Republikeinen veroveren ook Louisiana

Geen categoriedec 07 2014, 8:01
De 'run-off' voor de laatste Senaatszetel - in Louisiana - is ook overtuigend gewonnen door de Republikeinen.
Alhoewel de Republikeinen op 4 november de Democraten al een beslissende slag hebben toegebracht door een hoop zittende Democraten te verslaan en de meerderheid in de Senaat te heroveren, werd die overwinning van een maand geleden vandaag nog een klein beetje extra significanter. De laatste onzekere zetel - die van Louisiana - is gewonnen door de Republikein Bill Cassidy. Hij stuurt hiermee per 1 januari de Democrate Mary Landrieu naar huis, die met kunst en vliegwerk al sinds 1997 haar Senaatszetel keer op keer blijft winnen. Na 17 jaar valt voor haar dus het doek:

De Democraten hebben ook in de staat Louisiana een Senaatszetel verloren. De Democraat Mary Landrieu legde het in de tweede ronde af tegen de Republikein Bill Cassidy.

Door de overwinning van Cassidy hebben de Republikeinen nu 54 van de 100 zetels in de Senaat.

Landrieu (59) afficheerde zich tijdens haar campagne nadrukkelijk niet als partijgenoot van president Obama, die in peilingen een lage populariteit geniet. Cassidy hamerde er juist op dat Landrieu vrijwel altijd in lijn stemt met de president, bijvoorbeeld bij Obama-care.

De truc van de southern Democrats tijdens de verkiezingen in november was om zoveel mogelijk afstand te bewaren dus het impopulaire beleid van president Obama en de eigen standpunten. Maar evenals vorige maand heeft dat natuurlijk niet gewerkt: zoals Cassidy haar terecht inwreef staat het échte tegenstanders van Obama vrij om het lidmaatschap van de Democraten op te zeggen, en sowieso om minder vaak mee te stemmen met de linkse plannen van de geestelijk vader van ObamaCare. Landrieu heeft dat (bewust) nagelaten, en betaalt daar nu de politieke prijs voor.
Wie er naast Cassidy heel blij is dat Landrieu verloren heeft, is senator Rand Paul uit Kentucky. Hij noemt het fantastisch dat er nog een dokter wordt afgevaardigd voor de Senaat, en gooit er meteen een paar memes in om ook potentiële presidentskandidaat Hillary Clinton te framen:
Nu de Senaatsverkiezingen dus ook in Louisiane beslist zijn kan dus officieel worden begonnen met vooruitblikken op de Presidentsverkiezingen van 2016. Rand Paul opende dus al de lange campagne.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten