Nabestaanden slachtoffers MH17 woedend op kabinet

De regering heeft een puinhoop gemaakt van het onderzoek.

Maar liefst twintig nabestaanden van slachtoffers van Malaysia Airlines vlucht MH-17 zijn woedend op het kabinet.  De regering zou namelijk een enorme puinhoop hebben gemaakt van het onderzoek naar de crash. Of beter gezegd: naar het neerschieten ervan door Oekraïense rebellen/Russische agenten (doorstrepen wat u van toepassing vindt).

Heel vreemd is hun kritiek niet. Sterker nog, gezien de feiten hieronder is het een wonder dat de Tweede Kamer nog niet heeft ingegrepen:

Nederland nam het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 al snel in handen. De meeste slachtoffers waren dan ook van Nederlandse afkomst en het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol. Maar na bijna vijf maanden zijn de onderzoekers er nog steeds niet over uit wie precies de ramp heeft veroorzaakt, noch werden verdachten geïdentificeerd. Bovendien liggen de meeste wrakstukken van de Boeing777 nog steeds waar ze op 17 juli 2014 neervielen: in de velden vlak bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove.

“Nederland heeft het zowel het feitenonderzoek als het strafrechterlijk onderzoek naar de ramp volledig verknoeid,” schrijven ze in een brief die ze naar Mark Rutte hebben gestuurd. “De Nederlandse onderzoekers zijn er niet in geslaagd om een degelijke zaak op te bouwen. Ze raakten nooit tot bij de crashsite (omdat er gevechten waren tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger, red.) en konden in Oekraïne evenmin afdwingen dat het bewijsmateriaal snel zou geborgen worden. Niemand weet wie wat doet en er is geen coördinatie.”

Het is moeilijk zo niet onmogelijk voor de premier om hier iets tegen in te brengen. Natuurlijk zal men zeggen dat het einde van het onderzoek in zicht is omdat de laatste brokstukken binnenkort hoegenaamd naar Nederland komen, maar in dit geval is het beste wat we daarop kunnen zeggen dat dit ‘nog even afwachten is.’ We hebben dergelijke geluiden immers al vaker gehoord. Steeds weer ging het mis en ja, de verantwoordelijkheid daarvoor lag voor een groot deel bij het kabinet.

De nabestaanden hebben dan ook honderd procent gelijk. Het kabinet maakt er inderdaad een puinzooi van.

Wanneer houdt de Kamer het kabinet hier eindelijk voor verantwoordelijk? Wanneer wordt de minister van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven en, als hij dat niet goed kan, om hem naar huis te sturen? Koenders zit er nog maar kort, maar dit valt gewoon onder zijn takenpakket en we kunnen het hém dus aanrekenen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. tonzwart

  Onze roverheid zit in de problemen. Die onderste steen die boven moest komen is de steen des aanstoots. Want als je die goed omdraait, dan wordt duidelijk wie de schuldige is en dat komt niet goed uit i.v.m. De handelsbelangen.
  Binnenkort komt het belangrijkste bewijsstuk in Nederland aan, een deel van de cockpit. Dan moet er toch een aannemelijk verhaal komen over de gaten in de vliegtuighuid, veroorzaakt door metalen voorwerpen met hoge snelheid enz enz. Daar komen ze niet meer onderuit met nietszeggende rapporten.
  Dat wordt pijnlijk voor de handelsbelangen…..

 2. Henk01

  “…. het neerschieten ervan door Oekraïense rebellen/Russische agenten (doorstrepen wat u van toepassing vindt)…..”
  Michael, weet jij meer dan wij weten? Volgens mij is erin het openbaar nog geen bewijs. Volgens mij had Rusland geen enkel belang bij het neerhalen van MH-17, Oekraine en de VS des te meer. Het is hun gelukt om Rusland in een kwaad daglicht te stellen en Europa een volstrekt contraproduktieve boycot op te dringen. De VS lachen zich kapot om zoveel onbenul van de Europeanen.

 3. Eminem2

  Beetje bitter dat in de kantlijn naast dit artikel een advertentie staat voor een oorlogsspel, waarbij ook wat luchtafweer staat opgesteld…

 4. LantR.fant

  Kunt u iets noemen waar dit kabinet GEEN puinhoop van heeft gemaakt? Dat unicum zou een grote nieuwswaarde hebben.

  Komt omdat we een goed land zijn!

 5. ikwoudatiedereennadacht

  Michael en Tim werken momenteel in stilte aan een wereldprimeur, waarvoor ze ongetwijfeld de Pulitzerprijs gaan krijgen, of anders toch wel de één of andere nobelprijs (mischien wel voor de vrede). Ze beschikken namelijk over geheime, 100,0 % betrouwbare bronnen waaruit blijkt dat Oekraïense rebellen en/of Russische agenten de MH17 hebben neergehaald.
  Zou wel zo netjes zijn als ze voor ons op DDS alvast een tipje van de sluier willen optillen; tenslotte worden wij hier al maanden door hen bestookt met desbetreffende uitspraken.

 6. ikweetwatikwil

  Zou het ook kunnen zijn dat Oekraine met steun van de EU en de VS de schuldigen zijn? Het is een optie.

  Zou ik hier de Nobel prijs voor kunnen krijgen?

 7. Wilhelmson

  Nederlanders zijn geen knoeiers , want als ze knoeien dan doe ze dat als geen andere.
  De inhoud van de zwarte dozen met de vluchtgegevens werden nog altijd niet met trompetgeschal wereldkundig gemaakt.
  Ongetwijfeld omdat deze zouden aantonen dat Eurocontrol naliet een afwijking van de vluchtroute te laten corrigeren, ongetwijfeld omdat die zouden aantonen dat de luchtverkeersleiding in Kiev, die als betrokken partij in een militair conflict beter had moeten weten, dit eveneens niet eiste maat het toestel (doelbewust?) boven oorlogsgebied loodste……

 8. Kabinet in problemen door MH17 – De Dagelijkse Standaard

  […] u denken aan de bergingsproblemen waarover we vorig jaar verschillende malen berichtten of over het kwaliteitsloze onderzoek van de […]

 9. Schokkend: kabinet wist van gevaren luchtruim Oost-Oekraïne – De Dagelijkse Standaard

  […] niet veilig was boven Oost-Oekraïne. Het kabinet zit in grote problemen. De nabestaanden waren al woedend op het kabinet om het slechte onderzoek naar de crash. Nu is het tijd dat we allemáál woedend zijn op het […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.