijk een cultureel karaktertrekje van Arabieren en ander volk ten zuiden van de Middellandsezee, en geloven alleen in bloedwraak.

  Hamas is een organisatie die over de rug van de gewone Palestijn aanslagen pleegt. Hamas heeft burgerdoden nodig om haar bestaansrecht te kunnen aantonen. Daarom zal Hamas ook doorgaan met het aanvallen van Israel al kost het ze 1000enden doden. De Israeli’s proberen zo goed en zo kwaad het kan met minimale burgerslachtoffers Hamas aan te grijpen. Helaas is dit nagenoeg onmogelijk.
  De Israeli’s moeten het er maar mee doen. Ik snap dat ze bij iedere geweldsuitbarsting van Palestijnse zijde keihard terug slaan. Dit is de enige taal die de Palestijnen begrijpen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.