PvdA blijft sultan Erdogan steunen

erdogan
Foto: R4BIA.com / Wikimedia Commons

Een grof schandaal. 

Het zoveelste bewijs dat de PvdA, ook zonder de twee Turkse ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk, aan de leiband loopt van de Turkse overheid: de PvdA wil de banden met de journalistenhatende overheid van Turkije niet verbreken.

CDA en VVD wilden dat de Europese Unie zouden stoppen met het subsidiëren van sultan Erdogan. Michael van der Galien schreef vanochtend:

Naar aanleiding van de massale arrestaties van journalisten in Turkije hebben het CDA en de VVD vannacht schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, waarbij ze hem meteen ook opdragen om zijn collega ministers in Europa vandaag te vertellen dat het tijd is om de subsidiekraan naar Turkije per direct dicht te draaien.

En:

Daarbij is de kans groot dat er binnenkort nog meer journalisten gearresteerd worden… en datzelfde geldt voor zakenmensen en zelfs voor politieagenten die zich in het verleden ‘schuldig’ hebben gemaakt aan het doen van onderzoek naar Al Qaedas activiteiten in Turkije. Blijkbaar is dat tegenwoordig yasak, oftewel verboden in dat land.

Gezien dit totale gebrek aan democratische waarden is het onacceptabel dat Turkije tot nu toe nog altijd steun ontvangt van de Europese Unie.

De PvdA vindt het allemaal maar onzin. PvdA-Kamerlid Marit Maij schrijft in haar bijdrage over sultan Erdogan (die zij natuurlijk niet zo noemt, want zij wil Turkije te vriend houden en het liefst zo snel mogelijk bij de Europese Unie hebben) dat ze is geschokt door de aanslag op de pers in Turkije.

De PvdA’er zegt dan ook – voor de bühne – dat de toetreding van Turkije tot de EU “nu verder weg [is] dan ooit”. Maar:

Sommigen willen daarom nu de banden met Turkije verbreken. Dat klinkt natuurlijk lekker stoer, maar geeft Turkije juist een duwtje richting van verdere autocratisering van het regime. De deur in het gezicht dichtgooien is daarnaast koren op de molen van de propagandamachine van Erdogan: ‘zie je wel, ze willen ons niet’.

Het is een grof schandaal dat de PvdA zo achter Turkije blijft staan. Als het aan de PvdA ligt, moeten we alles doen om Erdogan te pleasen. Anders zou Turkije zomaar nog ondemocratischer kunnen worden. Ja, ja.

Iedereen weet het, behalve de PvdA: Turkije mag nooit en te nimmer lid worden van de Europese Unie, en de subsidiestromen naar Erdogan moeten helemaal stoppen. Blijkbaar moet de PvdA eerst electoraal worden afgestraft voordat we Turkije kunnen aanpakken. Dat moesten we maar eens doen dan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!